Winnaars HL-Prijs 2022
Ben je benieuwd naar de afstudeerproducten van de HL-Prijs winnaars van 2022? Lees meer over hun werk en ervaringen.
Overzicht winnaars

"Als we dit in ons eentje hadden moeten doen, was het nooit gelukt!''
Vivianne, Sophie, Rebecca en Isa schreven gezamenlijk hun scriptie voor de Opleiding tot Fysiotherapeut. Ze onderzochten hoe CVA-patiënten na hun behandeling weer in beweging gebracht konden worden. Het samenwerken, overleggen en sparren loonde.

"De muziekles is echt dé plek gebleken om te starten met het doorbreken en vermijden van problematisch gedrag''
Rivkah (20) koos een voor haar wel erg bekend onderwerp; hoogbegaafdheid. Door haar hoogbegaafde, muzikaal aangelegde familie wist ze hier al het een en ander van af, maar besloot ze te zoeken naar het verband tussen die twee dingen. Ze vond het.

"De onderlinge relatie tussen mensen zal door een minder tijdrovend proces sowieso verbeteren''
Ilona (28) startte met literatuuronderzoek en keek vervolgens naar de praktijk; zichzelf en haar collega’s. Voor haar HBO-Rechtenscriptie onderzocht ze het proces rond het opstellen van boedelbeschrijvingen in nalatenschap en creëerde ze een webapp.

"Deze opdracht sloot goed aan bij mijn interesses en opleiding''
Erik (25) onderzocht de NTA7516, een norm van de NEN die ooit gebruikt werd bij veilig mailen in de zorg, maar nu op veel meer plekken wordt gebruikt. Als afgestudeerd Forensisch ICT’er van de opleiding Informatica viel dit helemaal in zijn straatje.

"Dit onderzoek heeft een toegevoegde waarde; je kunt meer info uit dezelfde data halen''
Pieter (26) schreef ruim 80 a4'tjes vol en won hiermee de scriptieprijs van Bio-informatica. De door hem ontwikkelde extensie op een bestaand softwareplatform doet scherpe voorspellingen over chemo op cellen dankzij numerieke - en afbeeldingsdata.

"Door dit onderzoek is er in de toekomst hopelijk meer kennis over wat te doen bij dit soort casussen’'
Britt (21) dompelde zich tijdens haar afstudeerperiode onder in de wereld van de palliatieve zorg in het ziekenhuis en onderzocht een eerder voorgevallen casus uit de praktijk. Het bezorgde haar de scriptieprijs van de Opleiding tot Verpleegkundige.

"Door mijn afstudeeronderzoek merkte ik dat ik onderzoeker in de chemie wil worden''
Floris (23) deed voor de opleiding Chemie zijn afstudeerstage bij een onderzoeksgroep van de Universiteit Leiden. Hij nam een project over van een PHD’er, waarbij hij onderzoek deed naar een enzymremmer voor een medicijn tegen diabetes.

"Door mijn enthousiasme was mijn scriptie eerst één grote brij van woorden''
Tamara (21) studeerde af met een 10 voor haar scriptie, waarin Mysteryland de hoofdrol speelde. Als Commerciële Economie student onderzocht zij hoe ze een jonge doelgroep kon aantrekken en creëerde ze een marketingcampagne voor social media.

"Er was echt dringend behoefte aan meer diagnostisch materiaal over genderidentiteit''
Zoë (26) kwam als student Vaktherapie terecht bij Youz Amsterdam. Een ambulante specialistische ggz-instelling met een eigen genderpoli. Ze ontwierp een toolkit met beeldende oefeningen die inzicht kunnen bieden in de genderidentiteit van pubers.

"Er zijn zoveel manieren om leren leuk te maken, het kost alleen tijd''
Pauline (30) maakte een interactieve video om een saaie opdracht voor verpleegkundestudenten leuker en leerzamer te maken. Ze rondde de flexibele deeltijdopleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn af en won met haar onderzoek de scriptieprijs.

"Het bedrijf haalde niet alle organisatiedoelen, dus daar kwam ik in beeld!''
Vera (25) deed haar afstudeeronderzoek voor de studie HRM bij een klein bedrijf zonder HR-afdeling. Dat bleek een flinke uitdaging, maar zorgde wel voor een groots resultaat. Na wekenlang ploeteren kwam zij uiteindelijk tot de zo nodige oplossing.

