Foto studenten aan de slag in de les

Leraar Omgangskunde (tweedegraads): kopopleiding voltijd

 • Voltijd
 • Nederlandstalig
 • 1 jaar
 • Bachelor of Education

In het kort

Weinig beroepen zijn zo gevarieerd als het beroep van leraar. Je bent studieloopbaanbegeleider, begeleidt leerlingen tijdens hun stage en voert gesprekken. Ook ontwerp je lesmateriaal, maak je toetsen en overleg je met collega’s over de studievoortgang van leerlingen. En dat is nog maar een kleine greep uit het takenpakket. Met de Kopleiding Omgangskunde is het mogelijk om binnen één jaar je tweedegraads lesbevoegdheid te halen. Zo kun je snel aan de slag als docent in het praktijkonderwijs, voortgezet speciaal onderwijs, mbo of vmbo. Ook vinden veel van onze Kopstudenten een werkplek bij een hogeschool, met name als ze ook werkervaring en een mastertitel hebben.

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Heb je een hbo- of wo-bachelor afgerond van één van de volgende vooropleidingen: Toegepaste Psychologie, Sociaal Werk, SPH, MWD, CMV, HRM, Personeel en Arbeid, Creatieve therapie, Pedagogiek of Psychologie? Dan kom je in aanmerking voor de eenjarige kopopleiding Leraar Omgangskunde.

Wil je meer over de varianten? Bekijk de mogelijkheden en veschillen! 

 

Wat levert de Kopleiding Omgangskunde je op?

Het beroep van leraar verandert voortdurend. Die verandering vraagt een flexibele houding van leraren en tegelijkertijd een stevige pedagogische én (vak)didactische basis. Leraren die in staat zijn om zich te verplaatsen in de belevingswereld van de leerlingen. Juist in het (v)mbo zijn herkenbare rolmodellen onmisbaar. Jouw leerlingen zoeken iemand waarin ze zich kunnen herkennen. De juiste balans vinden tussen afstand en nabijheid is daarbij een lastige opgave. De Kopopleiding Omgangskunde bereidt jou hier optimaal op voor. Alles wat je leert kun je direct toepassen tijdens je stage.

Als afgestudeerd docent Omgangskunde ben je breed inzetbaar, bijvoorbeeld ook als coach of zorgcoördinator. Je kunt gaan werken met gevarieerde doelgroepen: van pubers tot volwassenen, van entree-opleidingen tot mbo niveau 4.

Na de opleiding ben je bevoegd om het vak omgangskunde te geven op het (v)mbo. Maar je kunt ook terecht op andere plekken in het onderwijs, afhankelijk van of de onderwijsinstelling van je keuze akkoord gaat met een tweedegraads bevoegdheid Omgangskunde. Denk bijvoorbeeld aan:

 • beroeps- en volwasseneneducatie
 • voortgezet speciaal onderwijs
 • praktijkonderwijs
 • hbo (meestal in combinatie met een mastertitel en relevante werkervaring)

Onze ervaring is dat alumni van de Kopopleiding voor veel werkgevers een meerwaarde bieden, omdat ze eerder ook al een vakinhoudelijke bachelor hebben afgerond.

Met de Kopopleiding Omgangskunde werk je aan je persoonlijke ontwikkeling en toekomstmogelijkheden. Na afronding van de opleiding weet jij hoe je:

 • een inspirerende les kunt verzorgen in vakken als burgerschapsvorming, communicatie en sociale vaardigheden
 • onderwijs ontwikkelt dat leerlingen aan het denken zet en stimuleert om het beste uit zichzelf en anderen te halen
 • leerlingen begeleidt bij de opleiding, stage en het vinden van werk
 • gesprekken voert (ook als het gaat om 'moeilijke' onderwerpen) met leerlingen en ouders met diverse achtergronden
 • leerlingen kunt ondersteunen en coachen bij problemen, ontwikkelingsvraagstukken en studiekeuze

Verder ontwikkelen

Ook na je afstuderen kun je bij ons verder blijven leren. Zo verzorgt het Centrum onderwijs & innovatie Leiden tal van nascholingscursussen voor professionals in het onderwijs. Via ons alumni-netwerk blijf je op de hoogte van relevante congressen, lezingen en workshops. Ook kun je kennis en ervaringen uitwisselen met andere tweedegraads leraren, zowel online als tijdens verschillende netwerkbijeenkomst.

