Hogeschool Leiden

Leraar Basisonderwijs (Pabo) - voltijd

Een goede leraar is niet alleen vakbekwaam, maar vooral gepassioneerd, eigenwijs en kritisch. Een leraar basisonderwijs kan zelfstandig les geven in alle basisschoolvakken en is tegelijkertijd een rolmodel. De wereld om ons heen verandert zo snel dat we het amper kunnen bijbenen. Wij moeten de kinderen dingen leren waarvan ze soms al meer weten dan wij zelf. Een goede leraar heeft daarom een eigen verhaal en begeleidt kinderen vanuit die overtuiging. Een goede leraar daagt de leerlingen uit en leert hen zelf na te denken, informatie te filteren en keuzes te maken.

Wie ben jij?

Jij bent ‘de nieuwe leraar’. Je bent geïnteresseerd in je medemens en nieuwsgierig naar de wereld om je heen. Je gelooft in wat je doet en je hebt lol in je werk. Je geniet van ieder moment dat je kinderen begeleidt, omdat je weet dat het een voorrecht en een enorme verantwoordelijkheid is om met een groep jonge mensen te mogen werken. De kinderen leren met jou en volgen jouw voorbeeld. Wat jij hen vertelt wordt hun waarheid. Je zorgt er daarom altijd voor dat je achter je verhaal staat, met volle overtuiging.

Wat heb je daarvoor nodig?

Je staat stevig in je schoenen. Een enthousiaste, energieke, optimistische en vooral spontane houding helpt. Een flinke dosis algemene ontwikkeling en de bereidheid om te leren en hard te werken zijn een absolute must.

“Van deze generatie pabostudenten wordt heel veel verwacht. Het onderwijs schreeuwt om vernieuwing en dat moet uit deze studenten komen. Ze moeten eigenwijs en professioneel opstandig zijn en ik wil daar graag een bijdrage aan leveren, aan die nieuwe leraar.”

Raymond Trippe, docent Moderne Media