Hogeschool Leiden

Toelatingsexamen opleiding Docent Muziek

Op deze pagina vind je informatie over de procedure van het toelatingsexamen voor studiejaar 2024-2025

In de week van 3 juni vinden de toelatingen plaats.

Waarom een toelatingsexamen?

De opleiding Docent Muziek heeft een apart toelatingsexamen om vast te stellen of een kandidaat beschikt over voldoende muzikale vaardigheden, muziektheoretische basiskennis en een muzikaal gehoor voor een muziekvakopleiding op hbo-niveau. Daarnaast is het belangrijk dat uit je motivatie blijkt dat je een bewuste keuze maakt voor dit beroep en voor deze opleiding, die nauw met de vrijeschoolpedagogie is verbonden. 

Als dit alles de indruk geeft dat je de opleiding binnen 4 jaar kunt afronden word je 'toelaatbaar' verklaard. Met deze verklaring handelt Studentinschrijving jouw inschrijving verder af. Voor het toelatingsexamen worden geen kosten in rekening gebracht.

Procedure toelatingsexamen

Je meldt je aan voor het toelatingsexamen door middel van het aanmeldformulier. Wanneer je over voldoende basiskennis en muzikale ervaring beschikt word je uitgenodigd voor het toelatingsexamen.

De toelatingen vinden plaats in de week van 3 juni 2024.

Hieronder vind je een pdf-document met uitgebreidere informatie over het toelatingsexamen en de beoordeling en een pdf-document met een voorbeeld van het schriftelijke toetsonderdeel over muziektheorie. Het is belangrijk om beide documenten goed door te lezen.

Benieuwd naar wat je kunt verwachten van het toelatingsexamen? Doe dan het proeftoelatingsexamen. Wil jij jezelf zo goed mogelijk voorbereiden op het toelatingsexamen en de opleiding? Lees meer over het voorbereidend jaar Docent Muziek.

Aanmelden toelatingsexamen

Aanmelding voor het toelatingsexamen verloopt via het aanmeldformulier. Hierna ontvang je tijdig aanvullende informatie over de data en locatie van examen.

Vragen

Heb je nog vragen over de toelatingsprocedure of de vooropleiding? Neem dan contact op met onderwijsmanager Hans Nijnens, e: [email protected].

Inhoud opleiding Docent Muziek voltijd | Hulp bij je studiekeuze | Veelgestelde vragen