Hogeschool Leiden

Informatica

 • Voltijd
 • Nederlandstalig
 • 4 jaar
 • Bachelor of Science

In het kort

Informatie- en communicatietechnologie (ICT) zit verweven in heel de samenleving. Zonder ICT ben je niet in staat om te pinnen, te werken, water te drinken, te reizen en elektriciteit te gebruiken. Zichtbaar en onzichtbaar zorgen computers ervoor dat onze maatschappij functioneert. Dat maakt het vakgebied waarin jij straks gaat werken dan ook erg divers. De opleiding Informatica van Hogeschool Leiden geeft je de mogelijkheid om je in het eerste jaar te oriënteren op die diversiteit en je aan het eind van het eerste jaar te specialiseren op het gebied van Software Engineering, Forensisch ICT, Business Data Management en Interactie-technologie.

Bij de hbo-opleiding Informatica staat ‘het maken’ van oplossingen centraal. Je leert de technieken en theorie onder andere via video-onderwijs en in praktijk tijdens workshops. Bij het maken van je opdracht kun je gebruik maken van de faciliteiten in ons eigen FabLab. Tijdens je studie heb je veel keuzevrijheid, waardoor jij jouw eigen accent aan de opleiding kunt geven. Zo is er veel aandacht en ruimte voor wie jij bent en wat jij wilt worden. Eén opleiding, vier specialisaties. Dat is hbo Informatica bij Hogeschool Leiden!

Jouw toekomst in de informatica

Informatici ontwikkelen technologische oplossingen die aansluiten op hoe wij als mensen leven, werken en communiceren. Meer en meer moet die technologie 100% beschikbaar, veilig en betrouwbaar zijn, zodat er niets uitvalt waardoor de samenleving ontwricht wordt. Of je nu software schrijft, user interfaces ontwerpt, data-oplossingen inricht of de veiligheid van een bedrijfsnetwerk doorlicht: met het bachelordiploma van de hbo-opleiding Informatica op zak vorm jij straks de verbindende schakel tussen ICT en de gebruikers. Je toekomstmogelijkheden zijn divers: mobiele apps maken voor een ziekenhuis, een cross-mediale campagne opzetten voor een goed doel, webapplicaties bouwen en testen voor grote klanten, het ontwerpen, realiseren en testen van software, optreden tegen cybercrime, het zijn een paar voorbeelden.

De opleiding Informatica van Hogeschool Leiden biedt vier verschillende specialisatierichtingen aan. Iedere richting heeft zijn eigen karakteristieken en sterke kanten.

Software Engineering

Van ontwerp tot onderhoud: bij de specialisatie Software Engineering kom je alles te weten over software. Je leert de methoden en technieken die nodig zijn om hoogwaardige softwaresystemen te ontwerpen, bouwen en testen.

Forensisch ICT

De unieke specialisatie Forensisch ICT speelt in op de mogelijkheden die ICT biedt aan politie en justitie voor opsporing en vervolging van criminelen. Daarnaast biedt het mogelijkheden aan bedrijven en organisaties voor de bescherming en voorkoming van misbruik in ICT. Ook komen ook de juridische aspecten en het rechercheren uitgebreid aan bod.

Business Data Management

De specialisatie Business Data Management is aantrekkelijk voor nieuwsgierige en analytisch ingestelde mensen. Als data-detective ga je op zoek naar verborgen patronen in de data en richt je je op het ontwerpen en realiseren van data-oplossingen. Als aankomend datamanager leer je hoe je mensen en organisaties beter laat presteren door slim en goed gebruik van data. Je sluit deze specialisatie af met de nieuwste technologieën op het gebied van Big Data.

Interactie-technologie

De specialisatie Interactie-technologie is aantrekkelijk voor makers: creatieve geesten die concepten ontwikkelen en realiseren. Je hebt geen vrees voor technologie. Je kunt je verplaatsen in gebruikers en bent kritisch. Je leert door te experimenteren en bent altijd nieuwsgierig naar de laatste ontwikkelingen in technologie, (social) media en mogelijkheden van gebruikersinteractie. Uiteraard zet je de wensen van de eindgebruikers daarin centraal.

