HBO Rechten studenten

Is Sociaal Juridische Dienstverlening iets voor jou?

Sociaal Juridische Dienstverlening betekent werken met mensen. Daarom zijn inlevingsvermogen en mensenkennis onmisbare eigenschappen. Geen gezichtspunt is je vreemd. Of je nu de belangen van een cliënt behartigt of een regeling uitvoert voor een sociaal-maatschappelijke instelling. Nauwkeurig en zorgvuldig zoek je als SJD'er naar mogelijkheden in de wet. Je bent geïnteresseerd in maatschappelijke vraagstukken en je kunt objectief en weloverwogen te werk gaan.

Puzzelen met regels en procedures

Je ziet regels en procedures als een puzzel en je vindt het leuk je daarin te verdiepen. Je weet rechtsregels te vinden, kunt rechtspraak interpreteren en goede dossiers opbouwen. Een goed inlevingsvermogen is erg belangrijk als je gaat werken in de sociaaljuridische dienstverlening. Als je bijvoorbeeld een aanvraag voor een bijstandsuitkering of asiel moet behandelen is het erg belangrijk dat je je realiseert hoe moeilijk deze situatie voor je cliënt kan zijn. Tegelijk moet je onafhankelijk blijven en afstand kunnen nemen.

Communicatief sterk en gevoel voor taal

Goed luisteren, analyseren, argumenteren en adviseren zijn belangrijke eigenschappen voor een SJD’er. Een SJD’er werkt met ingewikkelde wetten, regels en procedures. Belangrijk is dat je een juridisch vraagstuk aan een cliënt kunt uitleggen en duidelijk advies kunt geven.

Taal is één van je belangrijkste gereedschappen; een goede beheersing van de Nederlandse taal is voor een SJD’er dus onmisbaar. Hogeschool Leiden besteedt daarom in de opleiding Sociaal-Juridische Dienstverlening veel aandacht aan taalvaardigheid.

Kiezen tussen HBO-Rechten en opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening Hogeschool Leiden

Bij Hogeschool Leiden kun je naast Sociaal Juridische Dienstverlening ook kiezen voor de bacheloropleiding HBO-Rechten. We hebben de overeenkomsten en verschillen ( pdf, 32 KB ) tussen beide opleidingen voor je op een rijtje gezet.