Interessegebied
Creatief

In het kort

Bij het woord creativiteit denk je misschien al snel aan tekenen, schilderen, het schrijven van een boek of het regisseren van een film of toneelstuk. Maar creativiteit is nog zo veel meer. Het gaat bijvoorbeeld ook om het ontwikkelen van een nieuwe werkwijze, innovatieve oplossing of een origineel product. Eigenlijk heb je bij alle opleidingen van Hogeschool Leiden wel een bepaalde mate van creativiteit nodig. Bij dit interessegebied ligt de focus op de opleidingen waar creatief bezig zijn een hoofdrol speelt.

Op deze pagina vind je informatie over onze voltijd bacheloropleidingen. Ben je op zoek naar een deeltijdopleiding, duale opleiding of master? Bekijk ons aanbod voor professionals.

Ik hou van

creatief bezig zijn
nieuwe ideeën en oplossingen bedenken
onderzoeken wat iemand nodig heeft
analyseren en verbanden leggen
samen brainstormen
experimenteren en dingen uitproberen

Plekken waar je kunt gaan werken

Er zijn veel creatieve beroepen en door veranderingen in de wereld komen er ook steeds weer nieuwe bij. Als je kiest voor een opleiding in dit interessegebied kun je dus op allerlei verschillende plekken gaan werken. Op de pagina's van onze creatieve opleidingen vind je uitgebreide informatie over de beroepsmogelijkheden bij het onderdeel Jouw toekomst. Bekijk hier alvast een aantal voorbeelden.

Als je kiest voor een van onze creatieve opleidingen op hbo-niveau dan liggen er allerlei kansen op het gebied van onderwijs. Kies je bijvoorbeeld voor de Vrijeschool Pabo dan leer je hoe je uitdagende lessen kunt ontwikkelen waarin je leerlingen de ruimte geeft voor zelfontplooiing, creativiteit en kunst en cultuur. Na je studie ben je bevoegd om les te geven in het basisonderwijs.

Wil jij graag jouw liefde voor muziek of dans en beweging delen met anderen? Na de opleidingen Docent Muziek en Docent Dans/Euritmie kun je onder andere aan de slag bij een vrijeschool of kunstzinnige vakken geven bij een reguliere basisschool.

Maar als vaktherapeut kun je ook terecht komen in het (speciaal) onderwijs. Je helpt daar kinderen om hun 'ik' te versterken. Hierdoor kunnen ze beter leren, socialer omgaan met anderen en worden ze emotioneel stabieler.

Na het volgen van een van de creatieve studies behoort het werken bij een culturele organisatie zeker tot de mogelijkheden.

Na de opleiding Docent Dans/Euritmie kun je kiezen voor een loopbaan in de kunst- en theatersector. Je specialiseert je dan in de podiumeuritmie. Hetzelfde geldt voor de opleiding Docent Muziek. Na je afstuderen kun je onder andere gaan werken bij centra voor kunstzinnige vorming, kunsteducatieve projecten, orkesten en muziekscholen.

Maar ook vanuit een opleidingsrichting zoals Communicatie kun je gaan werken in de culturele sector. Denk aan een baan als communicatieadviseur bij een museum, pr-consultant bij een evenementenorganisatie of copywriter bij een poppodium.

Ook binnen organisaties in de gezondheidszorg en op het gebied van het welzijn van mensen is veel vraag naar studenten van creatieve opleidingen op hbo-niveau. Als vaktherapeut kun je bijvoorbeeld aan de slag in de reguliere of antroposofische gezondheidszorg. Bijvoorbeeld in gezondheidscentra, de psychiatrie of verpleeghuizen.

Maar wist je dat er ook afgestudeerden van de opleiding Docent Dans/Euritmie werken bij zorg- en welzijnsorganisaties? De bewegingsvorm Euritmie heeft namelijk allerlei therapeutische toepassingen, zowel bij lichamelijke als psychische klachten.

Na het volgen van een van onze creatieve opleidingen heb je ook de mogelijkheid om voor jezelf te beginnen of om je aan te sluiten bij een bestaande onderneming of praktijk. Zo kiezen veel studenten van de opleiding Commerciële Economie voor een toekomst als zelfstandig ondernemer (zzp’er). Ook na de opleiding Vaktherapie heb je de kans om voor jezelf te beginnen. Als zelfstandig therapeut ga je actief op zoek naar cliënten en werkt samen met anderen in de gezondheidszorg.

Maar voor een docent muziek zijn er bijvoorbeeld ook volop mogelijkheden om je eigen onderneming, project of start-up op te zetten. Jij bedenkt dan zelf een muziekproject, werkt mee aan een bestaand project of verzorgt workshops (zoals djembélessen). Ook het dirigeren van (amateur) koren- en ensembles behoort tot de mogelijkheden.

Benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij het opstarten van je eigen praktijk? Lees het verhaal van Floor, afgestudeerd vaktherapeut.

Bij opleidingen voor creatieve beroepen denk je misschien niet direct aan een baan in het bedrijfsleven of bij de overheid. Toch gaan afgestudeerden hier regelmatig aan het werk.

Bij de creatieve opleidingen Communicatie en Commerciële Economie kun je onder meer denken aan een functie als strateeg bij een reclameadviesbureau, social-media manager bij een sportmerk of als adviseur bij een brancheorganisatie. Er zijn ook verschillende vaktherapeuten die werken bij bedrijven, bijvoorbeeld als loopbaanbegeleider of als coach bij re-integratie en teambuildingstrainingen.

Voor afgestudeerden van de opleiding Docent Dans/Euritmie liggen er momenteel ook veel kansen binnen het bedrijfsleven en de overheid. Zo kan Euritmie de ‘vitaliteit’ van medewerkers versterken en mensen helpen om beter met elkaar te communiceren.

Hulp bij je studiekeuze

Hoe kom je erachter of een opleiding bij je past? Met een ruim aanbod van opleidingen kan dit best lastig zijn. Daarom biedt Hogeschool Leiden verschillende (online) mogelijkheden om dat te ontdekken.