Met een ICT-opleiding kun je tegenwoordig écht overal terecht. Elke organisatie werkt immers met computers. Je specialisatiekeuze geeft richting aan het deel van het IT-vakgebied waarop jij actief wordt. Aan jou is het de keuze op welk inhoudelijk domein je aan de slag wil.

 • Als Software Engineer ben je verantwoordelijk voor de ontwikkeling van goede programmeercode. Je werkt mee aan het ontwerpen, realiseren en testen van software. IT-bedrijven en grotere organisaties als banken, verzekeraars en de overheid hebben Software Engineers in dienst. Maar je kunt natuurlijk ook voor jezelf beginnen.
 • Een Forensisch ICT’er handelt snel en effectief tegen cybercrime en helpt met een analytische blik relevante zaken op te pikken in onderzoek. Het traceren van en beveiligen tegen misbruik hoort ook bij het werkterrein van een forensisch ICT’er. Je werkt bijvoorbeeld bij politie, justitie en andere opsporingsdiensten of op de particuliere markt.
 • Als Business Datamanager ben je de data-detective van de organisatie: je analyseert de grote hoeveelheden gegevens die voortkomen uit bedrijfsprocessen en ontdekt het achterliggende patroon in de data zodat organisaties zichzelf kunnen verbeteren. Door dit patroon visueel te maken in dashboards voeg je een nieuwe vorm van intelligentie toe aan de organisatie. Business Datamanagers kunnen voor elke organisatie aan de slag, want overal worden stromen gegevens tot bruikbare informatie verwerkt. Je kunt bijvoorbeeld werken als Chief Data Officer, Data-analist en Datamanager.
 • Interactie-technologen komen vaak terecht in jonge (kleinere) organisaties en start-ups. Hierdoor heb je veel vrijheid en verantwoordelijkheid binnen de innovatieve IT-systemen die je ontwerpt, test en bouwt. Je kan ook binnen grotere organisaties terecht komen als Usability tester of onderzoeker naar de inzet van nieuwe technologieën.

Binnen de hbo-opleiding Informatica vergroten we jouw vermogen om snel nieuwe dingen aan te leren. Hierdoor kun je jezelf blijven ontwikkelen in de sterk veranderende wereld van de IT.

Verder studeren

Wil je na de opleiding Informatica nog verder studeren? Met een hbo-bachelor heb je toegang tot een groot aantal masteropleidingen. Aansluitende masters bij de universiteit zijn gericht op een wetenschappelijke insteek en geven je de mogelijkheid om na je studie verder te gaan met onderzoeken. Ze kunnen ook je aandacht verbreden naar het bedrijfsleven, communicatie en onderwijs of je helpen jezelf beter voor te bereiden op een combinatie van Informatica en management. Ook is het bijvoorbeeld mogelijk om met een master wetenschap en kunst samen te laten komen, waardoor de meer creatieve functies open komen te liggen. Vaak volg je voor een universitaire master eerst een schakeljaar.

Bij de hbo-opleiding Informatica bieden we ook een minor aan die jou voorbereidt op een vervolgopleiding in het wetenschappelijk onderwijs. Meer hierover lees je bij het onderdeel Studieopbouw onder Jaar 2, 3 en 4 (hoofdfase).

Meer zien van de opleiding? Bekijk de complete documentaire op YouTube!

Hulp bij jouw studiekeuze

Hoe kom je erachter of een hbo Informatica echt bij je past? Er zijn verschillende mogelijkheden om dat te ontdekken.
Bezoek de (Online) Open Dag en bekijk de pagina Hulp bij je studiekeuze.

Bij de opleiding Informatica van Hogeschool Leiden is het verplicht om deel te nemen aan de Studiekeuzecheck.

Is hbo Informatica iets voor jou?

Spreekt een ICT-opleiding in het hbo je aan? Ben je altijd nieuwsgierig naar de laatste technologische ontwikkelingen? Heb je plezier in het vinden van slimme oplossingen voor lastige zaken? Kijk je met een analytische blik naar de dingen die je tegenkomt in je dagelijks leven? Misschien is de opleiding Informatica van Hogeschool Leiden dan iets voor jou!

