Foto studenten aan de slag

Informatica

 • Voltijd
 • Nederlandstalig
 • 4 jaar
 • Bachelor of Science

In het kort

Een softwaretool bedenken voor de ruimtevaart, nieuwe technologie ontwikkelen voor het opsporen van criminele activiteiten of bouwen aan een Virtual Reality-omgeving waarin artiesten en fans elkaar kunnen ontmoeten? Studenten van onze Informatica-opleiding doen het. Tijdens de opleiding helpen we je te ontdekken welke mogelijkheden er zijn en wat het beste bij jou past. 

Waarom hbo Informatica in Leiden

De opleiding Informatica  van Hogeschool Leiden is kleinschalig opgezet; docenten en studenten weten elkaar snel te vinden. Tijdens de opleiding werk je voor echte opdrachtgevers uit het vakgebied en is er veel vrijheid om je eigen keuzes te maken. Onze informatica-opleiding is praktisch ingestoken: je gaat vanaf dag één zelf aan de slag en werkt samen met andere studenten aan creatieve oplossingen. Het team van Informatica-professionals helpt je op weg met de benodigde theorie en begeleiding.  

Nieuwsgierig naar hoe het is om Informatica te studeren  bij Hogeschool Leiden? Bezoek een Open Dag en kom Proefstuderen of Meelopen bij de opleiding! 

Kies de opleidingsvariant die bij je past

De bacheloropleiding Informatica wordt aangeboden in twee varianten. Op deze pagina vind je meer informatie over de vierjarige voltijdopleiding. Ben jij werkzaam als digitaal forensisch onderzoeker en wil je werken en leren combineren? Lees meer over het opleidingstraject van Informatica: Forensisch ICT duaal.

Jouw toekomst in de informatica

Informatici ontwikkelen technologische oplossingen die aansluiten op hoe wij als mensen leven, werken en communiceren. Meer en meer moet die technologie 100% beschikbaar, veilig en betrouwbaar zijn, zodat er niets uitvalt waardoor de samenleving ontwricht wordt. Of je nu software schrijft, user interfaces ontwerpt, data-oplossingen inricht of de veiligheid van een bedrijfsnetwerk doorlicht: met het bachelordiploma van de hbo-opleiding Informatica op zak vorm jij straks de verbindende schakel tussen ICT en de gebruikers. Je toekomstmogelijkheden zijn divers: mobiele apps maken voor een ziekenhuis, een cross-mediale campagne opzetten voor een goed doel, webapplicaties bouwen en testen voor grote klanten, het ontwerpen, realiseren en testen van software, optreden tegen cybercrime, het zijn een paar voorbeelden.

De voltijdopleiding Informatica van Hogeschool Leiden biedt  verschillende specialisatierichtingen aan. Iedere richting heeft zijn eigen karakteristieken en sterke kanten.

Software Engineering

Van ontwerp tot onderhoud: bij de specialisatie Software Engineering kom je alles te weten over software. Je leert de methoden en technieken die nodig zijn om hoogwaardige softwaresystemen te ontwerpen, bouwen en testen.

Loes is afgestudeerd en werkte tijdens haar vierdejaarsstage bij Cosine Measurement Systems, dat lucht- en ruimtevaartinstrumenten en -onderdelen vervaardigd die in satellieten worden geplaatst. Ze werkte mee aan een softwaretool HSConvert voor de HyperScout2. Lees het verhaal van Loes.

Forensisch ICT

De unieke specialisatie Forensisch ICT speelt in op de mogelijkheden die ICT biedt aan politie en justitie voor opsporing en vervolging van criminelen. Daarnaast biedt het mogelijkheden aan bedrijven en organisaties voor de bescherming en voorkoming van misbruik in ICT. Ook komen ook de juridische aspecten en het rechercheren uitgebreid aan bod. In het forensisch laboratorium, het IoT-lab, leer je werken met Hansken: een zoekmachine om digitale sporen snel inzichtelijk te maken.

Tijdens je studie ontmoet je experts uit het werkveld. Ook word je uitgedaagd om bijvoorbeeld mee te doen aan een cyber security- event. Zo deden onze studenten mee aan een online hackathon over illegale vuurwerkhandel.

