Hogeschool Leiden

Toelatingsexamen opleiding Docent Muziek

Op deze pagina vind je informatie over de procedure van het toelatingsexamen voor studiejaar 2020-2021.

Waarom een toelatingsexamen?

De opleiding Docent Muziek heeft een apart toelatingsexamen om vast te stellen of een kandidaat beschikt over voldoende muzikale vaardigheden, muziektheoretische basiskennis en een muzikaal gehoor voor een muziekvakopleiding op hbo-niveau. Daarnaast is het belangrijk dat uit je motivatie blijkt dat je een bewuste keuze maakt voor dit beroep en voor deze opleiding, die nauw met de vrijeschoolpedagogie is verbonden. 

Als dit alles de indruk geeft dat je de opleiding binnen 4 jaar kunt afronden word je 'toelaatbaar' verklaard. Met deze verklaring handelt Studentinschrijving jouw inschrijving verder af. Voor het toelatingsexamen worden geen kosten in rekening gebracht.

Procedure toelatingsexamen

Je meldt je aan voor het toelatingsexamen door middel van het aanmeldformulier. Nadat je dit formulier volledig heb ingediend, neemt de opleiding contact met je op. Wanneer uit je aanmeldingsformulier blijkt dat je over voldoende basiskennis beschikt dan word je uitgenodigd voor het toelatingsexamen. Na deelname aan het toelatingsexamen krijg je te horen of je toelaatbaar bent voor het eerste studiejaar, de vooropleiding of niet toelaatbaar bent. 

De toelatingen vinden plaats op afspraak. Er vinden op dinsdag 2 juni, woensdag 3 juni en donderdag 4 juni 2020 in ieder geval toelatingen plaats.

Aanmelden toelatingsexamen

Aanmelding voor het toelatingsexamen verloopt via het online formulier. Hierna ontvang je tijdig aanvullende informatie over de data en locatie van examen. 

Bekijk de toelatingsprocedure ( pdf, 245 KB )

Bekijk een voorbeeld van de schriftelijke toets muziektheorie ( pdf, 131 KB )

Vragen

Heb je nog vragen over de toelatingsprocedure, proeftoelating of de vooropleiding? Neem dan contact op met Hans Nijnens, onderwijsmanager opleiding Docent Muziek, e: nijnens.h@hsleiden.nl