Hogeschool Leiden

Onderwijs

Forensisch ICT is een jong vakgebied, dat zeer sterk in ontwikkeling is. Door de snelle veranderingen in de reguliere ICT-technologie en de steeds vernieuwende gebruikstoepassingen van ICT, verandert de behoefte aan onderwijs voor forensisch ICT voortdurend. Nieuwe ICT-componenten leveren steeds vaker aanwijzingen of bewijsmateriaal bij misdrijven. Tegelijkertijd zie je met de komst van de nieuwe technologieƫn ook nieuwe vormen van criminaliteit ontstaan. Daarmee groeit de behoefte aan goed opgeleide digitaal onderzoekers. Vernieuwend onderwijs is hierbij pure noodzaak.

Leren is onderzoeken!

Bijdragen aan innovaties in onderwijsprogramma

De specialisatie Forensisch ICT van de opleiding Informatica leidt studenten op tot effectieve professionals in dit dynamische werkveld. De opleiding draagt zorgt voor een gedegen basisniveau op het gebied van kennis, houding en vaardigheden. Uitstromende studenten vinden een baan bij de diverse opsporingsdiensten, andere overheidsinstellingen en de particuliere sector. Door de resultaten van het toegepast onderzoek te vertalen naar het onderwijs draagt het lectoraat bij aan de vernieuwing van het curriculum.

Medewerkers van het lectoraat participeren actief in het onderwijs, o.a. door het verzorgen van colleges, workshops en/of projectbegeleiding. Door de samenwerking met de Digital Forensics Research Unit van de Universiteit van Kaapstad, is er een verbinding tussen de digitaal forensische opleidingen van deze universiteit en Hogeschool Leiden.

Bio- Informatica student

Studenten betrekken bij kennisontwikkeling

Het lectoraat geeft studenten de mogelijkheid om op tijdelijke basis als studentassistent mee te werken aan onderzoeks- of onderwijsprojecten. Daarnaast kunnen studenten ook een afstudeeronderzoek uitvoeren bij het lectoraat. Dit gaat altijd in samenwerking met het werkveld.

Lees meer over de betrokkenheid van studenten bij het IoT Forensic Lab.

Bijscholing voor professionals

Met de onderzoeksresultaten ontwikkelt het lectoraat ook scholing voor professionals in het snel veranderende werkgebied. Zo worden voor opsporingsdiensten en andere overheidsinstanties op regelmatige basis bijscholingen gegeven in het gebruik van de tool EMM OSINT. Dit gebeurt in samenwerking met het Joint Research Centre van de Europese Commissie.

Zowel professionals uit het werkveld als docenten van de opleiding Informatica hebben binnen het lectoraat de mogelijkheid om op projectbasis mee te werken aan onderzoeksprojecten, of hun eigen onderzoeksproject op te starten. Zo krijgen ze de kans om hun kennis verder te ontwikkelen.