Voor een succesvolle toekomst als ICT’er is het belangrijk dat jij jezelf herkent in onderstaande eigenschappen. Je hebt:

 • een sterk analytisch vermogen
 • plezier in het vinden van slimme oplossingen voor ingewikkelde problemen
 • een nieuwsgierigheid naar nieuwe technologieën en de mogelijkheden die ze bieden
 • goede sociale en communicatieve vaardigheden
 • het vermogen om buiten kaders te denken

Daarnaast heeft iedere specialisatie zijn eigen karakter. Elke specialisatie vraagt dan ook iets anders van jou als student. Zo is het belangrijk dat je bij Software Engineering van software ontwerpen en programmeren houdt. Bij Forensisch ICT is het vooral van belang dat je doelgericht en vasthoudend bent en graag onderzoekt. Bij Business Data Management gaat het er met name om dat je een sterk analytisch vermogen hebt en dat je jouw weg kunt ontdekken in grote hoeveelheden informatie. Vind je de techniek en nieuwe ontwikkelingen heel interessant, maar wil je dit ook graag kunnen verbinden aan de mensen die ermee moeten kunnen werken? Dan liggen er kansen voor jou bij de richting Interactie-technologie (voorheen Mediatechnologie).

Hogeschool Leiden

Voor cijfers over het arbeidsmarktperspectief, maar ook over studenttevredenheid en studiesucces kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Vergelijkbare opleidingen

Twijfel je of een informatica-opleiding iets voor je is? Oriënteer je ook bij vergelijkbare opleidingen op het gebied van Life Sciences en ICT. Vind je het werken met de computer erg leuk, maar mis je een beetje de natuurlijke kant van Life Sciences? Misschien past de opleiding Bio-informatica dan beter bij jou. Lijkt het je interessant om DNA-sporen te onderzoeken om misdaden te helpen oplossen? Kijk dan eens bij Biologie en Medisch Laboratoriumonderzoek

Studieopbouw

Informatica is een veelzijdige branche en je kan daardoor later ook op veel verschillende plekken aan de slag. Na de propedeuse, waarin je kennis maakt met het gehele vakgebied, stroom je door naar een specialisatie die het beste past bij jouw talenten en ambities. De vier specialisaties waaruit je kunt kiezen zijn: Software Engineering, Forensisch ICT, Business Data Management en Interactie-technologie.

Begin je in september 2020 aan deze opleiding? Houd er dan rekening mee dat de manier waarop je de lessen, begeleiding en toetsen aangeboden krijgt afhankelijk is van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus; het onderwijs wordt, waar dat kan, op locatie georganiseerd. Heb je je aangemeld via Studielink? Dan ontvang je van jouw opleiding meer informatie over de invulling van het onderwijsprogramma.

Het vakgebied van Informatica is erg dynamisch. Elk jaar zijn er nieuwe ontwikkelingen. Tijdens de opleiding leer je de achtergronden achter de techniek kennen. Zo kun je jezelf nieuwe technologieën snel eigen maken. Ook werk je regelmatig met opdrachtgevers uit de praktijk. De opdrachten die je uitvoert in de projecten, leveren producten op die direct zijn te gebruiken in een organisatie. Het kan dus zomaar zo zijn dat het door jou gemaakte product ook echt geïmplementeerd wordt!

Nieuwsgierig naar hoe het is om Informatica te studeren bij Hogeschool Leiden? Bekijk onze opleidingsdocumentaire op YouTube!

Het eerste jaar van de opleiding Informatica, de propedeuse, is de eerste drie periodes gemeenschappelijk. In dit jaar krijg je vakken en projecten vanuit elke specialisatie aangeboden. Hierdoor maak je kennis met de vakgebieden Software Engineering, Forensisch ICT, Business Data Management en Interactie-technologie. Onderwerpen zijn onder andere: webtechnologie, datamanagement, business intelligence, organisatiekunde, netwerktechnologie, hardware en scripting.

Challengeweek

Elk van deze specialisaties heeft daarnaast een eigen Challengeweek: één week lang werk je aan een uitdagende opdracht die representatief is voor de opdrachten van de desbetreffende specialisatie. Op basis van de kennis die je opdoet en de challenge word je in staat gesteld om na driekwart jaar de juiste keuze voor een specialisatie te maken.

