Vera Willemsen

"Het bedrijf haalde niet alle organisatiedoelen, dus daar kwam ik in beeld!''

Vera (25) deed haar afstudeeronderzoek voor de studie HRM bij een klein bedrijf zonder HR-afdeling. Dat bleek een flinke uitdaging, maar zorgde wel voor een groots resultaat. Na wekenlang ploeteren kwam zij uiteindelijk tot de zo nodige oplossing.

Vera Willemsen

De opleiding en het afstuderen

Ik vond de opleiding Human Resource Management zelf erg leuk en goed te doen. Mijn cijfers waren gemiddeld boven de acht en ik heb geen herkansingen hoeven doen. Bij alle stages tijdens mijn opleiding heb ik andere branches gekozen, zodat ik van alles wat mee zou krijgen. Zo ben je goed voorbereid als je na je studie echt gaat werken. Ik koos voor wat extra uitdaging bij mijn afstudeerstage, namelijk een bedrijf in de farmaceutische branche. Hier had ik nog totaal geen kennis van. 

Ik vond het schrijven van de scriptie in vergelijking met de opleiding echt heel zwaar. De uitdaging die ik wilde aangaan, bleek achteraf gezien groter dan verwacht. In het begin had ik het heel lastig met het vinden van het probleem, waardoor ik mijn begeleider weleens met mijn handen in mijn haar opgebeld heb. Dan zei ik dat ik het even niet meer wist en dat mijn onderzoek nergens op sloeg. Gelukkig had ik een hele goede begeleider en door het voeren van veel gesprekken met hem en de organisatie ben ik er uiteindelijk uitgekomen. Ik heb het afstuderen dus zeker niet als makkelijk ervaren, maar wel als heel leerzaam en waardevol.

Ik werkte niet mee binnen de organisatie en kon me volledig storten op mijn onderzoek. Dat wordt vanuit de hogeschool ook wel aangeraden.

Mijn onderzoek

Het bedrijf waar ik mijn afstudeeronderzoek heb gedaan, behaalde niet alle organisatiedoelen. Mijn opdracht was om erachter te komen waar dat door kwam. Het bedrijf dacht dat dit kwam, omdat de organisatiedoelen niet aansloten op de individuele doelen en dat de gesprekscyclus hier een knelpunt in was. Denk bijvoorbeeld aan functioneringsgesprekken, beoordelingsgesprekken of andere gesprekken waarbij je incheckt bij je personeel. Ik keek hierdoor in eerste instantie naar hoe we die gesprekken aan konden laten sluiten bij de doelen van de organisatie. 

Later kwam ik erachter dat er een bepaald stukje van performance management miste in de organisatie; de functieomschrijvingen. Hierdoor wisten veel personeelsleden niet precies wat hun eigen taken waren. Dit was best een bijzondere uitkomst, want het bedrijf had een high performance karakter en wist heel goed waar ze naartoe wilde en wat de doelen waren. Maar, omdat er geen functieomschrijvingen waren, was het heel onduidelijk wie voor welke taak verantwoordelijk was. De directeur vertelde mij echter weer dat de omschrijvingen er wel waren, maar dat ze flink verouderd waren. Doordat er geen HR-afdeling was, had niemand dat opgemerkt en is er dus ook niemand achteraan gegaan. Mijn bevindingen hebben het bedrijf hierdoor dus echt geholpen, want er waren direct actiepunten waar aan de slag mee kon worden gegaan. De urgentie van het hebben van deze functieomschrijvingen was gelijk duidelijk.

De toekomst

De gehele zomer ben ik in Azië samen met mijn vriend op reis geweest. Voor mijn terugkomst heb ik mij al georiënteerd op de mogelijkheden en dat heeft geloond; ik word HR-adviseur bij Hotel van Oranje. 

Houd je afstudeeronderzoek bij een bedrijf dat je al kent of waar je mensen kent. Zo heb je altijd iemand die je op weg kan helpen. Dat zou mij heel veel moeite hebben gescheeld!

Gouden tip van Vera

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2022 en de opleiding: