Hogeschool Leiden

De Sportklas

In de Sportklas kun je jezelf specialiseren in alle facetten van een gezonde en actieve leefstijl. Kinderen bewegen graag. Veel en veelzijdig bewegen is noodzakelijk voor een goede ontwikkeling. Onderzoek toont aan dat leerprestaties omhoog gaan als kinderen meer bewegen. Kinderen die op de basisschool gestimuleerd worden te bewegen, zullen dat in de toekomst ook blijven doen. Dit zorgt voor gezondere mensen en gelukkigere mensen.

Waar gaat het om bij sport- en bewegingsonderwijs?

Basisscholen willen met hun sport- en beweegbeleid kinderen zo veel mogelijk in aanraking laten komen met een gezonde levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan buiten spelen, gezonde tussendoortjes, bewegen in de klas en de organisatie van sportdagen en sporttoernooien. Scholen hebben hiervoor leerkrachten nodig met kennis, passie en talent, die het bewegen een prominente plaats geven op de basisschool. De Sportklas bereidt je hierop voor.

De overheid, zorgverzekeraars en gezondheidsspecialisten zien ook het belang van bewegen. Daarom heeft de overheid negen thema’s ontwikkeld voor ‘de gezonde school’.

Wat kan je verwachten?

Hogeschool Leiden

De Sportklas duurt drie jaar en leidt op tot Sportieve en Gezonde School-coördinator. Dit doen wij op basis van de negen thema’s van ‘de Gezonde School’. Als je voor de Sportklas kiest, dan besteed je naast de studie gemiddeld vier uur per week aan bewegen en gezondheid. Bij afronding van de pabo in jaar 4, krijg je een certificaat en mag je op de basisschool waar je gaat werken ook aan de slag als Sportieve en Gezonde School-coördinator.

Je volgt het normale lesprogramma van de pabo. Daarnaast ben je minimaal één keer per week actief bezig met sport, bewegen en gezondheid. Ook moet je rekenen op een bijdrage van 150 euro bovenop je studiekosten voor vervoerskosten, huur accommodatie, trainers, materialen e.d.

Wat ga je doen?

Je bent ongeveer een derde van de tijd bezig met zelf bewegen en sporten, een derde met bewegen en gezondheid in de praktijk - bijvoorbeeld een sportdag of een les gezonde voeding - en ongeveer een derde van de tijd met de theoretische achtergrond in de vorm van lessen en zelfstudie.

Hogeschool Leiden

Certificaat

Bij afronding van de pabo in jaar 4, krijg je het certificaat ‘Sportieve en Gezonde-School-coördinator’. Hiermee ben jij de uitgelezen persoon om je op een basisschool de organisatie van sportdagen en evenementen op je te nemen. Doe je in het vierde jaar ook de minor Bewegingsonderwijs erbij, dan ben je bevoegd om bewegingsonderwijs te geven aan groep 1 tot en met 8. Doe je dat niet, dan mag je met dit certificaat wel bewegingsonderwijs geven aan groep 1 en 2.

Aanmelden voor de Sportklas

Schrijf je eerst op Studielink in voor de pabo van Hogeschool Leiden. Na 1 mei ontvang je een brief waarin staat hoe je je kunt aanmelden voor de Sportklas. Als je wordt toegelaten, start je aan het begin van je studie meteen in de Sportklas.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Monique van Ark, coördinator Sportklas, via ark.van.m@hsleiden.nl