Leraar basisonderwijs kleine tafel

Stage Pabo deeltijd

Bij de flexibele deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs (Pabo) begin je direct bij de start van de opleiding met je stage. Dit heeft twee redenen, ten eerste om te kijken of het beroep iets voor je is, maar ook omdat leraar een praktisch beroep is wat je jezelf vooral eigen maakt  in de dagelijkse praktijk van een basisschool.  

Hoe gaat het toewijzen van de stageplaatsen in zijn werk?

Vanuit de opleiding regelen we een stageplek voor je. Het is niet mogelijk om zelf een plek aan te dragen. Datzelfde geldt voor het bestuur van de school waar je werkt. De belangrijkste reden voor deze werkwijze is dat we bij de opleiding samenwerken met scholen die bekend zijn met ons onderwijsconcept. Flexibel onderwijs is iets wat niet standaard is en waar mentoren aan moeten wennen. Ook merken we dat studenten die stage lopen op hun eigen werkplek vaak vertraging oplopen in de opleiding. Ze worden makkelijker ingezet als invalkracht. Verder kan het ook lastig zijn dat je stagementor jou tegelijkertijd beoordeelt en coacht. Als dat een collega is dan is het goed mogelijk dat je deze begeleiding als onprettig en niet objectief ervaart. 

Hoe ziet de stageperiode eruit?

Je gaat minimaal één dag per week stage lopen. De stagedag bepaal je in overleg met de stageschool. Je kunt een voorkeursdag doorgeven bij de online intake. Vanuit de opleiding proberen we hier zoveel mogelijk rekening mee houden bij het zoeken van een geschikte stageplek. Het echter wel mogelijk dat je af en toe op een andere dag stage moet lopen in verband met de stagebezoeken van je leercoach en de werkdagen van je leercoach. Probeer hier flexibel mee om te gaan.

Je hebt ook de mogelijkheid om meerdere dagen per week stage te lopen; dit overleg je dan met je stageschool. Zoals eerder aangegeven zoeken we vanuit de opleiding een geschikte stageplek voor je. Jouw stage loop je op een andere school dan waar je eventueel werkt. Je kunt wel bij hetzelfde bestuur stagelopen, als de opleiding hier een samenwerkingsverband mee heeft. Heeft dit je voorkeur geef dan bij de online intake duidelijk aan om welk bestuur het gaat, zodat we er rekening mee kunnen houden.

Belangrijk om te weten: voor zij-instromers geldt bovenstaande niet. Als zij-instromer werk je op de school waar je het zij-instroomtraject mee bent aangegaan. Het gaat hier om een andere opleidingsvariant met een andere stageprocedure. 

Met welke stagescholen werken we samen?

Vanuit de flexibele deeltijdopleiding Leraar Basisonderwijs in Leiden werken we samen met de volgende besturen: 

Bestuur Regio
Federatie BOVO Amsterdam
Jong Leren Nieuw Vennep en omgeving
Meer Primair Hoofddorp
Floreer Hoofddorp
TWIJS Haarlem
OBODB Bollenstreek
Sophia Stichting Bollenstreek
PROO Leiden
SCOL Leiden
Morgenwijzer Alphen aan den Rijn
Stichting Klasse Gouda en omstreken
Laurentius Den Haag en omstreken
Lucas Onderwijs Den Haag en omstreken
Panta Rhei Den Haag en omstreken
SKOW Wassenaar

Wanneer kom je in aanmerking om versneld voor de klas te staan?

Heb je al een HBO of WO-achtergrond en kun je aantonen dat je minimaal al 70 EC hebt behaald van de totale 120 EC in het programma van de flexibele deeltijdopleiding, dan kun je versneld voor de klas. Deze EC zijn verbonden aan specifieke leeruitkomsten uit de eerste en tweede fase van de opleiding. 

Belangrijk om te weten: deze 70 EC kun je dus niet van te voren aantonen, maar dat doe je tijdens het volgen van de opleiding. Met andere woorden, je kunt versneld voor de klas als je ongeveer op de helft van de opleiding bent.

Het traject versneld voor de klas betekent dat je twee jaar onbevoegd voor de klas kunt staan en als leerkracht betaald wordt. In deze twee jaar rond je de rest van de opleiding af. Je staat dan als leerkracht voor ongeveer drie dagen voor de klas. 

Belangrijk om te weten: omdat wij vanuit de opleiding merken dat studenten door het lerarentekort minder goed begeleid worden, sta je in dit traject minimaal één dag per week samen met een bevoegde leerkracht. Deze leerkracht geeft je feedback en helpt je verder in je leerproces. Dit traject vraagt daarom om goede begeleiding vanuit de werkplek. Vanuit de hogeschool word je begeleid door je leercoach. Het belangrijk dat je vanuit de school voldoende ruimte krijgt om te studeren. In je begeleidingsplan maken we hier duidelijke afspraken over. Mocht je hier vragen over hebben, neem dan contact op met Sara van Duijn.

Hogeschool Leiden

Inhoud opleiding Inschrijven en toelating | Intakeprocedure | Veelgestelde vragen