Hogeschool Leiden

Proeftoelating

Weten wat je kunt verwachten van het toelatingsexamen? Je hebt bij ons de de mogelijkheid om een proeftoelating te doen. Een van de docenten, die ook aanwezig is bij de echte toelatingsexamens, neemt de proeftoelating bij je af. 

Hoe kun je jezelf aanmelden? 

Heb je interesse om deel te nemen? Meld je dan aan via het aanmeldingsformulier voor de proeftoelating en vul deze volledig in. Je motivatie is hierin een belangrijk onderdeel. De opleiding neemt vervolgens zo snel mogelijk contact met je op.

Hoe ziet een proeftoelating eruit?

Je proeftoelating is individueel en duurt ongeveer 45 minuten. Aan de hand van wat je hebt ingevuld in je aanmeldingsformulier, kijken we naar jouw motivatie en vaardigheden. Verder maak je een ritmisch en melodisch dictee en zing je een stukje van blad. Eventueel speel je ook iets op je muziekinstrument. Hierna krijg je tips over welke onderdelen je nog extra kunt oefenen, en op welke manier. Natuurlijk is er ook ruimte voor specifieke vragen. 

Voorbereiding

Je kunt je thuis al voorbereiden op de (proef)toelating met behulp van – bijvoorbeeld -  de onderstaande literatuur. 

  • Traplopen en springstof - door Gerard Blok 

Traplopen en Springstof is een gestructureerde methode voor het lezen en zingen van blad. Deze bundel, die op de boekenlijst van veel muziekvakopleidingen voorkomt, biedt zorgvuldig samengestelde oefeningen voor het treffen van schreden, sprongen, skeletten van drieklanken, wissel- en doorgangstonen: de bouwstenen van melodieën. Een onmisbare vaardigheid voor musici en docenten die omgaan met genoteerde muziek. Voor ca. € 7,50 te bestellen via o.a. broekmans.com

  • Eenvoudige algemene muziekleer - door Bernard Nellek 
  • Ritmisch oefenboek (deel 1) - door Louis Cauberghs