Studeren bij de opleiding Bio-Informatica.

Bio-Informatica

  • Voltijd
  • Nederlandstalig
  • 4 jaar
  • Bachelor of Science

Introductie

Puzzelen achter de computer met gegevens over plant, mens en dier. Dat is de kern van de Bio-informatica. Als Bio-informaticus help je wetenschappelijk onderzoekers bij onderzoek naar erfelijk materiaal (DNA), de oorzaak van erfelijke ziekten, het vinden van nieuwe medicijnen of het verbeteren van voedsel. Vind jij biologie interessant en lijkt het je uitdagend om zelf computerprogramma’s te schrijven? Onderzoek of Bio-informatica de opleiding voor jou is.

Jouw toekomst

Biologisch onderzoek gebeurt steeds vaker automatisch. Dagelijks komen er duizenden metingen uit het laboratorium. Om al die metingen te begrijpen en om er bruikbare informatie uit te halen, zijn bio-informatici hard nodig. Zo bestaan er nu al DNA-chips om te bepalen of kankerpatiënten chemotherapie moeten krijgen of niet. Maar ook in forensische labs, bij de tuinbouw of in de voedselindustrie hebben ze bio-informatici nodig om met de computer biologische vragen op te lossen.

Het werkveld van een bio-informaticus is breed. Veel bio-informatici gaan aan de slag in grote medische centra, zoals het LUMC of het AMC. Ook kunnen ze terecht komen bij universiteiten of bij onderzoeksinstellingen. Denk aan TNO en NKI. Bio-informatici zijn echter ook erg gewild bij farmaceutische bedrijven en kleinere technologische bedrijven. Voorbeelden hiervan zijn Genencor of Baseclear. Ook bedrijven zoals Unilever in de voedingsmiddelenindustrie hebben voldoende werk voor bio-informatici. Daarnaast staan grote gewasproducenten, onder andere Keygene en Enza Zaden, ook te springenom bio-informatici.

De afgelopen jaren is wereldwijd veel aandacht geweest voor biomedisch onderzoek, waardoor er veel onderzoekgegevens beschikbaar zijn. Om daarin wegwijs te worden, zijn bio-informatici hard nodig. Zij zorgen ervoor dat de data inzichtelijk worden en geschikt zijn voor analyse. Alles wat een bio-informaticus doet, komt vanuit een biologische vraag. Je zoekt namelijk op verschillende manieren naar een oplossing voor de vragen die je van bedrijven en instellingen krijgt. In het eindeloos doolhof van gegevens leg jij de juiste verbanden en bedenk je oplossingen waar anderen nooit aan hadden gedacht. Een bio-informaticus werkt samen met artsen, onderzoekers en informatici.

Bio-informatica is een van de weinige hbo-opleidingen waarmee je direct, zonder pre-master, door kunt stromen naar een universitaire master. Bijna de helft van onze afgestudeerden kiest er dan ook voor door te studeren. Met een bachelordiploma Bio-informatica kun je direct instromen in een tweejarige Master Bio-informatica aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Universiteit Leiden of de Wageningen Universiteit. Ook sluit de opleiding Bio-informatica van Hogeschool Leiden aan op de masteropleiding van het LIACS (Universiteit Leiden en TU Delft), Wageningen Universiteit en de Vrije Universiteit Amsterdam. Je kunt in twee jaar de mastertitel verwerven. Als je het wetenschappelijk onderzoek in wilt, dan kun je hierna gaan promoveren. 

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of de opleiding Bio-Informatica echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Bezoek de Open Dag en maak persoonlijk kennis met onze studenten en docenten, woon presentaties bij en bekijk de lokalen, laboratoria en andere faciliteiten van dichtbij. Wil je, na het bezoeken van een Open Dag, meer weten over de inhoud van de opleiding? Kom een dag Proefstuderen.

Ben je je nog aan het oriënteren op een studie zoals Bio-Informatica? Download de nieuwe landelijke studiekeuze-app Prapp! en onderzoek met behulp van verschillende interactieve games welke opleidingen en toekomstmogelijkheden er in Nederland zijn op het gebied van Life Science. Je kunt de app gratis downloaden via de Play Store en de  App Store.

