Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn in bespreking

Iets voor jou?

Wil je werken in het vmbo of mbo? Zie je je werken voor én met jongeren? Kan jij jongeren enthousiast maken over gezonde voeding, leefstijl of anatomie? En ben jij ook degene die in stressvolle situaties het hoofd koel houdt? Dan is de Tweedegraads Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn wellicht iets voor jou.

Beroep van docent

Het beroep docent is een veelzijdig beroep. Je kan met recht een duizendpoot genoemd worden. Het ene moment verzorg je een kookles, vervolgens heb je een leergesprek over leefstijl en dan verzorg je met een medestudent van de Lerarenopleiding Biologie een project over Mens en Natuur. Je wordt breed opgeleid, zodat je leerlingen van verschillende opleidingen kunt begeleiden binnen de sector Zorg en Welzijn. Je adviseert jongeren, leert ze een professionele beroepshouding aan te nemen en je maakt ze enthousiast voor hun toekomstige beroep in de sector gezondheidszorg en welzijn. Uiteraard fungeer je zelf als rolmodel.

Wat doet een leraar Gezondheidszorg en Welzijn?

De lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn leidt op tot leraar voor het beroepsonderwijs oftewel (v)mbo. Als leraar begeleid je leerlingen in hun opleiding, stage of werk. Als docent kan je de volgende taken uitvoeren:

  • Lesgeven in vakken als leefstijl, voeding, schoonheidsverzorging, huishouding en zorg en hulpverlening in het mbo.
  • Lesgeven in beroepsgerichte vakken in het mbo zoals uiterlijke verzorging, verpleegkunde en (kinder)verzorging.
  • Voorlichting geven aan leerlingen (14-16 jaar) op een beroep in de zorg en welzijn of dienstverlening.
  • Voorlichting geven over alcohol en drugsgebruik en seksuele voorlichting

Mbo- en hbo-instroom

Bijna alle studenten van de lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn hebben al een mbo-, hbo- of wo-opleiding afgerond als ze beginnen met de lerarenopleiding. Daarnaast zijn de meeste studenten werkzaam (geweest) in de beroepspraktijk. De lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn werkt met een aparte mbo- en hbo-instroom. Ook met een havo/vwo-vooropleiding ben je welkom binnen onze opleiding. Realiseer je wel dat de leeftijd van onze studenten hoger is dan gemiddeld en dat je lesgeeft aan leerlingen in het vmbo/mbo variërend van 12-20 jaar.

Ben jij enthousiast en wil je weten of deze opleiding iets voor je is? Doe de Reality Check!