Studenten Communicatie in gesprek

Julie (20) - derdejaarsstudent

Hogeschool Leiden

“In het derde jaar ga je je specialiseren door middel van de stage en de minoren. Mijn interesse ligt bij interne communicatie, dus binnen de organisatie. Bij de keuze van mijn stage heb ik daar rekening mee gehouden."

Wat is communicatie?
"Alles om je heen is communicatie. Van het reclamebord buiten bij de Albert Heijn tot de commercial op televisie. Overal is over nagedacht. Communicatie is vergelijkbaar met het weer. Je weet nooit of het gaat sneeuwen of dat de zon gaat schijnen, dus je moet overal op in kunnen spelen. In de opleiding leer je alle facetten van het communicatievak kennen en proef je van alles een beetje. De studie is zo ingericht dat de vakken aansluiten op het project waar je mee bezig bent. Je leert waar jouw interesses liggen en creëert tijdens de opleiding je eigen pad.”

ComOn
“ComOn vond ik het leukste project van de opleiding. De opdracht was om ons eigen communicatiebureau op te starten. ComOn was onze eerste connectie met organisaties uit het vakgebied, omdat we voor een echte opdrachtgever aan de slag gingen. Wij werkten daar op locatie aan ons project. Je kan het zien als een soort snuffelstage, waar je ook echt iets gaat opleveren.”

Julie (20), derdejaarsstudent Communicatie

"Je krijgt met allerlei soorten vakken te maken en krijgt overal een kijkje in de keuken."

Julie (20), derdejaarsstudent Communicatie

Jouwe keuze: stage en minoren
“Ik loop stage op de communicatieafdeling van Nationale-Nederlanden. Daar schrijf ik onder andere voor het intranet van de organisatie en interview ik medewerkers over hun werkzaamheden. Wat ik leuk vind, is dat ze op mijn stageplek ook managementmodellen gebruiken die wij hebben geleerd. De schrijfvakken die ik de afgelopen twee jaar heb gevolgd, komen ook goed van pas. Na mijn stage start ik met de minor Journalistiek & Media. Onze minoren regelden we volledig zelf. De docenten laten je in het derde jaar hierin volledig vrij.”

Wat wil je later worden?
“De studie biedt een goede basiskennis van het communicatievak. De verdieping creëer je zelf door de stage, minoren en het afstudeeronderzoek. Ook na de studie ga je hiermee verder. Tijdens de rest van je carrière blijf je altijd leren. Ik verwacht niet dat ik maar één beroep binnen het vak zal uitoefenen, maar ik denk wel dat ik mij ga richten op het thema interne communicatie.”

Gouden studietips van Julie

  • Oriënteer je goed tijdens de studie. Ontdek wat je wel en niet leuk vindt en kies daar je stage op uit. 
  • Doe ook iets naast je studie (bijvoorbeeld de pr-commissie of de opleidingscommissie). Ontzettend leuk om te doen en heel leerzaam. En onderneem leuke dingen met je studiegenoten. Verken Leiden en start een Facebookpagina waarin je informatie uitwisselt.
  • Zorg dat je elke periode de betreffende themawijzer hebt, de beoordelingsformulieren zijn duidelijk en helpen je enorm bij het inleveren van verslagen. De opdrachten die je moeilijk vindt, maak je met medestudenten. Twee weten meer dan één. Kun je nagaan hoeveel vier of vijf weten.

Nieuwsgierig naar de studietips van vierdejaarsstudent Odile?