Hogeschool Leiden

Informatica

 • Voltijd
 • Nederlandstalig
 • 4 jaar
 • Bachelor of Science

In het kort

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) zit verweven in heel de samenleving. Zonder ICT ben je niet in staat om te pinnen, te werken, water te drinken, te reizen en elektriciteit te gebruiken. Zichtbaar en onzichtbaar zorgen computers ervoor dat onze maatschappij functioneert. Dat maakt het vakgebied waarin jij straks gaat werken dan ook erg divers. De opleiding Informatica op Hogeschool Leiden geeft je de mogelijkheid om je in het eerste jaar te oriënteren op die diversiteit en je aan het eind van het eerste jaar te specialiseren op het gebied van software engineering, mediatechnologie, business data management en forensisch ICT.

Bij de opleiding staat ‘het maken’ van oplossingen centraal. Je leert de technieken en theorie onder andere via video-onderwijs en in praktijk tijdens het onderwijs in het laboratorium. Daarnaast heb je veel keuzevrijheid, waardoor jij jouw eigen accent aan de opleiding kunt geven. Zo is er veel aandacht en ruimte voor wie jij bent en wat jij wilt worden. Eén opleiding, vier specialisaties. Dat is Informatica bij Hogeschool Leiden!

Jouw Toekomst

Informatici ontwikkelen technologische oplossingen die aansluiten op hoe wij als mensen leven, werken en communiceren. Meer en meer moet die technologie 100% beschikbaar, veilig en betrouwbaar zijn, zodat er niets uitvalt waardoor de samenleving ontwricht wordt. Of je nu software schrijft, user interfaces ontwerpt, data-oplossingen inricht of de veiligheid van een bedrijfsnetwerk doorlicht: met het bachelordiploma van de opleiding Informatica op zak vorm jij straks de verbindende schakel tussen ICT en de gebruikers.

Je toekomstmogelijkheden zijn divers: mobiele apps maken voor een ziekenhuis, een cross-mediale campagne opzetten voor een goed doel, websites bouwen en testen voor grote klanten, het ontwerpen, realiseren en testen van software, optreden tegen cybercrime, het zijn een paar voorbeelden. 

Ook hoe je baan eruit gaat zien, verschilt per specialisatie:

 • als software engineer werk je mee aan het ontwerpen, realiseren en testen van software.
 • een forensisch ICT’er handelt snel en effectief tegen cybercrime en helpt met een analytische blik relevante zaken op te pikken in onderzoek. Het traceren van en beveiligen tegen misbruik hoort ook bij het werkterrein van een forensisch ICT’er.
 • als business data manager analyseer je informatiestromen en –processen en help je een organisatie nog effectiever te werken.
 • in de functie van mediatechnoloog verbind je het werk van anderen met de wereld van de social media, internet, apps en andere ICT-middelen. Ook de opkomst van mobiele devices vraagt om jouw expertise. Jij zorgt ervoor dat de gebruiker alle informatie en media gewoon kan gebruiken zonder zich beperkt te voelen door het kleinere scherm.

Als informaticus kun je tegenwoordig écht overal terecht. Elke organisatie werkt immers met computers. Je specialisatiekeuze geeft richting aan het deel van het IT-vakgebied waarop jij actief wordt. Aan jou is het de keuze op welk inhoudelijk domein je aan de slag wil.

Software Engineering

Als software engineer ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van goede programmeercode. Je werkt vooral bij IT-bedrijven en grotere organisaties als banken, verzekeraars en de overheid.

Forensisch ICT

Als forensisch ICT’er treed je op tegen cybercrime. Je werkt bijvoorbeeld bij politie, justitie en andere opsporingsdiensten of op de particuliere markt.

Business Data Management

Als business data manager organiseer je de datahuishouding van organisaties zodat je op basis van data analyse advies kan geven en voorspellingen kunt doen van toekomstige ontwikkelingen.

Mediatechnologie

Als mediatechnoloog ontwikkel en ontwerp je multimediale concepten, zoals in de rol van online media designer bij een nieuwsorganisatie, ontwerper van installaties bij een museum of user experience designer bij een webbureau.

Wil je na de opleiding Informatica nog verder studeren? Met een hbo-diploma heb je toegang tot een groot aantal masteropleidingen. Aansluitende masters bij de universiteit zijn gericht op een wetenschappelijke insteek en geven je de mogelijkheid om na je studie verder te gaan met onderzoeken. Ze kunnen ook je aandacht verbreden naar het bedrijfsleven, communicatie en onderwijs of je helpen jezelf beter voor te bereiden op een combinatie van Informatica en management. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om met een master wetenschap en kunst samen te laten komen, waardoor de meer creatieve functies open komen te liggen. Vaak volg je voor een universitaire master eerst een schakeljaar.

