Hogeschool Leiden

Wereldklas

Vind je jezelf ondernemend en nieuwsgierig? Volg je via krant, tv of tablet met regelmaat het regionale en/of wereldnieuws? Treed je met verwondering en een open blik de wereld tegemoet en wil je dit ook graag met kinderen delen? Dan is de Wereldklas echt iets voor jou!

Waar gaat het om in de wereldklas?

Het onderwijs op een basisschool stopt niet bij de voordeur. De wereld komt voortdurend de school binnen. Kinderen zijn van nature ondernemend en nieuwsgierig en verkennen als vanzelf ook de wereld buiten de school. De basisschool heeft als taak kinderen de kennis en vaardigheden aan te bieden die ze nodig hebben om de wereld om hen heen te begrijpen en mede vorm te geven. Scholen hebben daarom leerkrachten nodig die midden in de wereld staan; die met kennis, passie en talent leerlingen kunnen inleiden in onze complexe samenleving. In de wereldklas verbreed je eerst je eigen kijk op de wereld. Later in de opleiding leer je hoe je de horizon van je leerlingen kunt verbreden.

De wereld van het basisonderwijs

Wat kan je verwachten?

Je volgt het lesprogramma van de pabo. In het eerste jaar bestaat het lesprogramma uit vaardigheidstraining op de maandagochtend, stagelopen op de dinsdag en op de overige dagen volg je vakateliers (o.a. taal, rekenen, muziek, aardrijkskunde).

De maandagmiddag is ingeruimd voor het traject. Tijdens deze middag verken je onder begeleiding van je studiebegeleiders uiteenlopende maatschappelijke thema’s. Grofweg richten we ons in de wereldklas op de volgende aandachtsgebieden:

  • (wereld)burgerschap
  • internationalisering
  • opinie (politiek)
  • filosofie
  • media(wijsheid)
  • cultuur en identiteit.

In iedere periode wordt het thema afgerond met een trajectpresentatie.

Wat ga je doen?

‘Ontmoeting’ is waar het in de wereldklas om draait. Naast het feit dat je op de hogeschool op de maandagmiddag een programma volgt waar o.a. ruimte is voor gesprek, debat, film, spel, gastsprekers. zal je ook regelmatig uitstapjes maken. Denk bijvoorbeeld aan het Binnenhof, de gemeenteraad, redacties van kranten en andere mediabedrijven, tentoonstellingen, Cinekid, technolab, kleine en grote ondernemers. Houd er rekening mee dat we bovenop je studiekosten een bijdrage van €100,- per jaar vragen voor o.a. vervoer, entreekosten, huur van accommodatie, gastdocenten en materialen.

Aanmelden

Meld je eerst aan via Studielink in voor de pabo van Hogeschool Leiden. De Je ontvangt dan een e-mail met inloggegevens voor de online intakeprocedure waarmee je jouw intake kan opstarten. De complete informatie over de aanmeldprocedure en de toelatingseisen vind je op de pagina Inschrijven/toelating.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Ronald Stroo, coördinator Wereldklas, via stroo.r@hsleiden.nl