Informatica studenten in de klas

Business Data Management

Data speelt een steeds belangrijkere rol in de maatschappij. Dagelijkse toepassingen zoals Facebook, internetbankieren, het besturingssysteem van je mobiele telefoon en de software in auto’s zijn afhankelijk van een continue datastroom. En dat wordt in de komende jaren alleen maar sterker: de hoeveelheid data die wordt aangemaakt door mensen en systemen groeit exponentieel.

Ook binnen bedrijven groeit de hoeveelheid data. Klantgegevens, klikgedrag in een webwinkel, gebruiksgegevens, concurrentieanalyses. Meer en meer data wordt vastgelegd en bewaard voor toekomstige analyse. Deze analyses dragen voor zeker tien procent bij aan de productiviteit van het bedrijf. Fastfoodketen McDonalds bijvoorbeeld heeft het aankoopproces van hun burgers volledig digitaal gemaakt en weet daarmee niet alleen sneller en efficiënter te werken, maar verkoopt ook meer burgers dan in de analoge tijd. Beweerd wordt dat bedrijven pas twaalf procent van hun data analyseren. Een groot onontgonnen terrein waar toekomstige business data managers wel raad mee weten!

Wat is het eindniveau?

Technologie staat niet stil. Intussen is de computercapaciteit zo sterk dat hele grote hoeveelheden data opgeslagen en verwerkt kunnen worden. Deze Big Data komt vaak met grote snelheid in systemen terecht en moet ter plekke geanalyseerd worden. Sensordata van het wegverkeer bijvoorbeeld stroomt met 300mb per minuut de databases binnen. Door de meest actuele gegevens te vergelijken met historische data kunnen voorspellingen gedaan worden die bedrijven kunnen helpen met het maken van beslissingen die geld en tijd kunnen opleveren.

"Als BI consultant ben je de schakel tussen de techniek en de business. Juist die combinatie maakt het werk zo leuk.”

Ricardo Schuurman | afgestudeerd in Informatica, Business Intelligence

Wat kun je verwachten?

Binnen deze specialisatie worden er verschillende onderwerpen behandelt zoals:

 • het ontsluiten van data;
 • het opslaan van data (RDBMS, HDFS, ETL);
 • analyseren van data (data-analytics, statistische analyse, predictive analysis, machine learning);
 • visualiseren van data (infographics, Business Intelligence);
 • governance van data.

Daarnaast is er binnen de specialisatie aandacht voor kennis van en inzicht in bedrijfsprocessen en worden onderzoeks- en projectvaardigheden aangeleerd.

Wat ga je doen?

In de specialisatie Business Data Management werk je aan verschillende projecten en producten. Denk aan:

 • onderzoek op basis van sensordata en openbaar beschikbare data of de door jou gestelde bewering (hypothese) klopt.
 • ontwerp voor een organisatie een efficiënte bedrijfsvoering in de vorm van een procesdiagram en een datamodel.
 • analyseer data met behulp van statistische methodieken.
 • schrijf een advies over het databeheer van een organisatie waarin je aandacht geeft aan alle aspecten van veilige, betrouwbare en beschikbare gegevens.
 • ontwerp een business intelligence oplossing waarin je de informatievragen van de business beantwoord aan de hand van een dashboard.
 • ontwerp een big data opslag en analyseer de gegevens die zijn opgeslagen. Schrijf een algoritme op basis waarvan voorspellingen gedaan kunnen worden over toekomstige ontwikkelingen.

"Mijn afstudeeronderzoek bestond uit onderzoek naar het gebruik en/of de behoefte van Predictive Analytics bij organisaties uit de financiële branche. Bij traditionele BI krijgen bedrijven inzicht over wat er is gebeurd en waarom, terwijl bij Predictive Analytics data het verleden wordt gebruikt om te voorspellen wat er in de toekomst gaat gebeuren. Ik vind het leuk om onderzoekend bezig te zijn en met (potentiële) klanten samen te werken."

Ricardo Schuurman | afgestudeerd in Informatica, Business Intelligence

Wat kun je met Business Data Management?

Wat kun je gaan doen als business data manager en aan wat voor soort opdrachten kun je denken? Hieronder vind je een aantal voorbeelden.

 • Ontwikkel een dashboard voor de meldkamer van de Brandweer, zodat je inzichtelijk maakt welke activiteit er is in het hulpverleningsgebied. Op basis van locatiegegevens van de brandweervoertuigen kun je mens en materieel efficiënter inzetten.
 • Analyseer de data van een autodealer om inzicht te geven in de verkoopgegevens, zodat je in de vorm van een dashboard inzicht biedt aan autoverkopers over potentiële klanten.
 • Maak op basis van klikgedrag in een webshop een voorspellende analyse van producten die de klant waarschijnlijk ook wil aanschaffen. Deze producten kun je dan attenderen tijdens het browsen en bij het afronden van de bestelling.
 • Analyseer de kofferafhandeling op een luchthaven en bepaal op basis van sensordata hoe de koffers het beste gesorteerd kunnen worden.
 • Bepaal op basis van het kijkgedrag van Netflix kijkers welke series en films passen bij het interesseprofiel van de kijker.
 • Analyseer door de Politie buitgemaakte gegevens op kenmerken die frauduleus zijn en zorg dat Justitie voldoende bewijs krijgt voorgeschoteld om een oordeel te vellen.
 • Bepaal op basis van wandelroutes door een supermarkt hoe de winkel zó kan worden ingericht dat de klant meer aankopen doet.

“Ik werk als Business Intelligence (BI) consultant voor Ilionx: een ICT dienstverlener die organisaties helpt succesvoller te worden. Mijn rol is om hen te helpen bij het organiseren en presenteren van managementinformatie om zo de juiste beslissingen te nemen en de koers bij te kunnen sturen."

Ricardo Schuurman | afgestudeerd in Informatica, Business Intelligence

Wat staat er op het programma?

Bij Business Data Management werk je in projecten van 10 weken. Elk project krijg je een opdracht van een opdrachtgever uit de beroepspraktijk.

Wil je liever een visueel beeld krijgen van de projecten bij Business Data Management?  Bekijk het filmpje over de Challengeweek in jaar 1

Aanmelden

Op de pagina inschrijven en toelating vind je meer informatie over de aanmeldprocedure en de toelatingseisen. Tijdens de propedeuse kun je na ongeveer 30 weken je keuze maken voor de specialisatie Business Data Management. 

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Michiel Boere, specialisatiecoördinator van Business Data Management, via boere.m@hsleiden.nl.

Bekijk ook de andere specialisatierichtingen van de opleiding Informatica:

Studenten zijn druk bezig

Inhoud hbo InformaticaHulp bij je studiekeuze | Inschrijven en toelating