Hogeschool Leiden

Toelatingsexamen opleiding Docent Muziek

Op deze pagina vind je informatie over de procedure van het toelatingsexamen voor studiejaar 2022-2023.

Waarom een toelatingsexamen?

De opleiding Docent Muziek heeft een apart toelatingsexamen om vast te stellen of een kandidaat beschikt over voldoende muzikale vaardigheden, muziektheoretische basiskennis en een muzikaal gehoor voor een muziekvakopleiding op hbo-niveau. Daarnaast is het belangrijk dat uit je motivatie blijkt dat je een bewuste keuze maakt voor dit beroep en voor deze opleiding, die nauw met de vrijeschoolpedagogie is verbonden. 

Als dit alles de indruk geeft dat je de opleiding binnen 4 jaar kunt afronden word je 'toelaatbaar' verklaard. Met deze verklaring handelt Studentinschrijving jouw inschrijving verder af. Voor het toelatingsexamen worden geen kosten in rekening gebracht.

Procedure toelatingsexamen

Je meldt je aan voor het toelatingsexamen door middel van het aanmeldformulier. Wanneer je over voldoende basiskennis en muzikale ervaring beschikt word je uitgenodigd voor het toelatingsexamen. De toelatingen vinden plaats op afspraak. De toelatingen vinden plaats op afspraak tussen 30 mei en 17 juni 2022. Op 5 juli 2022 is er nog één gelegenheid voor de zomervakantie. Eind augustus is er een laatste gelegenheid mits je tijdig in Studielink bent aangemeld. Meer over aanmelding in Studielink lees je op de pagina Inschrijven en toelating.

Hieronder vind je een pdf-document met uitgebreidere informatie over het toelatingsexamen en de beoordeling en een pdf-document met een voorbeeld van het schriftelijke toetsonderdeel over muziektheorie. Het is belangrijk om beide documenten goed door te lezen.

Aanmelden toelatingsexamen

Aanmelding voor het toelatingsexamen verloopt via het aanmeldformulier. Hierna ontvang je tijdig aanvullende informatie over de data en locatie van examen.

Vragen

Heb je nog vragen over de toelatingsprocedure of de vooropleiding? Neem dan contact op met Hans Nijnens, onderwijsmanager opleiding Docent Muziek, e: nijnens.h@hsleiden.nl