Opleiding tot fysiotherapeut

Opbouw studie

De opleiding tot Fysiotherapeut maakt van jou een professional. Je doet theoretische kennis op en leert de juiste behandelwijze toe te passen. Daarbij is een goede samenwerking essentieel. Dat oefen je aan de hand van echte, praktijkgerichte cases met simulatiepatiĆ«nten en tijdens stages. Ook de wijze waarop de studie is opgezet en de leervormen sluiten zo goed aan bij de latere praktijk. Het is belangrijk dat je leert om effectief samen te werken, onderzoeken en beslissen. Daarom werk je regelmatig in groepen aan opdrachten. Je leert op die manier kritisch naar jezelf en anderen te kijken. Ook oefen je fysiotherapeutische vaardigheden in de praktijk.

Samenwerken

Het is belangrijk dat je leert om effectief samen te werken, onderzoeken en beslissen. Daarom werk je regelmatig in groepen aan opdrachten. Je leert op die manier kritisch naar jezelf en anderen te kijken. Tijdens de opleiding voer je ook een aantal activiteiten uit met studenten van andere zorgopleidingen (interprofessioneel opleiden). Zo leer je vanuit verschillende invalshoeken naar een vraagstuk te kijken. Daarnaast oefen je fysiotherapeutische vaardigheden in de praktijklokalen.

Indeling opleiding: versterken eigen regie

Fysiotherapie is een vierjarige, voltijd studie. Je bent minstens 40 uur per week met de studie bezig. In jaar 1 en 2 is het jaar opgesplitst in vier blokken van tien weken. In jaar 3 en 4 is het jaar ingedeeld in twee semesters. Bij de Opleiding tot Fysiotherapeut ligt de nadruk op het versterken van 'Eigen Regie'. Samen met zijn kenniskring buigt de lector 'Eigen Regie' zich over vraagstukken die een interprofessionele aanpak vragen. Het thema komt in bijna alle programmaonderdelen terug. Vanuit het lectoraat 'Eigen Regie' worden onderzoeken uitgevoerd waaraan studenten een bijdrage kunnen leveren.

Bekijk het overzicht met de opbouw van de periodes ( pdf, 1.50 MB )

Studiebegeleiding

Je krijgt bij de start van je studie een eigen studieloopbaanbegeleider die je begeleidt in je ontwikkeling tot beginnend fysiotherapeut. In het eerst jaar krijg je intensieve begeleiding. Later krijg je steeds meer verantwoordelijkheid, passend bij jouw groei en ontwikkeling.

Studieadvies

Halverwege het eerste jaar krijg je van ons een tussenadvies, aan het eind van het jaar geven we jou een officieel en bindend advies. Haal je minder dan 46 van de benodigde 60 studiepunten, dan krijg je een bindend afwijzend studieadvies. Dit betekent dat je de opleiding niet mag voortzetten aan Hogeschool Leiden. Als blijkt dat Fysiotherapie toch niet de juiste opleiding voor je is, dan helpen we je een alternatief te vinden.

Masters Fysiotherapie

Bij je afstuderen behaal je de graad Bachelor of Science. Als professional houd je je vakliteratuur bij en volg je nascholingen. Je zorgt dat je op de hoogte blijft van actuele ontwikkelingen. Natuurlijk lever je kwaliteit en kijk je kritisch naar de manier waarop je je vak uitoefent.

Als je verder wil studeren, dan kun je in Nederland met je bachelor of Science veel hbo-masters volgen. Voorbeelden zijn: masters in de Kinderfysiotherapie, de Sportfysiotherapie, Manuele therapie, Geriatrie en Psychosomatische Fysiotherapie.

Hogeschool Leiden organiseert voor professionals diverse na- en bijscholingen.