Studentinschrijving

Inschrijven en toelating Verpleegkunde doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen

Op deze pagina vind je meer informatie over de toelatingseisen, aanmeldprocedure en kosten van de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen voor studiejaar 2024-2025.

Ben je op zoek naar de informatie over onze andere opleidingsvarianten? Bekijk de pagina’s over de voltijdopleidingdeeltijdopleidingdoorstroomroute voor sociaal werkers en de duale variant van de Opleiding tot Verpleegkundige (vanaf het derde studiejaar).

Toelatingseisen

Het volgen van deze doorstroomroute is alleen mogelijk als je voldoet aan de volgende vooropleidingseisen:

 • Je hebt een mbo-diploma Verpleegkunde niveau 4 óf een afgeronde inservice opleiding tot verpleegkundige (A-, B-, óf Z-verpleegkundige).
 • Je bent geregistreerd in het BIG-register. Als je net gediplomeerd bent dan ben je toelaatbaar; het is dan belangrijk om zo spoedig mogelijk je registratie in orde te maken.

Wil je in aanmerking komen voor het 2-jarige duale doorstroomprogramma? Dan moet je naast bovenstaande vooropleidingseisen ook in het bezit zijn van een getuigschrift verpleegkundige vervolgopleiding (CZO).

Let op: je kunt de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen volgen in een deeltijd of een duale variant. Je kunt alleen starten met de doorstroomroute nadat je een leerarbeidsovereenkomst (minimaal 20 uur per week, exclusief de lesdag van het doorstroomtraject) hebt afgesloten met één van de zorginstellingen waarmee Hogeschool Leiden samenwerkt. Download het overzicht van duaal instellingen ( pdf, 66 KB ). Staat jouw instelling er niet bij, neem dan contact met ons op via [email protected], zodat wij kunnen beoordelen of deze werkplek voldoet aan de criteria om te worden toegelaten.

Aanmelden

Voldoe je aan de toelatingseisen voor de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen en wil je in september 2024 starten met dit opleidingstraject? Dan is het belangrijk dat je je zo snel mogelijk aanmeldt via Studielink (uiterlijk 15 juni 2024)
Aanmelden doe je als volgt:

 • Ga naar Studielink en log in met je DigiD. 
 • Is dit je eerste bezoek aan Studielink? Dan doorloop je eerst een aantal stappen voor het aanmaken van je account. Meer informatie hierover vind je in de Studielink VRAAGbaak.
 • Na het aanmaken van je account worden je vooropleidingsgegevens getoond. Dit geldt voor de meeste Nederlandse vooropleidingen. Die worden automatisch door DUO in Studielink toegevoegd. Het is belangrijk dat jouw vooropleiding Verpleegkunde (mbo niveau 4)  wordt getoond. 
 • Controleer of je vooropleidingen worden getoond en voeg eventueel zelf je vooropleiding toe. In de VRAAGbaak lees je hoe je dat doet.
 • Je kunt nu een verzoek tot inschrijving indienen via het tabblad <kies een Studie>. Door de zoekterm ‘Opleiding tot Verpleegkundige doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen’ in te vullen kom je direct bij de juiste opleiding van Hogeschool Leiden.
 • Kies vervolgens de juiste kaart met de variant (Deeltijd of Duaal) van jouw voorkeur door op de button <kies> te klikken. 
 • Vervolgens doorloop je een aantal vragen en controleer je de ingevulde gegevens nog een keer.
 • Tot slot bevestig je je verzoek tot inschrijving.

Goed om te weten: voor aanmeldingen via Studielink heb je een DigiD nodig. Het aanvragen van een DigiD duurt ongeveer een week. Direct na je aanmelding op Studielink ontvang je per mail je studentnummer voor Hogeschool Leiden.

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentinschrijving.

Intakeprocedure (verplicht)

Bewust en gemotiveerd kiezen voor een studie vergroot de kans om je studie succesvol af te ronden. Daarom doorloop je voor de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen een verplichte intakeprocedure. Deze intakeprocedure ziet er als volgt uit:

 • je hebt een Open Dag bijgewoond (dit onderdeel is niet verplicht voor inschrijving);
 • je meldt je aan voor de opleiding via Studielink;
 • je vult de digitale vragenlijst uiterlijk 30 juni 2024 in (dit onderdeel is verplicht voor inschrijving);
 • je bent aanwezig bij één van de verplichte voorlichtingsbijeenkomsten op dinsdag 21 mei, donderdag 13 juni of woensdag 3 juli 2024 (dit onderdeel is verplicht voor inschrijving). 

Voorlichtingsbijeenkomsten

Na je aanmelding in Studielink ontvang je een uitnodiging (op het mailadres dat je hebt doorgegeven bij Studielink) om een digitale vragenlijst in te vullen. In deze vragenlijst kun je onder andere aangeven naar welke voorlichtingsbijeenkomst jij wil komen. Je kunt kiezen uit dinsdag 21 mei, donderdag 13 juni of woensdag 3 juli 2024.

Tijdens de voorlichtingsbijeenkomst wordt er een presentatie gegeven over de opbouw en inhoud van de opleiding en kun je eventuele vragen stellen. De uitnodiging en aanvullende informatie hierover ontvang je per mail, uiterlijk één week voor de voorlichtingsbijeenkomst. 

Let op: het invullen van de digitale vragenlijst en aanwezigheid bij een voorlichtingsbijeenkomst is een voorwaarde om toegelaten te worden tot de opleiding. Aanwezigheid bij een voorlichtingsbijeenkomst is voor deze opleiding verplicht. Alle communicatie over het intakeproces ontvang je via het mailadres dat je hebt doorgegeven bij Studielink. Check je email daarom regelmatig. Ontvang je geen email? Controleer dan je spambox en neem wanneer nodig contact met ons op via [email protected].

Kosten

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. De actuele bedragen en informatie vind je op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving.

Naast het collegegeld zijn er variabele kosten aan je studie verbonden, zoals boeken. Voor het studiejaar 2024-2025 komen de kosten voor de boeken uit op circa €750. De kosten voor de boeken van het 2e en 3e studiejaar zijn circa €150-€200. Totale kosten voor de boeken van de hele opleiding bedragen circa €800.

Inhoud doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen | Onderwijs- en examenregeling