Hogeschool Leiden

Wereldklas

Sta jij volop in de wereld? Ben je ondernemend, nieuwsgierig en vind je het leuk om buiten de gebaande paden te treden? Houd jij in de gaten wat er in de maatschappij gebeurt en wil je dit ook graag met kinderen delen? Dan is de Wereldklas echt iets voor jou!

Waar gaat het om in de Wereldklas?

Kinderen zijn van nature onderzoekend en nieuwsgierig. Het onderwijs op een basisschool begint daarom bij de voordeur, maar houdt daar zeker niet op. De basisschool geeft kinderen de kennis en vaardigheden die ze nodig hebben om de wereld om hen heen te begrijpen en mede vorm te geven. Hiervoor zijn leerkrachten nodig die met kennis, passie en talent hun leerlingen laten kennismaken met onze samenleving.

De wereldleerkracht is continu bezig om op een vernieuwende manier de wereld te betrekken in zijn onderwijs. Hierbij kun je denken aan dingen die dichtbij de belevingswereld van het kind staan, zoals een bezoekje aan de lokale brandweer Ook het bespreken van belangrijke maatschappelijk ontwikkelingen zoals de Tweede Kamerverkiezingen, ingewikkelde discussies over discriminatie en tolerantie, of ingrijpende ontwikkelingen zoals klimaatverandering komen aan bod. Hiervoor moet jij je als juf of meester bewust zijn van wat er in de wereld speelt en dit weten over te brengen op een toegankelijke, samenhangende en onderzoekende manier.

De wereld van het basisonderwijs

Wat kan je verwachten?

Jij wordt een wereldleerkracht, maar wat houdt dat nou eigenlijk in? Het laat zich terugbrengen naar vier kernbegrippen:

  1. Identiteit – Je bent je bewust van je eigen identiteit en achtergrond.
  2. Perspectief – Je bent cultureel sensitief, hebt een sterk empathisch vermogen en je laat je inspireren door de ander.
  3. Opinie – Je bent een kritisch denker met een nieuwsgierige houding die bronnen op waarde kan schatten. Ook weet je hoe je een goede discussie voert en faciliteert.
  4. Verantwoordelijkheid – Je voelt je verantwoordelijk voor de wereld om je heen en weet dit over te brengen op de leerlingen.

Wat ga je doen?

Van jou als leerkracht wordt straks verwacht dat je je onderwijs op een innovatieve manier zelf gaat vormgeven, daarom is er in de Wereldklas veel ruimte om daarmee te experimenteren. Samen met je medestudenten organiseer je activiteiten en doe je onderzoek om kennis en vaardigheden op te doen. Deze activiteiten concentreren zich op de volgende aandachtsgebieden: identiteit, culturen, (wereld)burgerschap, globalisering, duurzaamheid, opinie (politiek) en media(wijsheid). Hierbij is gedurende de hele opleiding aandacht voor jouw eigen persoonsvorming en hoe je de opgedane kennis, vaardigheden en attitude kunt vertalen naar jouw rol als leerkracht. Na het afronden van de pabo kun jij ‘een venster op de wereld’ zijn voor leerlingen in het basisonderwijs.

Certificaat

Naast je diploma als groepsleerkracht ontvang je bij afronding van de wereldklas het certificaat 'Wereldleerkracht' van Nuffic. Deze organisatie houdt zich onder andere bezig met internationalisering in het onderwijs en wereldburgerschap.

Aanmelden

Meld je eerst aan via Studielink in voor de Pabo van Hogeschool Leiden. Je ontvangt dan een e-mail met inloggegevens voor de online intakeprocedure waarmee je jouw intake kan opstarten. De complete informatie over de aanmeldprocedure en de toelatingseisen vind je op de pagina Inschrijven/toelating.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Hieke van Til via til.van.h@hsleiden.nl of Astrid van Schoonacker via schoonacker.van.a@hsleiden.nl.