Hogeschool Leiden

Toelatingsexamen opleiding Docent Muziek

Op deze pagina vind je informatie over de procedure van het toelatingsexamen voor studiejaar 2021-2022.

Waarom een toelatingsexamen?

De opleiding Docent Muziek heeft een apart toelatingsexamen om vast te stellen of een kandidaat beschikt over voldoende muzikale vaardigheden, muziektheoretische basiskennis en een muzikaal gehoor voor een muziekvakopleiding op hbo-niveau. Daarnaast is het belangrijk dat uit je motivatie blijkt dat je een bewuste keuze maakt voor dit beroep en voor deze opleiding, die nauw met de vrijeschoolpedagogie is verbonden. 

Als dit alles de indruk geeft dat je de opleiding binnen 4 jaar kunt afronden word je 'toelaatbaar' verklaard. Met deze verklaring handelt Studentinschrijving jouw inschrijving verder af. Voor het toelatingsexamen worden geen kosten in rekening gebracht.

Procedure toelatingsexamen

Je meldt je aan voor het toelatingsexamen door middel van het aanmeldformulier. Wanneer je over voldoende basiskennis en muzikale ervaring beschikt word je uitgenodigd voor het 

De toelatingen vinden plaats op afspraak. De toelatingen vinden plaats op afspraak tussen 31 mei en 15 juni. Op 6 juli is er nog één gelegenheid voor de zomervakantie. Eind augustus is er een laatste gelegenheid mits je voor 15 juli in Studielink bent aangemeld. 

Aanmelden toelatingsexamen

Aanmelding voor het toelatingsexamen verloopt via het online formulier. Hierna ontvang je tijdig aanvullende informatie over de data en locatie van examen. 

Bekijk de toelatingsprocedure ( pdf, 245 KB )
Bekijk een voorbeeld van de schriftelijke toets muziektheorie ( pdf, 131 KB )

Vragen

Heb je nog vragen over de toelatingsprocedure of de vooropleiding? Neem dan contact op met Hans Nijnens, onderwijsmanager opleiding Docent Muziek, e: nijnens.h@hsleiden.nl