Najma Elkoukouchi | alumnus kopopleiding Leraar Omgangskunde

"Ik sta met enthousiasme en liefde voor de klas"

Najma Elkoukouchi zegt nooit te zullen stoppen met leren. In 2020 voltooide ze de Kopopleiding Leraar Omgangskunde en nu wordt ze opgeleid tot verpleegkundige. Ze werkt als verpleegkundige i.o bij ggz-instelling Antes en geeft les bij Zorgcampus.

Najma Elkoukouchi | alumnus kopopleiding Leraar Omgangskunde

"Ik ben een gevoelsmens. Ik heb altijd geweten dat ik in de hulpverlening wilde werken en hier zal ik ook altijd blijven. Mijn werk doe ik met hart en ziel, ik word hier gewoon heel gelukkig van. In 2019 ben ik de Kopopleiding Leraar Omgangskunde bij Hogeschool Leiden gaan volgen omdat ik de kennis die ik heb en de passie die ik voel heel graag wil overbrengen op anderen. Dat kunnen jongeren zijn, maar ook 60-plussers. Momenteel geef ik één dag in de week les, en ook dat wil ik graag blijven doen, waar de rest van mijn pad me ook leidt."

De weg ernaartoe

"In het verleden heb ik keuzes gemaakt waar ik achteraf gezien minder achter sta maar van de andere kant hebben deze keuzes ook bijgedragen aan de persoon die ik nu ben. Mijn moeder heeft altijd gezegd: ‘ik heb jou je eigen keuzes laten maken’. Dat maakt wel dat ik heel veel verschillende dingen heb mogen ervaren en zien. Zo heb ik ook sociaal pedagogisch werk (SPW), sociaal pedagogische hulpverlening (SPH) en social studies gestudeerd. Ik heb daar allemaal ontzettend veel van geleerd, maar ik besef me wel dat ik al verder had kunnen zijn als ik een andere route had genomen. Misschien had ik dan wel twee masters op zak gehad. Nu, op dit punt in mijn leven, maak ik mijn keuzes héél bewust."

"Bij Hogeschool Leiden had ik direct het gevoel: dit is ‘m, dit is waar mijn behoefte ligt."

"De keuze om de Kopopleiding Leraar Omgangskunde te volgen, was een hele duidelijke voor mij. Aanvankelijk wilde ik deze in Tilburg volgen, maar op een gegeven moment kreeg ik via verschillende kanalen Hogeschool Leiden aangeraden. De kopopleiding in Leiden was erg goed aangeschreven en de begeleiding scheen goed te zijn. Ik heb toen contact opgenomen met de hogeschool en gevoelsmatig dacht ik meteen: dit is ‘m, dit is waar mijn behoefte ligt."

Hier sta ik als docent

"De studie vond ik heel pittig, maar ik heb 200% gegeven en de opleiding binnen een jaar voltooid. Meteen vanaf de start van de opleiding ga je aan de slag in de onderwijspraktijk en dat vond ik ontzettend waardevol. Alleen met theorie kom je er niet. Ik heb hele goede ervaringen met het docententeam en de begeleiding tijdens de opleiding. Wat mij betreft spelen docenten een cruciale rol in de opleiding en ze wisten hun kennis goed over te dragen. Daardoor had ik aan het einde van de rit, toen ik zelf voor de klas stond, echt het gevoel: ja, hier sta ik als docent."

"De onderwijspraktijk is ontzettend waardevol. Met alleen theorie kom je er niet."

"Wat ik vooral geleerd heb bij de kopopleiding is hoe je informatie het beste overdraagt aan de ander, of dat nu een jonge student of directe collega is. Als docent moet je, afhankelijk van je doelgroep, steeds de juiste methodiek inzetten om ervoor te zorgen dat de informatie die je over wilt brengen, ook daadwerkelijk blijft hangen. Tijdens de opleiding heb ik daar veel over geleerd, en dat is wat ik nu ook inzet in de praktijk."

Blijven leren

"Ik geef nu één keer in de week les bij Zorgcampus. Zorgcampus is een onderwijsinstelling die particuliere mbo-opleidingen in de zorg op maat levert. Daarnaast werk ik drie dagen in de week bij Antes, een ggz-instelling gespecialiseerd in psychiatrie en verslaving. Daar volg ik ook één dag in de week een opleiding tot verpleegkundige. Ook dat is een bewuste keuze geweest. Ik werk inmiddels al best lang in de geestelijke gezondheidzorg en ik merkte dat ik informatie miste en dat de opleiding tot verpleegkundige mij hierin kon aanvullen. Uiteindelijk wil ik op een steeds hoger niveau iets gaan betekenen. Daarom zal ik ook nooit stoppen met leren. Het lijkt me mooi om straks door te groeien naar verpleegkundig specialist. Ik denk dat jullie me daarom nog wel eens terugzien bij Hogeschool Leiden, bijvoorbeeld voor de Master Advanced Nursing Practice."

"Met enthousiasme en liefde voor de klas staan is naar mijn idee één van de mooiste dingen die er is!"

"Als ik andere (aspirerende) studenten van de Kopopleiding Leraar Omgangskunde een tip zou willen meegeven, is het dat je echt een passie moet voelen om les te geven. Je moet weten waarom je een lerarenopleiding gaat doen, anders word je geen leuke docent. En wat jij meeneemt naar de klas is heel belangrijk voor het leerproces van jouw leerlingen. Met enthousiasme en liefde voor de klas staan is naar mijn idee één van de mooiste dingen die er is! Eigenlijk is het heel simpel: volg je hart, en dan kom je wel waar je moet zijn."

Personalia

Naam: Najma Elkoukouchi
Opleiding: Kopopleiding Leraar Omgangskunde (2020)
Werk: Verpleegkundige in opleiding bij Antes en docent bij Zorgcampus

Bekijk het overzicht Alumnus in de schijnwerper