Hogeschool Leiden

De Sportklas

Studeren bij de Pabo van Hogeschool Leiden biedt jou kans om te kiezen voor de Sportklas. Naast het volgen van het reguliere onderwijsprogramma, krijg je zo ook de mogelijkheid je te specialiseren in alle aspecten van een (sport)actieve -en gezonde school.  Hierbij richt je je op een actieve en gezonde leefstijl voor kinderen: kinderen bewegen graag. Veel en veelzijdig bewegen is noodzakelijk voor een goede ontwikkeling. Onderzoek toont aan dat leerprestaties omhoog gaan als kinderen meer bewegen en gezond zijn. Kinderen die op de basisschool gestimuleerd worden te bewegen, zullen dat in de toekomst ook blijven doen.

Wat houdt bewegen in en rondom de basisschool in?

Met hun beweeg- en gezondheidsbeleid willen basisscholen kinderen zo veel mogelijk in aanraking laten komen met een gezonde levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan buiten spelen, gezonde tussendoortjes, bewegen in de klas en de organisatie van sportdagen en sporttoernooien. Scholen hebben leerkrachten nodig met kennis, passie en talent, die het bewegen een prominente plaats geven op de basisschool. De Sportklas bereidt je hierop voor.

De overheid, zorgverzekeraars en gezondheidsspecialisten zien ook het belang van bewegen en gezondheid. Daarom heeft de overheid verschillende thema’s ontwikkeld voor de ‘Gezonde School’, zoals ‘Bewegen & Sport’, ‘Voeding’, ‘Fysieke Veiligheid’ en ‘Milieu & Natuur’.

Wat kan je verwachten?

Hogeschool Leiden

Het traject van de Sportklas duurt drie jaar en zit verweven in het onderwijsprogramma van de pabo (studiejaar 1 t/m 3). Je wordt opgeleid tot ‘Specialist Sportieve en Gezonde School. Dit doen wij op basis van de ‘Gezonde School-aanpak’. In de Sportklas gaat de aandacht uit naar alle facetten die hiermee te maken hebben.

Bij afronding van de pabo ben je uiteraard bevoegd als groepsleerkracht en krijg je een extra landelijk erkend certificaat. Hiermee mag je op de basisschool waar je gaat werken ook aan de slag als 'Specialist Sportieve en Gezonde School'.

We vragen voor het sporttraject een jaarlijkse bijdrage van €150,-. Dit bedrag wordt onder andere besteed aan vervoerskosten, huur accommodatie, trainers en materialen.

Wat ga je doen?

In het propedeusejaar ben je binnen het traject ongeveer een derde van de tijd bezig met zelf bewegen en sporten, een derde met bewegen en gezondheid in de praktijk - bijvoorbeeld een sportdag of een les gezonde voeding - en ongeveer een derde van de tijd met de theoretische achtergrond in de vorm van lessen en zelfstudie.

Hogeschool Leiden

Certificaat

Bij afronding van de pabo in jaar 4, krijg je het certificaat ‘Specialist Sportieve en Gezonde School’. Hiermee ben jij de uitgelezen persoon om de lesdag van de leerlingen dynamischer te maken. Als je in het vierde jaar ook de minor Bewegingsonderwijs doorloopt, ben je bevoegd om bewegingsonderwijs te verzorgen aan groep 1 tot en met 8. Doe je dit niet, dan mag je met dit certificaat, net als de studenten die de andere trajecten volgen, wel bewegingsonderwijs geven aan groep 1 en 2.

Aanmelden

Meld je eerst aan via Studielink in voor de Pabo van Hogeschool Leiden. Je ontvangt dan een e-mail met inloggegevens voor de online intakeprocedure waarmee je jouw intake kan opstarten. De complete informatie over de aanmeldprocedure en de toelatingseisen vind je op de pagina  Inschrijven/toelating.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Monique van Ark, coördinator Sportklas, via ark.van.m@hsleiden.nl