Studentinschrijving

Inschrijven en toelating Docent Muziek

Op deze pagina vind je informatie over de toelatingseisen en de aanmeldprocedure voor studiejaar 2024-2025

Aanmelden

Wil jij in september 2024 starten met de opleiding Docent Muziek? Bekijk hieronder of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en meld je zo snel mogelijk aan via Studielink (uiterlijk 15 juli). 

Voor aanmeldingen via Studielink heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer een week. Direct na je aanmelding op Studielink ontvang je per mail je studentnummer voor Hogeschool Leiden.

Let op: verder is het belangrijk dat je jezelf ook tijdig aanmeldt voor het toelatingsexamen (zie onderstaande toelichting) via het online formulier.

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentinschrijving.

Toelatingseisen

Met een diploma vwo, havo of mbo (niveau 4) voldoe je aan de algemene vooropleidingseisen. Naast de algemene vooropleidingseisen is bij deze opleiding ook een toelatingsexamen van toepassing (meer hierover lees je onder ‘Toelatingsexamen’).

Ben je niet in het bezit van de juiste diploma’s en ben je 18 jaar of ouder (bij aanvang van de opleiding)? Dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen via Aob Compaz. Je doorloopt dan ook nog steeds het reguliere toelatingsexamen (zie onderstaande toelichting).

Toelatingsexamen

Onze lerarenopleiding muziek heeft een apart toelatingsexamen om vast te stellen of je beschikt over voldoende muzikale vaardigheden, muziektheoretische basiskennis en een muzikaal gehoor voor een muziekvakopleiding op hbo-niveau. Daarnaast is het belangrijk dat uit je motivatie blijkt dat je een bewuste keuze maakt voor dit beroep en voor deze opleiding, die nauw met de vrijeschoolpedagogie is verbonden.

Meer over het toelatingsexamen

Kosten

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving.

Hulp bij je studiekeuze?

Hoe kom je erachter of deze opleiding echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Bekijk de inhoud van de opleiding tot muziekdocent en de pagina Hulp bij je studiekeuze.

Wil jij jezelf zo goed mogelijk voorbereiden op het toelatingsexamen en de opleiding? Lees meer over het voorbereidend jaar Docent Muziek.

De eigen beoordelingsprocedure van de opleiding vervangt de wettelijk verplichte studiekeuzecheck. Je hoeft voor deze opleiding dus geen aparte studiekeuzecheck te doorlopen.

Studenten zijn druk bezig

Inhoud docent muziek opleiding Leiden | Hulp bij je studiekeuze | Veelgestelde vragen