Leendert Guijt | alumnus Opleiding tot Fysiotherapeut

"Tijdens de opleiding ontdekte ik wat ik écht tof vond"

Leendert Guijt voltooide in 2019 de Opleiding tot Fysiotherapeut bij Hogeschool Leiden. Hij werkt als fysiotherapeut bij Fysiotherapie Vitaal Katwijk. Naast zijn werk volgt hij de Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg.

Leendert Guijt | alumnus Opleiding tot Fysiotherapeut

"Mijn bacheloropleiding heb ik heel bewust gekozen. Het menselijk lichaam interesseerde mij en ik vond het leuk om met mensen te werken. Naast Leiden keek ik ook naar opleidingen in Rotterdam, Utrecht en Amsterdam, maar uiteindelijk koos ik in 2015 voor de Opleiding tot Fysiotherapeut van Hogeschool Leiden. Achteraf gezien was de Opleiding tot Verpleegkundige misschien ook wat voor mij geweest, maar ik ben heel blij dat ik fysiotherapeut ben geworden. Er werd ons op de Open Dag verteld dat er weinig werk in te vinden was, maar ik dacht bij mijzelf: dan moet ik maar zorgen dat ik de beste word in het vak. Zo’n insteek heb ik altijd gehad."

Andere tak van sport

"Toen ik met mijn opleiding startte, dacht ik dat ik manueel therapeut in een eerstelijnspraktijk wilde worden. Het leek mij toen heel mooi dat mensen met een blessure of klacht bij je komen en jij ze dan als fysiotherapeut helpt om weer op hun oude (sport)niveau te komen. Lekker kraken, trucjes leren, helpen met oefeningen. Maar tijdens de opleiding leer je dat je als fysiotherapeut niet alleen masseert en mobiliseert, maar ook motiverende gesprekken voert en samenwerkingen met patiënten en andere disciplines zoals huisartsen en ergotherapeuten aangaat. Gaandeweg kwam ik erachter dat ik een hele andere tak van fysiotherapie veel toffer vond, namelijk werken met ouderen en chronisch zieken."

"Ik werk het liefst met ouderen met een chronische aandoening. Hen helpen, daar haal ik veel waardering uit!"

"Tijdens mijn opleiding werkte ik onder andere voor een jongerenteam van de voetbalclub Excelsior. Het was gaaf om dat wereldje te zien en om die jongens te helpen om zo snel mogelijk weer te kunnen sporten na een blessure. Sporten is belangrijk, en ik sport zelf ook heel graag, maar er is meer in het leven. Mijn laatste stage was bij Marente, een revalidatiecentrum voor ouderen. Zo kwam ik erachter dat ik liever werk met ouderen en mensen met chronische aandoeningen. Deze mensen proberen niet om weer zo snel mogelijk het hoogste sportniveau te behalen, maar willen gewoon hun leven weer op kunnen pakken. Daar bleek ik veel meer waardering uit te halen."

Groeidrang

"Ik heb een mooie studietijd gehad. De opleiding was voor mijn gevoel kleinschalig en dat vond ik fijn. Ik ken bijna iedereen die in mijn jaar is afgestudeerd. Mijn studietijd heeft mij ook gevormd tot wie ik nu ben. Ik keek altijd een beetje de kat uit de boom, maar dat ben ik nu wel kwijt. Ik ben minder stil en sociaal een stuk vaardiger geworden. Ik heb zelfvertrouwen en ben ook best wel eigenwijs. Ik heb er vertrouwen in dat wat ik doe op mijn werk goed is. Maar ik ben ook niet bang om te leren, dat typeert mij wel. Na de bacheloropleiding wist ik meteen dat ik door wilde leren."

Leendert Guijt | alumnus Opleiding tot Fysiotherapeut

"Fysiotherapie Vitaal Katwijk bood mij aan om daar te komen werken en tegelijkertijd de deeltijdopleiding Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg te volgen aan Hogeschool Leiden. Daarnaast verzorg ik bij de praktijk fysiosport lessen in de avond en ben ik actief bij Atletiekvereniging Rijnsoever. De opleiding past heel goed bij mij omdat ik graag aan de slag wilde met duurzame beweegzorg. Ik vind het interessant om na te denken over het gedrag dat mensen vertonen. Wat beweegt iemand om er een actieve leefstijl op na te houden? En als ze dat niet hebben, hoe motiveer je hen dan om hun leefstijl te veranderen?"

"Ik ben niet bang om te leren. Na de bacheloropleiding wist ik meteen dat ik door wilde studeren."

"Het lijkt wel alsof ik een soort drang voel om maar door te blijven groeien en ontwikkelen. Ik denk er ook nu alweer over na wat ik wil doen na de master. Tijdens de opleiding doen we nu actiegericht onderzoek en daarvan denk ik ook: wauw, dit is tof! Misschien zou ik wel onderzoek willen blijven doen. Maar ook een deeltijd docentschap zou ik overwegen. De sfeer op de hogeschool vind ik gewoon heel leuk, ik ben er nog steeds graag."

Sterk in je schoenen

"Toekomstige studenten zou ik mee willen geven dat je als fysiotherapeut sterk in je schoenen moet staan. Iedere therapeut werkt op zijn eigen manier en dat is ook het mooie aan het vak, maar dat kan in het begin van je studie ook lastig zijn. Want wat is jouw manier? Natuurlijk zijn er wel richtlijnen die jou als basis op weg helpen. Maar tijdens de opleiding ga je jezelf ook vormen. Enerzijds is het goed om zelfvertrouwen te ontwikkelen, maar je moet ook niet bang zijn om je aan te passen, of te denken: hey, misschien past dit toch minder bij me dan ik dacht."

"Als fysiotherapeut moet je sterk in je schoenen staan; iedere therapeut werkt op zijn eigen manier. Wat wordt jouw manier?"

"Daarnaast moet je beseffen dat je met een opleiding fysiotherapie nog steeds allerlei kanten op kunt. Het vak is heel dynamisch, ook al lijkt het een rechttoe rechtaan opleiding. Daarbij leer je natuurlijk ook veel sociale vaardigheden die goed van pas komen in andere vakgebieden. Al zijn fysiotherapeuten wel een bepaald slag mensen hoor. We denken al snel bij alles: dat los ik wel even op. Helaas heb ik twee linkerhanden. Als ik een IKEA kast in elkaar moet zetten, ben ik nog steeds een dag bezig. Maar – ik weet nu wél hoe ik mensen kan strikken die het voor me doen!"

Personalia

Naam: Leendert Guijt
Opleiding: Opleiding tot Fysiotherapeut (2019) & Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg
Werk: Fysiotherapeut bij Fysiotherapie Vitaal Katwijk

Bekijk het overzicht Alumnus in de schijnwerper