Interactie-technologie

De specialisatie Interactie-technologie is aantrekkelijk voor makers: creatieve geesten die concepten ontwikkelen en realiseren. Je hebt geen vrees voor technologie. Je kunt je verplaatsen in gebruikers en bent kritisch. Je leert door te experimenteren en bent altijd nieuwsgierig naar de laatste ontwikkelingen in technologie, (social) media en mogelijkheden van gebruikersinteractie. Uiteraard zet je de wensen van de eindgebruikers daarin centraal.

Zo kun je binnen deze richting kiezen voor het vak IKGEO. Hier ga je online beschikbare geografische informatie koppelen aan een digitale landkaart die online beschikbaar is.

Ben je nieuwsgierig wat je kunt gaan ontwikkelen tijdens dit vak? Studenten vertellen over de online Berenjachtkaart die zij hebben ontworpen en de doorontwikkeling van de Hospital Hero app.

Met een ICT-opleiding kun je tegenwoordig écht overal terecht. Elke organisatie werkt immers met computers. Je specialisatiekeuze geeft richting aan het deel van het IT-vakgebied waarop jij actief wordt. Aan jou is het de keuze op welk inhoudelijk domein je aan de slag wil.

 • Als Software Engineer ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van goede programmeercode. Je werkt mee aan het ontwerpen, realiseren en testen van software. IT-bedrijven en grotere organisaties als banken, verzekeraars en de overheid hebben Software Engineers in dienst. Maar je kunt natuurlijk ook voor jezelf beginnen.
 • Een Forensisch ICT’er handelt snel en effectief tegen cybercrime en helpt met een analytische blik relevante zaken op te pikken in onderzoek. Het traceren van en beveiligen tegen misbruik hoort ook bij het werkterrein van een forensisch ICT’er. Je werkt bijvoorbeeld bij politie, justitie en andere opsporingsdiensten of op de particuliere markt.
 • Interactie-technologen komen vaak terecht in jonge (kleinere) organisaties en start-ups. Hierdoor heb je veel vrijheid en verantwoordelijkheid binnen de innovatieve IT-systemen die je ontwerpt, test en bouwt. Je kan ook binnen grotere organisaties terecht komen als Usability tester of onderzoeker naar de inzet van nieuwe technologieën.

Binnen de hbo-opleiding Informatica vergroten we jouw vermogen om snel nieuwe dingen aan te leren. Hierdoor kun je jezelf blijven ontwikkelen in de sterk veranderende wereld van de IT.

Verder studeren

Wil je na de opleiding Informatica nog verder studeren? Met een hbo-bachelor heb je toegang tot een groot aantal masteropleidingen. Aansluitende masters bij de universiteit zijn gericht op een wetenschappelijke insteek en geven je de mogelijkheid om na je studie verder te gaan met onderzoek. Ze kunnen ook je aandacht verbreden naar het bedrijfsleven, communicatie en onderwijs of je helpen jezelf beter voor te bereiden op een combinatie van Informatica en management.

Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om met een master wetenschap en kunst samen te laten komen, waardoor de meer creatieve functies open komen te liggen. Vaak volg je voor een universitaire master eerst een schakeljaar (premaster). Universiteiten stellen zelf toelatingsvoorwaarden vast. Oriënteer je dus goed wanneer je na je bachelor Informatica een masteropleiding wilt volgen.

Voorbereidende minor

Bij de hbo-opleiding Informatica bieden we ook een minor aan die je kan helpen je voor te bereiden op een vervolgopleiding in het wetenschappelijk onderwijs. Meer hierover lees je bij het onderdeel Studieopbouw onder Jaar 2, 3 en 4 (hoofdfase).

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of een hbo Informatica echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Meer hierover lees je op de pagina Hulp bij je studiekeuze.

Bij de opleiding Informatica van Hogeschool Leiden is het verplicht om deel te nemen aan de Studiekeuzecheck.

Is hbo Informatica iets voor jou?

Spreekt een ICT-opleiding in het hbo je aan? Ben je altijd nieuwsgierig naar de laatste technologische ontwikkelingen? Heb je plezier in het vinden van slimme oplossingen voor lastige zaken? Kijk je met een analytische blik naar de dingen die je tegenkomt in je dagelijks leven? Misschien is de opleiding Informatica van Hogeschool Leiden dan iets voor jou!