Bij Informatica bieden we ook een minor aan die jou voorbereidt op een vervolgopleiding in het wetenschappelijk onderwijs. Meer hierover lees je bij Opbouw studie onder Jaar 2, 3 en 4 (hoofdfase).

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of de opleiding Informatica echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken. Bezoek de Open Dag en maak persoonlijk kennis met onze studenten en docenten, woon presentaties bij en bekijk de lokalen, werkruimten en andere faciliteiten van dichtbij. Wil je, na het bezoeken van een Open Dag, meer weten over de inhoud van de opleiding zelf? Kom een dag Proefstuderen of ga op Meeloopdag met onze eigen studenten.

Informatica is een veelzijdig vakgebied. Het vraagt van jou veel inzet, motivatie en doorzettingsvermogen om alles te leren wat je hiervoor nodig hebt. Om een bewuste keuze te maken, doorloop je voor de opleiding Informatica daarom een verplichte Studiekeuzecheck. Zo ontdekken we samen of er een goede match is.

Heb je behoefte aan een overzichtelijk stappenplan dat jou helpt om de juiste keuze te maken? Wij maken je graag wegwijs met behulp van onze checklist Studiekeuze.

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van  Studiekeuze123.

Is Informatica iets voor jou?

Ben je altijd nieuwsgierig naar de laatste technologische ontwikkelingen en de mogelijkheden die ze bieden? Heb je plezier in het vinden van slimme oplossingen voor lastige zaken? Kijk je met een analytische blik naar de dingen die je tegenkomt in je dagelijks leven? Misschien past de opleiding Informatica dan wel bij jou.

Voor een succesvolle toekomst als ICT’er is het belangrijk dat jij jezelf herkent in onderstaande eigenschappen. Je hebt:

 • een sterk analytisch vermogen
 • plezier in het vinden van slimme oplossingen voor ingewikkelde problemen
 • een nieuwsgierigheid naar nieuwe technologieën en de mogelijkheden die ze bieden
 • goede sociale en communicatieve vaardigheden
 • het vermogen om buiten kaders denken

Daarnaast heeft iedere specialisatie zijn eigen karakter. Ze vragen dan ook ieder iets anders van jou als student. Zo is het belangrijk dat je bij Software Engineering van ontwerpen en programmeren houdt. Bij Forensisch ICT is het vooral van belang dat je doelgericht en vasthoudend bent en graag onderzoekt. Bij Business Data Management gaat het er met name om dat je in staat bent om buiten de kaders te denken en anderen te enthousiasmeren voor jouw plannen. Heb je meer de creatieve geest of ben je in gedachten meer bezig met het maken van nieuwe ideeën? Dan liggen er kansen voor jou bij de richting Mediatechnologie.

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of Informatica iets is voor jou? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van Life Sciences en ICT. Vind je het werken met de computer erg leuk, maar mis je een beetje de natuurlijke kant van Life Sciences? Misschien past de opleiding Bio-informatica dan beter bij jou. Lijkt het je interessant om DNA-sporen te onderzoeken om misdaden te helpen oplossen? Kijk dan eens bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Studieopbouw

Informatica is een veelzijdige branche en je kan daardoor later ook op veel verschillende plekken aan de slag. Na de propedeuse, waarin je kennis maakt met het gehele vakgebied, stroom je door naar een specialisatie die het beste past bij jouw talenten en ambities. De vier specialisaties waaruit je kunt kiezen zijn: Software Engineering, Forensisch ICT, Business Data Management en Media Technologie.

Het vakgebied van Informatica is erg dynamisch. Elk jaar zijn er nieuwe ontwikkelingen. Door je de achtergronden achter de techniek te leren kennen wordt je in staat gesteld om snel te nieuwe technologieën te kunnen aanleren. Zo blijf je ook na je studie flexibel inspelen op ontwikkelingen. Daarnaast zorgen we ervoor dat je zo snel mogelijk met echte opdrachtgevers uit de praktijk in aanraking komt.

Opdrachten die je in de projecten gaat uitvoeren, leveren producten op die direct in een organisatie zijn te gebruiken. Het kan dus zomaar zo zijn dat jouw product dat je maakt in de opleiding ook echt geïmplementeerd wordt!

Het eerste jaar, de propedeuse, is een gemeenschappelijk jaar. In dit jaar krijg je vakken en projecten vanuit elke specialisatie aangeboden. Hierdoor maak je kennis met de vakgebieden van software engineering, business data management, forensisch ICT en mediatechnologie.

Onderwerpen die je krijgt zijn onder andere: webtechnologie, datamanagement, business intelligence, organisatiekunde, netwerktechnologie, hardware en scripting.

Challengeweek

Elk van deze richtingen heeft daarnaast een eigen Challengeweek: één week lang werk je aan een opdracht die je moet oplossen. Op basis van de kennis die je opdoet en de challenge wordt je in staat gesteld om na driekwart jaar de juiste keuze voor een specialisatie te maken.