Maak kennis met de opleiding

Hoe kom je erachter of de Kopopleiding Omgangskunde voor jou de juiste vervolgstap is? Lees meer over al onze voorlichtingsactiviteiten op de pagina Kennismaken met de opleiding. Als je nog niet bekend bent met de doelgroep, dan raden we je aan om eerst een dag mee te lopen in het (v)mbo zodat je een goed beeld krijgt van wat je kunt verwachten. 

Hogeschool Leiden

Voor cijfers, onder andere over de studenttevredenheid, het studiesucces en arbeidsmarktperspectief van de opleiding, kun je terecht op de website van Studiekeuze123.

Opbouw programma

De Kopopleiding Omgangskunde is een voltijds traject dat je in één jaar kunt doorlopen. Hierin volg je één dag per week onderwijs bij de hogeschool en loop je twee dagen per week stage in het (v)mbo. De overige dagen heb je nodig om je voor te bereiden op je stage en lesdag. In de opleiding ligt de focus op het ontwikkelen van de pedagogisch-didactische competenties. De vakinhoudelijke kennis heb je immers al in je bagage. Wel leer je hoe je die vakkennis kunt vertalen in activerende lessen. Tijdens de opleiding krijg je begeleiding van een vast team van professionals uit uiteenlopende expertisegebieden.

De lerarenopleidingen van Hogeschool Leiden kenmerken zich door activerend onderwijs waarin de beroepspraktijk centraal staat.

Met prikkelende en enthousiasmerende werkcolleges maak jij jezelf de lesstof eigen. Je werkt daarbij veel samen met je medestudenten. Ook is er een directe koppeling met de praktijksituaties die je tegenkomt tijdens je stage.

Het opleidingsprogramma is vormgegeven in nauwe samenwerking met onze alumni en andere professionals uit het werkveld. Zo weet je zeker dat jij de kennis en vaardigheden ontwikkelt die onmisbaar zijn binnen jouw beroep. Elke periode staan er twee modules op het programma, bijvoorbeeld oplossingsgerichte gespreksvoering, didactische werkvormen, toetsen & evalueren en groepsdynamica.

Benieuwd naar de ervaringen van studenten? Student Kirsten vertelt meer over het koptraject en wat dat voor haar inhoudt

Stagelopen in het (v)mbo

Meteen vanaf de start van de opleiding ga je aan de slag in de onderwijspraktijk. Heb je al een baan in het (v)mbo? Dan is het een mogelijkheid om deze te gebruiken als stageplaats, mits je werkzaamheden gericht zijn op het lesgeven en begeleiden van leerlingen en/of stagiaires. Als je niet beschikt over een relevante werkplek, dan is het belangrijk om voor de start van de opleiding op zoek te gaan naar een geschikte stageplek. Om je hierbij te ondersteunen organiseert de opleiding eind mei/begin juni een stagemarkt. Houd de website of de LinkedIn pagina in de gaten voor de definitieve datum.

Afstuderen

Een nieuwsgierige, onderzoekende, kritische instelling is onmisbaar voor een leraar. Tijdens je afstuderen toon je aan dat jij deze kwaliteiten effectief in kan zetten. Het laatste half jaar van de opleiding maak je een beroepsproduct dat bijdraagt aan het verbeteren of innoveren van de beroepspraktijk (de school, de klas, het team of de leerling). Het beroepsproduct komt voort vanuit een ‘echte’ vraag uit de praktijk van je stageplek.

De Kopopleiding Omgangskunde start in september en de vaste lesdag is op woensdag. De nominale studieduur is één jaar, waarbij het totale studieprogramma een studiebelasting heeft van 60 EC (European Credits). Binnen dit systeem staat 1 studiepunt (EC) voor gemiddeld 28 uur studielast. Deze uren zet je voor lesdagen, stage en studieopdrachten.