Bindend studieadvies

Aan het eind van het eerste jaar krijg je een bindend studieadvies. Heb je 51 European Credits (studiepunten ofwel EC) of meer behaald én alle essentiële studieonderdelen succesvol afgerond, dan krijg je een positief studieadvies waarmee je kunt doorstromen naar de hoofdfase van de opleiding. 1 EC staat hierbij voor +/- 28 studiebelastingsuren. Bij een afwijzend advies kun je de opleiding aan Hogeschool Leiden niet voortzetten. Als blijkt dat een hbo Informatica toch niet de juiste opleiding voor je is, dan kunnen we helpen om een alternatief te vinden.

Vanaf het tweede tot en met het vierde jaar van de opleiding Informatica wordt een algemene verdieping geboden en ga je verder in de door jou gekozen specialisatie. Meer informatie over wat je per specialisatie gaat doen, vind je op de specialisatiepagina’s: Software Engineering, Business Data Management, Forensisch ICT en Interactie-technologie.

Minoren (keuzevakken)

In de hoofdfase volg je naast het major-programma een minor-programma van een half jaar. Tijdens de minor verbreed of verdiep je je kennis. Wat je kiest bepaal je zelf. De opleiding Informatica biedt minoren aan op verschillende gebieden. Denk aan thema’s als sensortechnologie en IT-educatie.

Verder krijg je tijdens de hoofdfase ook de kans om een aantal keuzevakken te volgen. Voorbeelden hiervan zijn onderwerpen zoals usability engineering, trendwatching, een eigen IT-bedrijf opzetten, programming for mobile devices, IT-psychologie, design patterns, etc. Ook zijn er twee externe stageperiodes van een half jaar, waarvan een periode het afstuderen omvat. Je kunt stage lopen in Nederland, maar als je wilt kan dat ook in het buitenland.

Bij Hogeschool Leiden willen we je inspireren, stimuleren en ondersteunen om het maximale uit je studie te halen. Door te kiezen voor hbo Informatica van Hogeschool Leiden, maak jij dus ook de keuze om écht te studeren: actief en voltijds. Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van een vast team van enthousiaste, vakkundige docenten.

Studieloopbaanbegeleiding

Elke student heeft een docent als studieloopbaanbegeleider (slb'er). Hij of zij is jouw eerste aanspreekpunt bij vragen, en later ook bij het kiezen van keuzevakken en stages. Jullie kennen elkaar, dus de drempel om bij je slb'er binnen te stappen is laag.

Studeren met een functiebeperking

Voor studenten die een functiebeperking hebben, is er extra begeleiding mogelijk door de coördinator Studeren met een functiebeperking. Denk hier bijvoorbeeld aan een motorische of zintuiglijke handicap, psychische belemmeringen, spraakstoornis, dyslexie/dyscalculie, autismespectrumstoornis of AD(H)D. Hogeschool Leiden biedt voorzieningen die je ondersteunen bij het volgen van de studie, zoals tentamentijdverlenging. Voor meer informatie kun je terecht bij de Studentendecanen.

Word ook ICT’er

Heb je een goed beeld van de opleiding en kun je niet wachten om zelf aan de slag te gaan?

Informatica studeren in Leiden

Informatica van Hogeschool Leiden is een maakopleiding met focus op technisch vakmanschap. Tijdens de studie dagen we je uit om jezelf maximaal te ontwikkelen. Als student van onze hogeschool kun je meer dan alleen je studie volgen. Zo bieden we bijvoorbeeld een Honoursprogramma aan en extra ruimte voor ondernemerschap. Of je wordt lid van een studie- of studentenvereniging. De opleiding Informatica heeft een actieve studievereniging; Syntax. Ook heb je de kans om een bijdrage leveren aan de kwaliteit van het onderwijs door lid te worden van je opleidingscommissie of de Studentenraad. Wil jij ervaring opdoen in het buitenland? Informatica is een internationaal vakgebied, waardoor je op allerlei plekken in de wereld terecht kunt. Zowel de opleiding en het International Office van Hogeschool Leiden kunnen je hierbij helpen.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.