Studentinschrijving

Inschrijven en toelating Master Advanced Nursing Practice

Op deze pagina vind je informatie over de aanmeldprocedure, toelatingseisen en kosten voor het studiejaar 2024-2025.

Aanmelden

Vooralsnog zijn er voor de start van aankomend schooljaar van de Master Advanced Nursing Practice van Hogeschool Leiden 40 opleidingsplaatsen beschikbaar (het aantal opleidingsplaatsen is vastgesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport).

Heb je vragen over het aanmeldtraject of de masteropleiding, neem dan contact op met Sabrina Roofthooft, Opleidingsmanager/Hoofdopleider Master Advanced Nursing Practice via: 
T: +31 (0)6 - 48 13 36 28
E: [email protected]

Toelatingsprocedure

Bij de toelatingsprocedure voor de Master Advanced Nursing Practice doorloop je de volgende stappen:

  • Bekijk hieronder of je voldoet aan de toelatingseisen.
  • Bespreek de mogelijkheid om de masteropleiding te volgen bij Hogeschool Leiden met je werkgever.
  • MANP van Hogeschool Leiden werkt met een reserveringlijst. Om deel te nemen is het van belang dat de werkgever per mail een opleidingsplaats reserveert bij Mariëlle de Rooij contactpersoon aanmelding, via [email protected]
  • Je ontvangt van Mariëlle de Rooij meer informatie over toelatingsprocedure en de aanmelding in Studielink (aanmelden in Studielink kan pas na contact met Mariëlle de Rooij).
  • Nadat de digitale aanmeldprocedure is afgerond, nodigen wij je uit voor een intakegesprek. In dit gesprek wordt vastgesteld of je toelaatbaar bent en besproken welke stappen verder nog nodig zijn om je inschrijving compleet te maken.
  • Vervolgens moeten jij en je werkgever een tripartite-overeenkomst ondertekenen. Deze ontvang je tijdens het intakegesprek. Als je volgens deze procedure toelaatbaar bent, kun je je inschrijven voor de opleiding Master ANP.
  • Tot slot meld je je aan voor het opleidingsregister voor Verpleegkundigen In Opleiding tot Specialist (VIOS) van beroepsvereniging V&VN VS.

Let op: in verband met het beperkte aantal opleidingsplaatsen is het belangrijk om de toelatingsprocedure zo snel mogelijk te doorlopen.

De complete informatie over inschrijven bij Hogeschool Leiden vind je op de inschrijfpagina van Studentinschrijving.

Toelatingseisen

De masteropleiding is ontwikkeld voor verpleegkundigen die:

  • een HBO-Verpleegkunde dan wel een hbo-opleiding in de gezondheidszorg hebben afgerond;
  • ingeschreven staan in het BIG-register voor verpleegkundigen;
  • minimaal twee jaar relevante praktijkervaring hebben bij de patiëntencategorie waar de student als verpleegkundig specialist (VIOS) in opleiding gaat werken;
  • een duaal contract van minimaal 32 uur inclusief opleiding;
  • beschikking hebben over een opleidingsplaats en een beroep kunnen doen op een praktijkopleider;
  • beheersing hebben van de Nederlandse en Engelse taal, voldoende om vakliteratuur te kunnen lezen.

Toelating via assessment

Heb je geen hbo-opleiding in de gezondheidszorg afgerond, maar ben je wel in het bezit van een verpleegkundige in-serviceopleiding (specificatie A, B en Z), dan bieden we je de mogelijkheid om via een assessment je hbo-niveau aan te tonen. Voor meer informatie over het assessment kun je contact opnemen met Sabrina Roofthooft, Opleidingsmanager/Hoofdopleider Master Advanced Nursing Practice: 

T: +31 (0)6 - 48 13 36 28
E: [email protected]

Het assessment wordt verzorgd door bureau Lancae. Als je in aanmerking komt voor het assessment dan kan je rechtstreeks met dit bureau contact opnemen om een afspraak in te plannen. 

Met een mbo-diploma Verpleegkunde niveau 4 ben je niet toelaatbaar tot de Master ANP en kom je dus niet in aanmerking voor een assessment. Er zijn wel mogelijkheden om door te stromen naar de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen van de Opleiding tot Verpleegkundige, waarmee het mogelijk is om in 2,5 jaar je Bachelor of Science te behalen. Meer informatie hierover vind je op de informatiepagina’s over de doorstroomroute voor mbo-verpleegkundigen.

Kosten en vergoedingen

De hoogte van het collegegeld voor masteropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. Bekijk de actuele bedragen en toelichting op de pagina over Collegegeld. Is de Master ANP een tweede masteropleiding in de gezondheidszorg? Dan betaal je het instellingscollegegeld en kom je niet in aanmerking voor de subsidieregeling van het ministerie van VWS (zie toelichting onder subsidieregelingen). Dit bedrag ligt hoger dan het wettelijk collegegeld.

Overige kosten

De kosten voor de boeken en studiematerialen voor de gehele opleiding bedragen ongeveer 1900 euro. Voor de internationale studiereis naar de Verenigde Staten wordt een reservering gevraagd van ongeveer 3500 euro. Voor het volgen van deze opleiding is het handig als je over een eigen computer beschikt.

Subsidieregelingen

Om de groei van Verpleegkundig Specialisten te realiseren zijn de afgelopen jaren diverse stimulerende maatregelen genomen:

  • het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) geeft subsidie aan zorginstellingen om tegemoet te komen in de studiekosten voor medewerkers die de Master ANP volgen. De subsidie is in ieder geval gegarandeerd tot en met augustus 2028. Meer hierover lees je in het nieuwsbericht Subsidieregeling ministerie VWS opnieuw verlengd. Praktijkopleiders ontvangen een vergoeding voor hun werkzaamheden.
  • huisartsen of huisartsorganisaties die vanaf september 2024 een VS willen opleiden, kunnen tot 1 februari een aanvraag indienen voor een financiële tegemoetkoming in de opleidingskosten. Het aanvraagformulier en de criteria waaraan uw aanvraag moet voldoen vindt u op de website van KOH (Stichting Kwaliteit en Ontwikkeling Huisartsenzorg). Het formulier plus benodigde bijlagen dient u vóór 1 februari te sturen naar [email protected].

Heb je vragen over de subsidies, leermeestervergoeding en contractuele afspraken tussen werkgever, hogeschool en student. Neem dan contact op met Sabrina Roofthooft, Opleidingsmanager/Hoofdopleider Master Advanced Nursing Practice: 

T: +31 (0)6 - 48 13 36 28
E: [email protected]