Voor een succesvolle toekomst als ICT’er is het belangrijk dat jij jezelf herkent in onderstaande eigenschappen. Je hebt:

 • een sterk analytisch vermogen
 • plezier in het vinden van slimme oplossingen voor ingewikkelde problemen
 • een nieuwsgierigheid naar nieuwe technologieën en de mogelijkheden die ze bieden
 • goede sociale en communicatieve vaardigheden
 • het vermogen om buiten kaders te denken

Daarnaast heeft iedere specialisatie zijn eigen karakter. Elke specialisatie vraagt dan ook iets anders van jou als student. Zo is het belangrijk dat je bij Software Engineering van software ontwerpen en programmeren houdt. Bij Forensisch ICT is het vooral van belang dat je doelgericht en vasthoudend bent en graag onderzoekt. Vind je de techniek en nieuwe ontwikkelingen heel interessant, maar wil je dit ook graag kunnen verbinden aan de mensen die ermee moeten kunnen werken? Dan liggen er kansen voor jou bij de richting Interactie-technologie (voorheen Mediatechnologie).

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of een informatica-opleiding iets voor je is? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van Life Sciences en ICT. Vind je het werken met de computer erg leuk, maar mis je een beetje de natuurlijke kant van Life Sciences? Misschien past de opleiding Bio-informatica dan beter bij jou. Lijkt het je interessant om DNA-sporen te onderzoeken om misdaden te helpen oplossen? Kijk dan eens bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Studieopbouw

Informatica is een veelzijdige branche en je kan daardoor later ook op veel verschillende plekken aan de slag. Na de propedeuse, waarin je kennis maakt met het gehele vakgebied, stroom je door naar een specialisatie die het beste past bij jouw talenten en ambities. De verschillende specialisaties waaruit je kunt kiezen zijn: Software Engineering, Forensisch ICT en Interactie-technologie.

Het vakgebied van Informatica is erg dynamisch. Elk jaar zijn er nieuwe ontwikkelingen. Tijdens de voltijdopleiding leer je de achtergronden achter de techniek kennen. Zo kun je jezelf nieuwe technologieën snel eigen maken. Ook werk je regelmatig met opdrachtgevers uit de praktijk.

De opdrachten die je uitvoert in de projecten, leveren producten op die direct zijn te gebruiken in een organisatie. Het kan dus zomaar zo zijn dat het door jou gemaakte product ook echt geïmplementeerd wordt!

Meer zien van hbo Informatica

Nieuwsgierig naar hoe het is om Informatica te studeren bij Hogeschool Leiden? Bekijk onze opleidingsdocumentaire op YouTube.

Ben jij werkzaam als digitaal forensisch onderzoeker en wil je werken en leren combineren? Bekijk de mogelijkheden van Forensisch ICT duaal.

Het eerste jaar van de opleiding Informatica, de propedeuse, is de eerste drie periodes gemeenschappelijk. In dit jaar krijg je vakken en projecten vanuit elke specialisatie aangeboden. Hierdoor maak je kennis met de vakgebieden Software Engineering, Forensisch ICT en Interactie-technologie. Onderwerpen zijn onder andere: webtechnologie, datamanagement, business intelligence, organisatiekunde, netwerktechnologie, hardware en scripting.

Challengeweek

Elk van deze specialisaties heeft daarnaast een eigen Challengeweek: één week lang werk je aan een uitdagende opdracht die representatief is voor de opdrachten van de desbetreffende specialisatie. Op basis van de kennis die je opdoet en de challenge word je in staat gesteld om na driekwart jaar de juiste keuze voor een specialisatie te maken.

Bindend studieadvies

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies. Heb je 47 European Credits (studiepunten ofwel EC) of meer behaald én alle essentiële studieonderdelen succesvol afgerond, dan krijg je een positief studieadvies waarmee je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding. 1 EC staat hierbij voor +/- 28 studiebelastingsuren. Bij een afwijzend advies kun je de opleiding aan Hogeschool Leiden niet voortzetten. Als blijkt dat een hbo Informatica toch niet de juiste opleiding voor je is, dan kunnen we helpen om een alternatief te vinden.

