Student Dagmar | opleiding Communicatie | Hogeschool Leiden

"Ik heb het altijd al leuk gevonden om creatief met taal bezig te zijn"

Ben je benieuwd naar een aantal vakken die je krijgt bij de opleiding Communicatie van Hogeschool Leiden? Tweedejaarsstudent Dagmar vertelt je meer over de lesstof en toetsing, belangrijke onderdelen en waar je van moet houden. Lees meer.

Student Dagmar | opleiding Communicatie | Hogeschool Leiden

Studiekeuze

Waarom ik voor de opleiding Communicatie heb gekozen? Ik denk dat dat een heel vaak gegeven antwoord is: omdat communicatie een breed vakgebied is. Je kan er ontzettend veel kanten mee op. Ik heb het altijd al leuk gevonden om creatief met taal bezig te zijn. Deze opleiding leek mij de juiste keuze en ik besloot tijdens het volgen van de studie wel uit te vogelen wat ik er dan precies mee wilde doen. 

Soms vind ik het ene vak wat minder leuk dan het andere, maar uiteindelijk zie ik altijd wel in waarom het belangrijk is.

Dagmar

Inhoud en vakken

Je krijgt van alles wat tijdens deze studie. In het vak Copywriting leer je creatief schrijven in marketingtaal. Je krijgt ook Taalschrijfvaardigheden waar je onder andere blogs leert schrijven. Bij Journalistiek Schrijven krijg je ervaring in het schrijven van artikelen en leer je om mensen te interviewen. Daarnaast doe je ook onderzoek waardoor je bekender wordt met verschillende soorten onderzoek. Zelf vond ik Creatief Denken heel interessant. Voor dit vak haal je geen cijfer, maar ik denk dat dit vak wel echt iets toevoegt. Je ontwikkelt hier vaardigheden die je de rest van je leven gebruikt. 

Je leert natuurlijk niet alleen vaardigheden tijdens deze studie. Je krijgt ook kennisvakken. Die vakken vind ik zelf iets minder leuk, want ik verwerk theorie nou eenmaal wat makkelijker in de praktijk. Gelukkig is daar ook ruimte voor, maar je hebt die kennisvakken wel ook nodig en moet die ook volgen. Elke periode heb je één+ kennisvak. Bij deze vakken leer je onder andere theorieën, begrippen en modellen.

Ik vind de verdeling tussen de kennis- en praktijkvakken heel goed. In sommige periodes is het een beetje anders, maar in principe heb je per periode maar één+ kennistentamen. Voor de andere vakken moet je dingen inleveren zoals rapporten, adviezen, projecten, interviews en schrijfwerk. De kennis die je opdoet tijdens de kennisvakken pas je toe en zo zie je de kennis gelijk terug in de praktijk.

Het is belangrijk dat taal en spelling je wordt aangeleerd. Als jouw interview, sollicitatiebrief of blog vol met spelfouten staat, word je niet serieus genomen.

Dagmar

Taal staat centraal

Voordat je aan de opleiding begint maak je een taaltoets. Deze toets heeft geen gevolgen voor jezelf of je toelating tot de opleiding. Je maakt de toets, zodat de docenten kunnen zien wat jouw taalniveau is. Vervolgens krijg je gelijk in de eerste periode het vak Taalbasisvaardigheden. Je leert daar theorie van een laag tot hoog niveau. Het is heel fijn als je een goede basiskennis hebt, maar je hoeft niet direct heel goed in Nederlands te zijn. Er worden je handige trucjes aangeleerd.

Ik denk dat deze opleiding goed past bij veel verschillende toekomstig studenten, maar het is wel belangrijk dat je van taal houdt. Niet per se van taalregeltjes, maar van taal op allerlei verschillende manieren. Bijvoorbeeld spreektaal of taal door beelden. 

Beeldtaal

Toevallig heb ik nu het vak Beeldtaal. Dat vak gaat over de manier waarop je een boodschap kunt overbrengen via beeld. Wat onthouden mensen meestal? Aan welke, soms ongeschreven, regels moet je je houden? Het wordt ook vaak gezegd dat beeld sterker is dan woorden, omdat beeld beter bij mensen blijft hangen. Bij dit vak leer je dus om een sterk visueel concept op te bouwen wat blijft hangen en wat begrijpelijk is. Het is heel grappig dat ik hierdoor nu heel anders naar dingen kijk.

Ik had bijvoorbeeld nooit echt gekeken naar het logo van Toblerone, totdat ik het moest googelen voor een huiswerkopdracht. Ik zag dat er in de berg van dat logo ook een beer is verstopt. Je gaat dan ineens alle wetten zien die je bij Beeldtaal worden aangeleerd. De NS gebruikt ook veel beeldtaal. Je hoeft je bij de NS nooit af te vragen op welk station je bent. Er is altijd een duidelijk bord in de trein waarop dat staat en waar je kunt lezen wat het volgende station is. Ik had daar nooit over nagedacht, maar ik snap nu dat het te maken heeft met onder andere de achtergrondkleuren. Er zijn dingen waar je nooit over nadenkt, maar bij alles wat je om je heen ziet heeft iemand dat wel voor jou gedaan. 

Ik denk dat het belangrijk is dat je houdt van het in contact staan met mensen, want dat is eigenlijk waar je mee bezig bent. Je probeert op allerlei manieren contact te maken met mensen.

Dagmar

Meer weten?

Wil je meer weten over deze opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina en het verhalenoverzicht