Digitale vingerafdruk

Over

Thema

Opleiden van nieuwe generatie rechercheurs onderwerp van gesprek tijdens Hansken Community Days

4 augustus 2021 - Met ingang van studiejaar 21-22 is het data-analyseplatform van Hansken een vast onderdeel in het programma voor studenten Forensisch ICT. De Hansken server is onlangs geïnstalleerd in het IoT Forensic Lab van Hogeschool Leiden.

Het data-analyseplatform van Hansken is een steeds belangrijker hulpmiddel bij het behandelen van casusonderzoeken. Het maakt een innovatieve benadering van het opsporingsproces mogelijk, met name bij het onderzoeken van digitale gegevens. Dit betekent dat het van groot belang is om voortdurend na te denken over noodzakelijke toekomstige ontwikkelingen. Tijdens de derde Hansken Community Days (op 6, 7 en 8 juli) was het bekwamen van een nieuwe generatie rechercheurs met Hansken een belangrijk gespreksonderwerp.

Hansken Academy

Duizenden onderzoekers werken nu samen met Hansken en in de toekomst zullen er nog veel meer bij komen. Om al deze gebruikers te leren hoe ze met Hansken onderzoek kunnen doen, is een curriculum voor trainingen in ontwikkeling, elk met zijn eigen set duidelijke leerdoelen. Tijdens de Hansken Community Days gaf Hans Henseler (lector Digital Forensics & E-Discovery en senior adviseur Digital Forensics bij het NFI) een inkijkje in hoe dit wordt georganiseerd. 

"De ontwikkeling, het onderhoud en de oplevering van het curriculum gaan we uitbesteden aan een deskundige marktpartij onder regie van de Hansken Academy. Ook willen we een opleidingscommissie instellen om de kwaliteit van het curriculum en de noodzakelijke vernieuwing daarvan te bewaken", zegt Henseler. "De Hansken Academy zal ook een centrale Hansken oefenomgeving bieden waar stagiairs kunnen oefenen met fictieve digitale gegevens."

Ontwikkelingen binnen het vakgebied Digital Forensics

Om ervoor te zorgen dat de nieuwe generatie rechercheurs bij deze werkwijze wordt betrokken, heeft de Community ook nagedacht over de samenwerking met Hogeschool Leiden, waar recentelijk een Hansken-systeem is geïnstalleerd in het forensisch laboratorium van de Forensische ICT-studenten.

"We zien dat de interesse op het gebied van Digital Forensics blijft groeien", zei Peter van der Wijden tijdens de Hansken Community Days. Van der Wijden is docent en onderzoeker bij het lectoraat Digital Forensics & E-Discovery. Deze stijging komt niet alleen door het aantal voltijdstudenten, maar ook doordat in september een duale variant van start gaat, waardoor digitale experts hun werk kunnen combineren met de opleiding. "Door zijn open karakter leent Hansken zich uitstekend voor het aanleren van digitale forensische principes. We kunnen studenten nieuwe technieken laten onderzoeken in Hansken met behulp van scripts en extractie-plug-ins."

Samen met de praktische kennis uit het dagelijkse strafrechtelijk onderzoek en nieuwe wetenschappelijke inzichten, maakt de Hansken Community, Hansken steeds weer een stap slimmer.

Meer weten 

Lees het hele artikel (Engels) via de website van Hansen. Of lees meer over: