Innovatieve Moleculaire Diagnostiek lab

Is de Master Advanced Nursing Practice iets voor jou?

Studenten van de Master Advanced Nursing Practice zijn doorzetters, behoorlijk flexibel en durven initiatief te tonen. Bovendien zijn ze creatief, harde werkers en niet bang voor een pioniersfunctie. In de huidige maatschappij blijven ouderen langer zelfstandig wonen. De medische mogelijkheden nemen toe en daarmee de druk op de gezondheidszorg. De Verpleegkundig Specialist neemt een aantal taken over van de medisch specialist. Hiermee ontlast je de gezondheidszorg in het algemeen en de medisch specialist in het bijzonder. Je spreekt dezelfde taal en werkt uitstekend samen met artsen, verpleegkundigen en andere professionele zorghulpverleners. Een mooie en uitdagende carrière!

Eisen deelname Master Advanced Nursing Practice

Voor deelname aan de opleiding Master Advanced Nursing Practice van Hogeschool Leiden moet je aan de volgende eisen voldoen. De master is ontwikkeld voor verpleegkundigen die een hbo-opleiding in de gezondheidszorg (HBO-V) hebben afgerond en minimaal twee jaar praktijkervaring hebben. Verder sta je ingeschreven in het BIG-register van Verpleegkundigen en beschik je over een opleidingsplaats en een praktijkopleider. Je werkt minimaal 32 uur per week (inclusief de studie-uren voor Master ANP). Tot slot beheers je de Nederlandse en Engelse taal voldoende om vakliteratuur te lezen. Na afronding van de studie krijg je de titel Master of Advanced Nursing Practice. Deze duale opleiding is door de NVAO geaccrediteerd.

Duale opleiding: werkend leren met praktijkopleider

De Master ANP is een duale opleiding, een vorm van werkend leren. Je leert in de praktijk nieuwe competenties toe te passen. Begeleiding op de werkvloer is daarbij essentieel. Studenten krijgen in hun organisatie begeleiding van een Verpleegkundig Specialist met tenminste 3 jaar werkervaring, vaak in combinatie met een medisch specialist. Als er geen Verpleegkundig Specialist voldoet aan deze eis, dan is de medisch specialist de begeleider.

Vergoedingen verpleegkundig specialisten

Om de groei van Verpleegkundig Specialisten te realiseren zijn de afgelopen jaren diverse stimulerende maatregelen genomen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft subsidie aan zorginstellingen om tegemoet te komen in de studiekosten voor medewerkers die de Master ANP volgen. De subsidie is in ieder geval gegarandeerd tot en met 2017. Ook is het landelijk aantal opleidingsplaatsen verhoogd. Praktijkopleiders ontvangen een vergoeding voor hun werkzaamheden. Als er sprake is van een tweede masteropleiding, gelden er geen aanvullende subsidies. Je betaalt dan het instellingscollegegeld. Meer informatie hierover vind je op www.duo.nl.

"Ik begon als algemeen verpleegkundige en specialiseerde me daarna in de spoedeisende hulp. Na diverse opleidingen werd ik afdelingsmanager. Toen was ik 25 jaar verder en dacht: als ik nog iets anders wil doen, dan moet dat nu. Ik wilde terug naar de zorg, terug aan het bed. Ouderenzorg is booming. Alles is erop gericht mensen in de toekomst langer thuis te houden. Ik koos voor de opleiding in Leiden, omdat daar het accent ligt op de medische aspecten van de functie. De combinatie van studie, werk en gezin is druk en studeren gaat minder gemakkelijk dan twintig jaar geleden, maar inhoudelijk vind ik het fantastisch. Het geeft je echt een meerwaarde als verpleegkundige."

Annemarie Rambaldo is Verpleegkundig Specialist in opleiding in de ouderenzorg, bij Woonzorgcentra Haaglanden.