Hogeschool Leiden

Proeftoelating

Wil je weten wat je kunt verwachten van het toelatingsexamen en waar je staat ten opzichte van het ingangsniveau? Je hebt bij ons de mogelijkheid om een proeftoelating te doen. Eén van de docenten, die ook aanwezig is bij de echte toelatingsexamens, neemt de proeftoelating bij je af.

Hoe kun je jezelf aanmelden? 

Heb je interesse om deel te nemen? Meld je dan aan via het aanmeldingsformulier voor de proeftoelating en vul deze volledig in. Je motivatie is hierin een belangrijk onderdeel. De opleiding neemt vervolgens zo snel mogelijk contact met je op. De proeftoelatingen vinden plaats in de eerste week van november, december, februari, maart en april.

Voor wie is een proeftoelating zinvol?

Om te starten met de opleiding tot muziekdocent is het belangrijk dat je al meerdere jaren muziek maakt en dat je van blad kunt lezen. Verder gaat het erom dat je op goed muziekles hebt gehad op je hoofdinstrument (of zang), waarbij je ook al ervaring hebt opgedaan met klassieke muziek.

Bekijk voor je je gaat aanmelden voor de proeftoelating eerst de informatie over de inschrijfprocedure, het toelatingsexamen en de onderdelen die hierin de toelating aan bod komen.

Hoe ziet een proeftoelating eruit?

Je proeftoelating is individueel en duurt ongeveer 45 minuten. Aan de hand van wat je hebt ingevuld in je aanmeldingsformulier, kijken we naar jouw motivatie en vaardigheden. Je speelt en zingt een paar stukken voor die je hebt voorbereid. Verder maak je een ritmisch en melodisch dictee en zing je een stukje van blad. Je krijgt tops en tips over wat je nog kunt verbeteren. Natuurlijk is er ook ruimte voor specifieke vragen. 

Voorbereiding

Je kunt je thuis al voorbereiden op de (proef)toelating met behulp van – bijvoorbeeld -  de onderstaande literatuur. 

  • Traplopen en springstof - door Gerard Blok 

Traplopen en Springstof is een gestructureerde methode voor het lezen en zingen van blad. Deze bundel, die op de boekenlijst van veel muziekvakopleidingen voorkomt, biedt zorgvuldig samengestelde oefeningen voor het treffen van schreden, sprongen, skeletten van drieklanken, wissel- en doorgangstonen: de bouwstenen van melodieën. Een onmisbare vaardigheid voor musici en docenten die omgaan met genoteerde muziek. Voor ca. € 7,50 te bestellen via o.a. broekmans.com

  • Eenvoudige algemene muziekleer - door Bernard Nellek 
  • Ritmisch oefenboek (deel 1) - door Louis Cauberghs

Inhoud opleiding Docent Muziek voltijd | Hulp bij je studiekeuze | Veelgestelde vragen