Hoe ga jij jezelf oriënteren en welke mogelijkheden heb je daarbij? Wij maken je graag wegwijs met behulp van onze  checklist Studiekeuze.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van  Studiekeuze123.

Is Bio-informatica iets voor jou?

Ben je nieuwsgierig naar biologie en laat je computers graag voor je werken? Vind je het leuk om puzzels op te lossen? Wil je werken in een innovatief vakgebied en ben je op zoek naar een brede opleiding?
Als bio-informaticus ben je creatief, nieuwsgierig aangelegd, goed in samenwerken en een doorzetter. Ook moet je het leuk vinden om projectmatig te werken en om met softwareprogramma’s om te gaan. 

Jij vindt het uitdagend om nieuwe resultaten met bestaande kennis en informatie te combineren. Uiteraard heb je plezier in vakken als biologie en scheikunde. Alles wat een bio-informaticus doet, komt namelijk vanuit een biologische vraag. Tijdens de opleiding werk je verder veel samen in groepjes ter voorbereiding op de praktijk, dus dat moet je liggen.

Vergelijkbare opleidingen Bio-informatica

Twijfel je over Bio-informatica? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen. Werk je graag met de computer, maar heb je weinig met biologie? Misschien past de opleiding Informatica dan beter bij je. Vind je biologie juist interessant en wil je zelf onderzoek doen in het laboratorium? Kijk dan eens bij de opleiding Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek. Of je staat graag in het lab, maar scheikunde spreekt jou het meeste aan. Wie weet is de opleiding Chemie dan een goede match.

Studieopbouw

Ontdek hoe de levende cellen werken, leer virtueel kijken naar eiwitten, analyseer DNA en onderzoek hoe je om kunt gaan met grote hoeveelheden data. Bio-informatica is een vrij nieuw vakgebied waar nog veel in ontdekt wordt. In het onderwijsprogramma is er veel aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in het werkveld Je krijgt veel lessen van gastsprekers, lectoren en andere professionals uit het onderzoeksveld en bedrijfsleven. De opdrachten die je doet met je projectgroep, hebben altijd een praktisch nut voor je toekomstige beroep. We zorgen er altijd voor dat je weet waar je het voor doet. 

De opleiding Bio-informatica groeit gestaag, maar we doen ons best om elke student nog persoonlijk te kennen. Tijdens werkcolleges in projectgroepjes leer je je medestudenten snel kennen. Ook ouderejaars kom je gemakkelijk tegen, want we hebben een eigen computerzaal waar zij ook vaak te vinden zijn.

Omdat Bio-informatica een hbo+-opleiding is, kun je direct na de opleiding doorstromen naar een universitaire vervolgopleiding. Ideaal voor iedereen, maar al helemaal als je als vwo-studenten interesse hebt in deze studie.

Werkvormen
De studie is verdeeld over vier jaar. Ieder jaar is opgedeeld in vier periodes van ongeveer tien weken. Tijdens elke periode heb je hoorcolleges, werkcolleges en een project. Meestal ben je vier dagen (deels) op school en de rest van de week besteed je aan zelfstudie of het project. Het onderwerp van het project past bij de andere vakken die je volgt in die periode. Zo kun je wat je geleerd hebt meteen in praktijk brengen. Ook volg je altijd biologische vakken en programmeervakken. Na zeven lesweken rond je het project af met een verslag en een presentatie. Daarna zijn er een paar dagen geen lessen, zodat jij je goed kan voorbereiden op je toetsen aan het einde van de periode.
Samenwerken met biologen, artsen, of klanten is essentieel voor bio-informatici. Daarom werk je meteen vanaf het begin van de studie in groepjes van vier of vijf studenten. Elke week vergader je met je begeleider over jullie aanpak.

Tijdens het eerste jaar, de propedeuse, leggen we de basis en maak je kennis met het vakgebied bio-informatica. Je leert zelf programmeren en je krijgt les in scheikunde en biologie. Zo leer je bijvoorbeeld hoe levende cellen werken. Daarnaast werk je aan projecten en leer je omgaan met bestaande bio-informaticaprogramma’s. Zelf programmeren is nieuw voor de meeste studenten, dus daar besteden we veel aandacht aan. Als je je propedeusediploma haalt, heb je al flink wat kennis en vaardigheden opgedaan waarmee je zelf programma’s schrijven!