Bindend studieadvies

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies. Heb je tussen de 50 en 60 European Credits (studiepunten ofwel EC) behaald én alle essentiële studieonderdelen succesvol afgerond, dan krijg je een positief studieadvies waarmee je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding. 1 EC staat hierbij voor +/- 28 studiebelastingsuren. Bij een afwijzend advies kun je de opleiding aan Hogeschool Leiden niet voortzetten. Als blijkt dat Informatica toch niet de juiste opleiding voor je is, dan kunnen we helpen om een alternatief te vinden.

Vanaf het tweede tot en met het vierde jaar wordt een algemene verdieping geboden en ga je verder in de door jou gekozen specialisatie. In de hoofdfase volg je naast het major-programma een minor-programma van een half jaar. Tijdens de minor verbreed je je kennis of verdiep je je verder binnen je gekozen specialisatie. Wat je kiest bepaal je zelf. De opleiding Informatica biedt minoren aan op verschillende gebieden. Denk aan thema’s als sensortechnologie en IT-educatie. 

Verder krijg je tijdens de hoofdfase ook de kans om een aantal keuzevakken te volgen. Voorbeelden hiervan zijn onderwerpen zoals usability engineering, trendwatching, een eigen IT-bedrijf opzetten, programming for mobile devices, IT-psychologie, design patterns, etc. Ook zijn er twee externe stageperiodes van een half jaar, waarvan een periode het afstuderen omvat. Je kunt stage lopen in Nederland, maar als je wilt kan dat ook in het buitenland.

Benieuwd hoe het is om ervaring op te doen in het buitenland? Bekijk de pagina’s van het International Office van Hogeschool Leiden.

De opleiding Informatica biedt vier verschillende specialisatierichtingen aan. Iedere richting heeft zijn eigen karakteristieken en sterke kanten. 

Software Engineering
Van ontwerp tot onderhoud: bij de specialisatie Software Engineering kom je alles te weten over software. Je leert de methoden en technieken die nodig zijn om hoogwaardige softwaresystemen te ontwerpen, bouwen en testen. 

Meer over de specialisatie Software Engineering

Forensisch ICT
De unieke specialisatie Forensisch ICT speelt in op de mogelijkheden die ICT biedt aan politie en justitie voor opsporing en vervolging van criminelen. Daarnaast biedt het mogelijkheden aan bedrijven en organisaties voor de bescherming en voorkoming van misbruik in ICT. Ook komen ook de juridische aspecten en het rechercheren uitgebreid aan bod. 

Meer over de specialisatie Forensisch ICT

Business Data Management
Business Data Management richt zich op het ontwerpen en realiseren van data-oplossingen. Als aankomend datamanager leer je hoe je mensen en organisaties beter laat presteren door slim en goed gebruik van data. 

Meer over de specialisatie Business Data Management

Mediatechnologie
Mediatechnologie kijkt naar de generatie die op een snelle en toegankelijke manier nieuwsvoorziening, kennisoverdracht en amusement tot zich neemt. De specialisatie laat je kennis maken met verschillende technieken voor diverse media en platformen voor gebruikersinteractie. 

Meer over de specialisatie Mediatechnologie

Bij Hogeschool Leiden willen we je inspireren, stimuleren en ondersteunen om het maximale uit je studie te halen. Door te kiezen voor de opleiding Informatica, maak jij dus ook de keuze om écht te studeren: actief en voltijds. Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van een vast team van enthousiaste, vakkundige docenten.

Studieloopbaanbegeleiding

Elke student heeft een docent als studieloopbaanbegeleider (slb'er). Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt bij vragen, en later ook bij het kiezen van keuzevakken en stages. Jullie kennen elkaar, dus de drempel om bij je slb'er binnen te stappen is laag.

Studeren met een functiebeperking

Voor studenten die een functiebeperking hebben, is er extra begeleiding mogelijk door de coördinator Studeren met een functiebeperking. Denk hier bijvoorbeeld aan een motorische of zintuiglijke handicap, psychische belemmeringen, spraakstoornis, dyslexie/dyscalculie, autismespectrumstoornis of AD(H)D. Hogeschool Leiden biedt voorzieningen die je ondersteunen bij het volgen van de studie, zoals tentamentijdverlenging.

Meer weten? Bekijk de informatie van de studentendecanen

Word ook ICT’er

Heb je een goed beeld van de opleiding en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?

Informatica in Leiden

Op onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Wij geloven in individuele talentontwikkeling naast het reguliere programma. Zo bieden we een Honoursprogramma aan en extra ruimte voor ondernemerschap. Ook kun je een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van je opleidingscommissie of de Studentenraad. Vrijwel alle opleidingen hebben een studievereniging, die leuke evenementen en studiegerelateerde activiteiten organiseert.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.