Vanaf het tweede tot en met het vierde jaar van de opleiding Informatica wordt een algemene verdieping geboden en ga je verder in de door jou gekozen specialisatie. Meer informatie over wat je per specialisatie gaat doen, vind je op de specialisatiepagina’s: Software Engineering, Forensisch ICT en Interactie-technologie.

Minoren en keuzevakken

In de hoofdfase volg je naast het major-programma een minor-programma van een half jaar. Tijdens de minor verbreed of verdiep je je kennis. Wat je kiest bepaal je zelf. De opleiding Informatica biedt zelf verschillende minoren aan die inspelen op de actuele thema’s in het vakgebied. Denk aan thema’s zoals sensortechnologie, IT-educatie, mixed reality in onderzoek, robotica, domotica en industriele automatisering. 

Loes is afgestudeerd in de richting Software Engineering en koos in het tweede jaar voor de minor Aerospace Engineering & Maintenance. Ze vertelt over haar opleiding, keuzes en haar passie voor lucht- en ruimtevaart.

Tijdens de hoofdfase krijg je ook de kans om een aantal keuzevakken te volgen. Voorbeelden hiervan zijn onderwerpen zoals usability engineering, trendwatching, een eigen IT-bedrijf opzetten, programming for mobile devices, IT-psychologie, design patterns, etc. Ook zijn er twee externe stageperiodes van een half jaar, waarvan een periode het afstuderen omvat. Je kunt stage lopen in Nederland, maar als je wilt kan dat ook in het buitenland.

Bij Hogeschool Leiden willen we je inspireren, stimuleren en ondersteunen om het maximale uit je studie te halen. Door te kiezen voor hbo Informatica van Hogeschool Leiden, maak jij dus ook de keuze om écht te studeren: actief en voltijds. Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van een vast team van enthousiaste, vakkundige docenten.

Studieloopbaanbegeleiding

Elke student heeft een docent als studieloopbaanbegeleider (slb'er). Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt bij vragen, en later ook bij het kiezen van keuzevakken en stages. Jullie kennen elkaar, dus de drempel om bij je slb'er binnen te stappen is laag.

Ondersteuning door student-assistenten

In de eerste plaats krijg je les van docenten. Daarnaast krijg je tijdens het eerste jaar van je Informatica-opleiding tijdens de (online) lessen te maken met student-assistenten. Student-assistenten helpen docenten bij het toelichten van de stof, het geven van feedback, en het oplossen van eventuele uitdagingen waar je tijdens de lessen tegenaan loopt. Tegelijkertijd is het voor de student-assistenten zelf een mooie manier om zich te ontwikkelen in uitleg geven, lessen voorbereiden en lessen ontwikkelen. Win-win dus!

In het artikel in ONZ Magazine geven docent Bas en Informaticastudent en student-assistent Emma je een inkijkje in de 'Learning community' van de opleiding Informatica (pagina 32, 33).

Studeren met een functiebeperking

Voor studenten die een functiebeperking hebben, is er extra begeleiding mogelijk door de coördinator Studeren met een functiebeperking. Denk hier bijvoorbeeld aan een motorische of zintuiglijke handicap, psychische belemmeringen, spraakstoornis, dyslexie/dyscalculie, autismespectrumstoornis of AD(H)D. Hogeschool Leiden biedt voorzieningen die je ondersteunen bij het volgen van de studie, zoals tentamentijdverlenging. Voor meer informatie kun je terecht bij de Studentendecanen.

Word ook ICT’er

Heb je een goed beeld van de opleiding en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?

Informatica studeren in Leiden

Informatica van Hogeschool Leiden is een maakopleiding met focus op technisch vakmanschap. Tijdens de studie dagen we je uit om jezelf maximaal te ontwikkelen. Als student van onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Zo bieden we bijvoorbeeld een Honoursprogramma aan en extra ruimte voor ondernemerschap. Of je wordt lid van een studie- of studentenvereniging. De opleiding Informatica heeft een actieve studievereniging; Syntax. Ook heb je de kans om een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van je opleidingscommissie of de Studentenraad. Wil jij ervaring opdoen in het buitenland? Informatica is een internationaal vakgebied, waardoor je op allerlei plekken in de wereld terecht kunt. Zowel de opleiding en het International Office van Hogeschool Leiden kunnen je hierbij helpen.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.