Bindend studieadvies
Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies. Heb je tussen de 45 en 60 EC (studiepunten) en 6 van de 15 EC uit het programmeerdomein behaald, dan krijg je een positief studieadvies waarmee je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding. Bij een afwijzend advies kun je de opleiding aan Hogeschool Leiden niet voortzetten. Als blijkt dat Bio-Informatica toch niet de juiste opleiding voor je is, dan kunnen we helpen om een alternatief te vinden.

In het tweede jaar komen biologie en informatica echt samen en ga je deze twee met elkaar combineren. Je gaat op zoek naar mutaties in menselijk DNA, je bekijkt de 3D-structuur van eiwitmoleculen en je leert omgaan met grote hoeveelheden data. Ook ga je in jaar twee en drie dieper in op jouw toekomstige werkgebied. In de eerste helft van jaar drie volg je dan ook verschillende vakken waarin nieuwe ontwikkelingen binnen het vakgebied aan bod komen. Daarna is er ruimte voor de minor, die je zelf uitkiest. Het laatste jaar ga je op afstudeerstage, om echt mee te maken hoe een baan als bio-informaticus voelt.

Tijdens de opleiding krijg je voldoende mogelijkheid om je te specialiseren in de onderdelen die jij interessants vindt. Zo is  er in het derde jaar een half jaar de ruimte voor een minor (keuzevak). Je kunt dan bij een hele andere opleiding lessen volgen, om je blik op de toekomst te verbreden. Maar als je liever verdieping zoekt, dan biedt de opleiding bijvoorbeeld ook een minor Systeembiologie aan. 

Verder loop je tijdens het laatste jaar van je studie stage bij een bedrijf of instelling met een afdeling bio-informatica. Zo kun je ervaren hoe het is om als bio-informaticus aan het werk te zijn. Er zijn meer dan genoeg plekken voor een interessante afstudeerplek, zoals academische ziekenhuizen, universiteiten of bedrijven in het Bio Science Park. Je kan ook in het buitenland afstuderen. Nieuw-Zeeland, België, Engeland, Spanje en zelfs in Ethiopië: allemaal landen waar studenten van onze opleiding eerder stage liepen. Je afstudeerstage is de ultieme kans om nog een keer je eigen richting of specialisatie te kiezen in de opleiding. 

Studeren met een functiebeperking

Voor studenten die een functiebeperking hebben, is er extra begeleiding mogelijk door de coördinator Studeren met een functiebeperking. Denk bijvoorbeeld een motorische of zintuiglijke handicap, psychische belemmeringen, spraakstoornis, dyslexie/dyscalculie, autismespectrumstoornis of AD(H)D. Hogeschool Leiden biedt voorzieningen die je ondersteunen bij het volgen van de studie, zoals tentamentijdverlenging.

Meer weten? Bekijk de  informatie van de studentendecanen

Elke student heeft een docent als studieloopbaanbegeleider (slb-er). Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt bij vragen, en later ook bij het kiezen van keuzevakken en stages. Jullie kennen elkaar, dus de drempel om bij je mentor binnen te stappen is laag.

Bio-Informaticus

Heb jij nu een goed beeld van de opleiding en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?

Bio-Informatica in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Wij geloven in individuele talentontwikkeling naast het reguliere programma. Zo bieden we een Honoursprogramma aan, faciliteiten voor topsporters en extra ruimte voor ondernemerschap in de vorm van de Topondernemersregeling. Ook kun je lid worden van een verening zoals EXON, de studievereniging oor bio-informaticastudenten. Zij nodigen interessante deskundigen uit om gastcolleges te geven,  organiseren studiereizen en excursies bij bedrijven uit het werkveld. En ze zijn er ook natuurlijk ook voor gezelligheid: feestjes, borrels en LAN-parties.  Of je levert een bijdrage aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van je opleidingscommissie of de Studentenraad.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.