Onze studenten verschillen in leeftijd (uiteenlopend van 21 jaar tot +/- 50 jaar), vooropleiding, culturele achtergrond en motivatie om te starten met de studie. Sommigen stromen direct na het behalen van een bachelor of master door, omdat ze zich graag willen specialiseren als docent. Andere studenten kiezen bijvoorbeeld voor de opleiding omdat ze zichzelf willen omscholen. Om de kopopleiding succesvol af te ronden is het vooral belangrijk dat jij de drive hebt er het maximale uit te halen. Het doorlopen van de studie vergt een grote mate van doorzettingsvermogen en zelfstandigheid. Ook is het een must om goed te plannen.

Voor meer informatie over studeren met een functiebeperking en welke voorzieningen de hogeschool biedt, kun je terecht bij Student Support.

Omdat de vooropleiding van onze studenten behoorlijk verschilt, bieden we de Tweedegraads Lerarenopleiding Omgangskunde aan in verschillende flexibele leertrajecten. Zo kun je kiezen voor een studieprogramma dat goed aansluit op jouw opleidingsachtergrond en ervaring. Alle varianten kun je gemakkelijk vinden in het overzicht.

Bachelor degree voltijd kopopleiding

Heb je een hbo-of wo-bachelor afgerond van één van de volgende vooropleidingen: Toegepaste Psychologie, Sociaal Werk, SPH, MWD, CMV, HRM, Personeel en Arbeid, Social Work, Creatieve Therapie, Pedagogiek of Psychologie? Dan kom je in aanmerking voor de Kopopleiding tot leraar Omgangskunde.

Je kunt het programma van de Kopopleiding alleen in voltijd volgen. De nominale studieduur van dit opleidingstraject is één jaar.

Bachelor degree flexibele deeltijd

Elke fase van de flexibele deeltijdopleiding tot leraar Omgangskunde is opgebouwd  uit een generieke en een vakspecifieke lijn. Daarnaast loop je minimaal een dag per week stage. Het tempo waarin je de opleiding doorloopt verschilt per student. Dit is afhankelijk van je kennis, ervaring en diploma’s. Heb je bijvoorbeeld al een hbo- of wo-bacheloropleiding afgerond? Dan is het mogelijk om de Tweedegraads Lerarenopleiding Omgangskunde als verkort opleidingstraject te volgen. Hierbij doorloop je de opleiding in twee jaar.

De flexibele deeltijdopleiding richt zich met name op studenten met een afgeronde hbo/wo-vooropleiding en/of relevante werkervaring. Tijdens de opleiding wordt een zelfstandige studiehouding van je verwacht.

Bachelor degree voltijd

Met de voltijd bacheloropleiding tot leraar Omgangskunde werk je toe naar een tweedegraads bevoegdheid. Naast het primaire proces van een leraar wordt van je verwacht dat je een leidende rol kan innemen in het ontwikkelen en/of onderzoeken van onderwijs.

Associate degree voltijd

De Associate degree is een tweejarige opleiding (meer hierover lees je bij het onderdeel Opbouw opleiding van de bachelor degree voltijd tot leraar Omgangskunde). Met je getuigschrift van de Associate degree-opleiding kun je aan de slag in de praktijk als onderwijsondersteuner Gezondheidszorg en Welzijn in het (v)mbo.   

Wil je meer weten over welke variant het beste bij jou past? Bezoek een Open Dag.

Word ook leraar omgangskunde

Voldoe jij aan de toelatingseisen en wil jij het maximale uit je loopbaan halen? 

Faciliteiten Hogeschool Leiden

Tijdens de Kopopleiding kun je gebruik maken van de verschillende faciliteiten van Hogeschool Leiden. Zo kun je terecht bij het Mediacentrum, zowel op locatie als online, voor vakliteratuur en vrije toegang tot diverse databanken. Heb jij interesse om ervaring op te doen in het internationale werkveld? Zowel de opleiding als het International Office van Hogeschool Leiden bieden ondersteuning hierbij. Onze hogeschool ligt midden in het Leiden Bio Science Park en op een steenworp afstand van vele zorg- en onderwijsinstellingen. Hierdoor zijn er tal van mogelijkheden voor samenwerking, kennisuitwisseling, stages en onderzoek.

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen, is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.