Hogeschool Leiden

Informatie voor werkgevers

Doordat criminelen hun werkterrein verleggen naar het digitale domein is er een groeiende behoefte aan hbo-geschoolde forensisch ICT-specialisten die snel en effectief optreden bij digitale opsporing. Hogeschool Leiden speelt hier volledig op in met het deeltijd bachelorprogramma Informatica: Forensisch ICT en de 2-jarige deeltijdopleiding Master of Digital Forensics (English program).

Voor wie is de opleiding bedoeld?

Het opleidingstraject van Informatica: Forensisch ICT deeltijd richt zich op professionals die bijvoorbeeld werkzaam zijn als digitaal rechercheur bij de Politie, Defensie, een opsporingsdienst of een toezichthouder of die als crime intelligence specialist bij een multinational, of in het bank- of verzekeringswezen bezig zijn met het opsporen van ICT-gerelateerde (financiële) criminaliteit en die zich verder willen ontwikkelen op het gebied van digitaal forensisch onderzoek.

Naast de bacheloropleiding bieden we ook de deeltijd Master of Digital Forensics aan voor medewerkers die zich na hun bachelor diploma verder willen verdiepen en ontwikkelen binnen het digitale forensische werkveld.

Wat is de meerwaarde voor organisaties?

Het opleidingstraject van Forensisch ICT deeltijd zorgt voor de aanwas van hoogopgeleide professionals die digitale sporen op (geavanceerde) systemen accuraat en effectief weten te vinden. Ook zijn zij in staat om analyses op te stellen over het mogelijke verloop van het misdrijf. Als prospectieve medewerkers leren zij nieuwe vaardigen op het gebied van ICT en doen zij praktische kennis op, onder andere over Internet of Things (IoT), juridische aspecten, rechercheren voor opsporing en daadwerkelijke vervolging van cybercrime.

Binnen het opleidingstraject is er ruimte om te werken aan vraagstukken en praktijksituaties uit organisaties in alle vakgebieden. Een van onze professionals analyseert bijvoorbeeld actuele ontwikkelingen op het gebied van digitaal forensisch onderzoek. De professional is direct in staat om de vertaalslag te maken naar wat dit concreet betekent voor het beleid en de processen in de organisatie. 

Professional aan het werk op de computer

Hoe gaan we te werk?

Binnen de deeltijd opleiding streven we ernaar om werken en leren te combineren. Hierbij studeren medewerkers flexibel, op een manier die bij ze past. Het opleidingsprogramma is daarom opgebouwd uit verschillende componenten:

  • Face-to-facebijeenkomsten bij de hogeschool met docenten en/ of medestudenten.
  • Online leren: er is een e-learningomgeving waarin de student altijd en overal beschikt over de lesstof, opdrachten en contact kan zoeken met medestudenten en docenten;
  • Praktijkopdrachten.

Afhankelijk van wat de medewerker nodig heeft, wordt er een eigen leerroute met passende leeractiviteiten samengesteld. Er is altijd één vaste lesdag. De invulling van deze dag verschilt. Denk aan een bijeenkomst met de hele groep bij de hogeschool of een persoonlijk overleg met een docent. Maar er wordt ook vaak individueel of in leergroepen gewerkt aan een opdracht. Dat kan bij de hogeschool zijn, maar ook in de eigen werkomgeving, op een andere locatie of online. Ook buiten de vaste lesdag zijn de docenten online en via e-mail bereikbaar voor vragen.

Wat zijn de kosten van de opleiding?

De hoogte van het collegegeld voor bacheloropleidingen wordt jaarlijks vastgesteld. Meer informatie en de actuele bedragen vind je op de pagina Collegegeld van de afdeling Studentinschrijving. 

Meer weten?

Heb je vragen of wil je meer informatie over de deeltijd opleiding Informatica: Forensisch ICT, neem dan contact op via [email protected].

Politieagenten aan het werk in het veld