Student Dwin| Bio-Informatica | Hogeschool Leiden

"Na het gastcollege van Freek Vonk is mijn interesse in gif ontstaan"

Ondanks dat de opleiding Bio-informatica nog niet zo bekend was, koos Dwin voor deze studie. Hoe wist hij dat dit de juiste keuze was? Wat zijn zijn ervaringen? En wat wil hij nu, een aantal jaar na zijn afstuderen? Dwin vertelt. Lees verder.

Studie ontdekt

De keuze was voor mij vrij simpel. Ik was bij de Open Dag op Hogeschool Leiden voor een andere studie en hoorde toen ter plekke pas iets over de opleiding Bio-informatica. Het was nog een kleine en vrij nieuwe opleiding en dat sprak mij heel erg aan. Toen ik meer hoorde over de inhoud en stof van deze opleiding wist ik dat dit beter bij mij paste dan alles wat ik tot dan toe had gehoord. 

Student Dwin| Bio-Informatica | Hogeschool Leiden

Vakken en valkuilen

Tijdens mijn studie werd ik het meest blij van de vakken. Er zaten echt een paar gave vakken tussen. Ik vond het ook leuk om te leren programmeren. Van tevoren had ik daar geen kennis van en was ik er zelfs een beetje bang voor. Maar toen ik er eenmaal aan begon en mijzelf er ook toe zette was het leuk om deze nieuwe skill te leren. 

Bij Bio-informatica is er veel sprake van zelfstudie. Je hebt natuurlijk wel lessen, maar je moet meer doen dan dat je gewend bent vanuit de middelbare school. Ook is de hoeveelheid stof anders. Het is meer. 

Programmeren is wel een groot deel van de opleiding en je moet niet onderschatten dat het tijd kost om zoiets te leren. Als je er tijd insteekt is het goed te doen en ook erg leuk.

Dwin

Samenwerking met Freek Vonk

In mijn derde studiejaar zat ik in het bestuur van EXON. De studievereniging van deze opleiding. Ik wilde toen gastcolleges regelen en ik wist dat Freek Vonk wetenschappelijke artikelen publiceerde waarin Bio-Informatica een rol speelde. Toen ben ik mij gaan inlezen en vond ik alles wat hij deed wat betreft gif erg interessant. Het leek mij geen goed idee om hem voor een gastcollege te regelen, maar voor mij is die interesse in gif toen wel ontstaan.

Na mijn afstuderen heb ik de master evolutietheorie aan de Universiteit Leiden gedaan. Toen ik stage moest lopen heb ik de professor van Freek Vonk gemaild met de vraag of hij leuke bio-informatica projecten had.  Op de Uni kreeg je reguliere biologie dus toen ik als universiteitsstudent een stage zocht op het gebied van Bio-informatica was hij erg enthousiast. Ik heb tijdens die stage gewerkt met schorpioenen gif en hier ook met Freek over gesproken. Zo ben ik ook in contact gekomen met een professor in Australië. Voor mijn tweede stage op de universiteit ben ik dan ook naar Australië gegaan. Ik heb Freek toen gevraagd om mijn begeleider te zijn. 

Een groot pluspunt aan Bio-informatica is de studievereniging EXON die er al een aantal jaar zit. De vereniging brengt studenten dichterbij elkaar en organiseert naast leuke borrels ook gastcolleges, een studiereis en symposia.

Dwin

Verder studeren aan de Uni

Mijn reden achter de overstap was dat ik al vrij goed kon programmeren, maar tijdens mijn afstudeerstage merkte dat ik de interpretatie van mijn resultaten en de kracht om nieuwe biologische vragen op te stellen mistte. Ik wilde altijd bio-informatica blijven gebruiken als basis, maar een grotere kennis van biologie hebben. 

Je hoeft natuurlijk niet door te studeren. Je ziet genoeg vacatures online komen waarin er wordt gevraagd om een hbo-afgestudeerde bio-informaticus. Je weet genoeg om projecten uit te voeren en je hebt genoeg kennis om te weten waar je naar moet zoeken binnen dat project. 

Toekomstplannen

Afgelopen jaar ben ik druk bezig geweest om een PhD-plek te bemachtigen. Helaas is er voor bedrijven altijd een probleem met het geld. Sinds twee maanden heb ik daarom besloten dat ik de volgende stap in mijn leven ga zetten en werk ga zoeken als wo bio-informaticus. 

Ik heb nog geen duidelijk einddoel voor ogen. Wat mij wel gaaf lijkt is om te werken bij een bio-informaticabedrijf waar ik onderzoek doe en daarnaast kan werken bij een adviesbureau. Dan kan ik de kennis die ik heb overdragen als adviseur. 

De opleiding is vrij breed, omdat je van twee walletjes eet. Je hebt informatica en biologie dus je moet van allebei die onderwerpen dingen weten en kunnen. Aan het einde van je studie ben je veel breder opgeleid dan dat je aan de start van je studie denkt.

Dwin

Tips en tops

Wees niet bang voor het programmeren. Je hoeft niet zeker te weten of je het leuk vind, maar je moet er wel tijd insteken. De baangarantie is goed. Er zijn veel bedrijven die je willen hebben. Ik weet natuurlijk niet of dat een bedrijf is waar je jezelf zou willen zien, maar als je gewoon een baan wilt na je afstuderen komt het goed. 

Het is een prachtige leuke opleiding, bij lange na nog steeds niet zo groot als andere. Het is vrij specialistisch. Als ik tegen iemand zeg dat ik Bio-informatica heb gestudeerd weten ze 9 van de 10 keer niet wat het inhoudt. Dat is toch iets speciaals. 

Meer weten?

Wil je meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina en het verhalenoverzicht