Hogeschool Leiden

De Kunstklas

Heb jij een passie voor kunst en cultuur? Dan is de kunstklas iets voor jou! Je volgt dit traject naast het normale curriculum van de Pabo en krijgt aanvullende opdrachten en workshops die over kunst, media en cultureel erfgoed gaan.

Wat kan je verwachten?

In de Kunstklas ontwikkel je jouw eigen passie voor muziek, toneel, dans of beeldende vorming. Zo kun je met je klas een toneelstuk of musical schrijven en uitvoeren, je schrijft hiervoor zelf de liedjes. Of je maakt een tentoonstelling, een video of een concert.  Daarnaast specialiseer je jezelf in kunst en cultuur op de basisschool: hoe integreer je cultuuronderwijs binnen je eigen lessen? Je regelt in je stage een kunstenaar in de klas en geeft samen met deze kunstenaar een les in bijvoorbeeld dans, drama of beeldende vorming.

Wat ga je doen?

Gedurende dit traject leer je alle facetten van cultuuronderwijs kennen en hoe je deze in het basisonderwijs kunt inzetten. Het reguliere curriculum wordt in de Kunstklas benaderd vanuit een kunst- en cultuurperspectief. Je krijgt (meer dan de andere klassen) opdrachten die betrekking hebben op kunst, media en cultureel erfgoed. Als je klaar bent met de opleiding weet jij hoe je een goede voorstelling neerzet, hoe je collega’s adviseert over excursies, en je weet hoe je dans, muziek, drama en beeldende vorming in het lesaanbod integreert.

Cultuuronderwijs = kunsteducatie + erfgoededucatie

Cultuuronderwijs is een verzamelnaam voor onderwijs in kunsteducatie en erfgoededucatie. Denk bij kunsteducatie bijvoorbeeld aan muziek, dans, theater, beeldende kunst en vergeet niet de nieuwe media als animaties en video’s maken. Erfgoededucatie gaat over de betekenis en invloed van monumenten, archeologische vondsten, gewoontes en tradities. Cultuuronderwijs op school stimuleert en inspireert kinderen om hun creativiteit te ontwikkelen en hun eigen talenten te ontdekken. Het draagt bij aan hun persoonlijke ontwikkeling, is een middel tot expressie en versterkt hun binding met het verleden, heden en hun eigen omgeving.

Letters in de les

Cultuuronderwijs: nodig, nuttig – en leuk

Kinderen houden van zingen, dansen en toneelspelen! Cultuuronderwijs op school stimuleert en inspireert kinderen om hun creativiteit te ontwikkelen en hun eigen talenten te ontdekken. Jij kan ervoor zorgen dat zij hun passie verder ontwikkelen. Cultuuronderwijs heeft ook een positieve invloed op het leren. Kinderen die bijvoorbeeld een muziekinstrument bespelen, hebben minder moeite met lezen en kunnen beter luisteren in een rumoerige klas.

Daarnaast is creatief bezig zijn goed voor de hersenontwikkeling van kinderen. Deze creativiteit hebben kinderen hard nodig in een samenleving die steeds meer flexibiliteit verwacht en minder voorspelbaar is. Kinderen die op de basisschool kunst krijgen en leren experimenteren, zijn beter voorbereid op de toekomst.

Certificaat

Aan het eind van je studie ontvang je het certificaat ‘Intern Cultuur Coördinator’. Je bent opgeleid en bevoegd om de coördinerende taken van cultuuronderwijs op je te nemen binnen de school of instelling waar je werkt.

Aanmelden voor de Kunstklas

Schrijf je eerst op Studielink in voor de pabo van Hogeschool Leiden. In mei ontvang je de inlog van onze intakeprocedure. Via deze procedure kun je je aanmelden voor de Kunstklas. Als je wordt toegelaten, start je aan het begin van je studie meteen in de Kunstklas. Voor de Kunstklas wordt een extra bijdrage van €100,- per jaar gevraagd voor de extra activiteiten die verbonden zijn aan dit traject.

Heb je vragen?

Neem dan contact op met Renate Ammerlaan, coördinator Kunstklas, via ammerlaan.r@hsleiden.nl