Loes van Winden | Master Advanced Nursing Practice | Hogeschool Leiden

Loes van Winden – afgestudeerd en verpleegkundig specialist bij het LUMC

“Ik ben verpleegkunde gaan studeren omdat ik graag mensen wil helpen en wat wil betekenen. Na de hbo-v ben ik begonnen op de hartkatheterisatie. Daar heb ik toen ook deeltijd een hbo-opleiding voor gedaan. Al tijdens het afronden van deze opleiding kreeg ik de mogelijkheid om te solliciteren naar de functie tot verpleegkundig specialist. Voor mij was dit een hele mooie kans op meer verdieping, die ik met beide handen heb aangegrepen.”

“Binnen mijn huidige functie heb ik meer verantwoordelijkheid en bevoegdheden. Ik heb het gevoel dat ik nu nog meer kan betekenen voor patiënten en het maximale uit mezelf haal.”

Wat is het verschil tussen een verpleegkundige en verpleegkundig specialist?

“De meerwaarde van een verpleegkundig specialist ten opzichte van een verpleegkundige is dat ik zelf een behandelrelatie aan kan gaan met een patiënt. Door de extra kennis die je tijdens de opleiding opdoet mag ik bijvoorbeeld zelf medicatie voorschrijven. Op de cardiologie-afdeling is destijds voor deze functie gekozen omdat de verpleegkundig specialist meer continuïteit kan bieden en aanvullende complementaire zorg kan leveren.”

Je ging de Master Advanced Nursing Practice volgen én had een nieuwe functie. Hoe combineer je dat?

“De opleiding in combinatie met een nieuwe functie vond ik pittig, Maar door goed te plannen en twee jaar echt hier de prioriteit aan te geven is het zeker goed te doen. Je leert heel veel in korte tijd. Ik heb veel vrije avonden en weekenden ingeleverd, maar ik kan het echt iedereen aanbevelen. Het is tenslotte slechts twee jaar. Het belangrijkste is dat je er gemotiveerd voor bent.”

Wat doe je precies voor werk?

“Ik ben verpleegkundig specialist en behandel patiënten die een hartinfarct hebben gehad. Een hartinfarct is een ingrijpende gebeurtenis die bij patiënten veel vragen en onzekerheid oplevert. Ik zie de patiënten tijdens de opname en nadien op de polikliniek. Het is fijn voor de patiënten dat hier continuïteit in is. De patiënten weten al gelijk bij opname dat mijn collega en ik het aanspreekpunt voor ze zijn het komende jaar.”

En daarnaast?

“Naast mijn werk op de kliniek en polikliniek organiseer ik zorgverbeteringsprojecten, geef ik scholing en werk mee aan wetenschappelijk onderzoek. Deze afwisseling vind ik erg prettig én uitdagend. Door de verschillende taken en projecten heb ik hier de mogelijkheid om mij continu te blijven verbeteren en ontwikkelen.”

Wat vind je het leukste aan je werk?

“De opleiding en deze functie geeft je zoveel meer verdieping en mogelijkheden. Ik ben enorm dankbaar en trots voor het werk wat ik doe. Het leukste aan mijn werk vind ik het patiëntencontact, het blijven ontwikkelen, de afwisseling tussen de verschillende taken, de verantwoordelijkheid en de zelfstandigheid."

"Het is heel mooi dat patiënten die tijdens het infarct behoorlijk ziek binnen komen, zich na een jaar zich soms nog wel beter voelen dan voor het hartinfarct. Ik hoop hier een bijdrage aan te kunnen leveren door de juiste behandeling, uitleg en voorlichting"

Loes van Winden