"Het is echt samen tot stand gekomen met de mensen uit de wijk; mensen die hier wonen en werken''
Djim (35) is fysiotherapeut en deed tijdens de Master Fysiotherapie en Wijkgerichte Beweegzorg onderzoek naar valpreventie voor ouderen in de wijk waar hij werkte. Dat zijn onderzoek waardering verdiende was snel duidelijk; hij won de scriptieprijs.

"Ik heb een duidelijk idee over hoe onderwijs moet zijn en wil daar mijn bijdrage aan leveren''
Inge (36) volgde het zij-instroomtraject van Spring, lerarenopleiding primair onderwijs. Als zij-instromer stond zij direct voor de klas en onderzocht zij voor haar eindproduct de rustmomenten van leerkrachten. Het leverde een gedragsverandering op.

"Ik hoop hier later nog iets over te lezen en dan te denken; daar heb ik aan bijgedragen''
Daphne (21) koos tijdens haar studie B&M voor de minor Immunologie en borduurde hier op voort tijdens haar afstudeerstage. Ze onderzocht patiëntgegevens van een klinische trial voor longkankerpatiënten en hield er zelfs een baan aan over.

"Ik wil het maatschappelijk belang van onderwijs altijd benadrukken''
Merel (28) wilde na haar baan bij een bijlesinstituut bijdragen aan toegankelijk onderwijs voor iedereen. Ze koos voor de opleiding Leraar Basisonderwijs: Pabo flexibele deeltijd en deed onderzoek naar het vergroten van eigenaarschap van leerlingen.

"In een gesprek met een leerplichtambtenaar wordt ook meegedacht over oorzaken en hulp"
Wietske (27) maakte zich middels haar scriptie voor SJD hard voor het bijbrengen van een essentiële levensles bij kinderen; kom en kom op tijd. Ze onderzocht de verzuimregistratie binnen het primair onderwijs en beschreef het belang hiervan.

"MANP is een pittige opleiding, maar wel eentje waar je veel leert en waar je veel aan hebt"
Maaike (30) werkt bij het LUMC als verpleegkundig specialist bij de hartziekten op de polikliniek. Tijdens de opleiding MANP verdiepte ze zich in patiënten na openhartoperaties en onderzocht ze het effect van een bepaald medicament.

"Mensgerichte communicatie is ongelofelijk belangrijk en dat mag geen enkele organisatie vergeten''
Puck (21) deed vanuit de opleiding Communicatie haar afstudeeronderzoek bij Albelli, waar wat communicatieproblemen waren tussen de organisatie en de fabriek. Mede door haar interviews en aanbevelingen is de interne communicatie stukken verbeterd.

"Met deze opleiding kun je mensen echt verder helpen en kijk je niet alleen maar naar het ziektebeeld''
Na afloop van de opleiding SCW besloot Emely (26) meer verdieping te zoeken. Ze stroomde in bij Toegepaste Psychologie en gaat nu, met een prijs voor haar onderzoek over ondersteuning van docenten bij jongvolwassenen met autisme op zak, aan de slag.

"Mijn beroepsproduct is praktisch, waardoor het direct gebruikt kan worden''
Niels (26) ontwikkelde een beroepsproduct waarbij zowel eenzaamheid als het missen van digitale vaardigheden kon worden opgelost. Hij rondde zijn afstudeeronderzoek voor de opleiding Sociaal Werk af met een 9; een mooie beloning voor zijn harde werk.

"Mijn onderzoek biedt hoop: we kunnen bouwen aan herstel''
David (27) specialiseerde zich tijdens zijn studie MwD in Jeugd. Hij schreef over kinderen in de residentiële jeugdzorg die een ingrijpende levensgebeurtenis hebben meegemaakt en onderzocht hoe hulpverleners trauma geïnformeerd aan de slag kunnen.

"Veiligheid voor de jongeren, betekent veiligheid voor de maatschappij''
Michelle (27) werkt in een jeugdgevangenis op een afdeling met jongeren met zedenproblematiek. Ze onderzocht voor de Master Jeugdzorg de mogelijkheden om jongeren beter klaar te stomen voor de maatschappij, nadat zij de inrichting verlaten.

"We hebben alle studenten in de zorg hard nodig, dus hun opleiding is ontzettend belangrijk!''
Robin (31) solliciteerde naar een functie als zorgmanager in opleiding en kon direct aan de slag. Haar afstudeeronderzoek voor Management in de Zorg zorgt dat studenten beter opgeleid en begeleid worden, waardoor hun beroepshouding wordt verbeterd.