Studentzaken

Inschrijven en toelating Fysiotherapie

Op deze pagina vind je informatie over de toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten voor de opleiding Fysiotherapie voor het studiejaar 2018-2019.

Aanmelden

Ben je van plan om in september 2018 te starten met de opleiding Fysiotherapie? Bekijk hieronder of je voldoet aan de toelatingsvoorwaarden en meld je zo snel mogelijk (uiterlijk 15 januari 2018) aan via Studielink. Hiervoor heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer een week. Direct na je aanmelding op Studielink ontvang je per e-mail je studentnummer voor Hogeschool Leiden.  

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentinschrijving.

Decentrale selectie (numerus fixus)

De opleiding Toegepaste Psychologie heeft een beperkt aantal opleidingsplaatsen (numerus fixus). Voor collegejaar 2018-2019 kunnen er bij de opleiding Fysiotherapie maximaal 170 studenten met de opleiding beginnen. De opleidingsplaatsen worden verdeeld via een decentrale selectieprocedure (een proces van selectie en plaatsing dat door de onderwijsinstelling zelf wordt uitgevoerd).

Let op: de uiterste aanmelddatum voor deze opleiding is 15 januari 2018. Aanmelden verloopt via Studielink. Hierna ontvang je via de mail meer informatie over het vervolg van de decentrale selectieprocedure. Houd daarom het mailadres (en bijbehorende spambox) dat je hebt doorgegeven in Studielink goed in de gaten.

Toelatingseisen

Je bent toelaatbaar met elk havo- en vwo-diploma of met een mbo-diploma niveau 4. Dit geldt voor leerlingen die de vernieuwde Tweede Fase (vanaf 2007) volgen en voor leerlingen die eindexamen doen volgens het programma van de Tweede Fase die in 2006 of eerder is gestart. Met een gelijkwaardig diploma kan er misschien vrijstelling van deze eis worden verleend. Richt een verzoek aan de opleiding tot Fysiotherapeut via studeren@hsleiden.nl

Let op: Voor deze opleiding geldt een decentrale selectieprocedure.

Aanvullend advies

Hoewel Biologie niet tot de verplichte toelatingseisen behoort, raden we het wel aan om ervoor te zorgen dat je kennis van dit vak minimaal op havo-niveau is. Je kunt hiervoor onder andere het boek ‘Anatomie en fysiologie van de mens, L. Grégoire, A. van Straaten-Huygen en Rogier Trompert, Thieme Meulenhoff, Amersfoort' gebruiken of een cursus volgen bij  Boswell-Bèta.

Toelatingsvoorwaarden 21+

Als je niet in het bezit bent van een van de vereiste diploma's en je bent bij aanvang van de studie 21 jaar of ouder, dan kun je een capaciteitenonderzoek aanvragen. Stuur voor meer informatie een e-mail naar studentinschrijving@hsleiden.nl.

Let op: meld je op tijd aan bij Studielink om deel te kunnen nemen aan de decentrale selectie

Je ontvangt van ons per mail informatie over het aanvragen van dit onderzoek, de kosten van het onderzoek én toelichting op de toetsonderdelen van het capaciteitenonderzoek.

Kosten

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld/kosten van de afdeling Studentinschrijving. 
De kosten van boeken, syllabi en andere studiematerialen bedragen voor het eerste jaar van de opleiding ongeveer € 1.000,-. In de jaren daarna ligt dit bedrag ruim de helft lager. Voor het volgen van deze opleiding is het handig als je over een eigen laptop beschikt.

Studiekeuzecheck

Een opleiding moet bij je passen. Daarom heb jij recht op een studiekeuzecheck. Voor deze opleiding bestaat de studiekeuze check uit de Reality Check (niet verplicht). Heb jij een goed beeld van de opleiding en de beroepsmogelijkheden? Check jouw beeld met de werkelijkheid. Doe de Reality Check!

Wil je zelf ervaren of de opleiding tot Fysiotherapeut iets voor je is? Loop dan een dag mee met een student Fysiotherapie.