Hogeschool Leiden

Agoriaans professionaliseren

  • Cursus
  • Agoriaans professionaliseren
  • Start: diverse startdata
  • Duur: diverse mogelijkheden
  • Nederlandstalig

In het kort

Steeds meer scholen hebben de ambitie om hun onderwijs te vernieuwen en meer ruimte te maken voor de intrinsieke motivatie van het kind of de jongere. Agora is één van de vernieuwende onderwijsconcepten die het onderwijs radicaal op andere wijze organiseert om deze ruimte mogelijk te maken.

Binnen het Agora onderwijs creëert men een rijke leeromgeving die kinderen motiveert en recht doet aan de verschillen tussen kinderen. Ieder kind leert op zijn of haar manier.

Voor wie is het Agora netwerk en aanbod bedoeld?

We faciliteren professionaliseringsactiviteiten die bijdragen aan de (verdere) ontwikkeling van het Agoriaans vakmanschap. Je kunt aansluiten bij ons netwerk en aanbod als je werkzaam bent, of in de toekomst gaat werken in het Agoriaans Meesterschap als:

- coach
- leraar
- vakexperts
- (team)leider

Het Lerend Agoriaans Netwerk (LAN)

Het Lerend Agoriaans Netwerk is een samenwerking tussen de Vereniging Agora Onderwijs, het Centrum onderwijs & Innovatie Leiden en andere bevlogen Agoriaanse professionals en onderwijsexperts. Samen faciliteren we professionaliseringsactiviteiten die bijdragen aan de (verdere) ontwikkeling van het Agoriaans vakmanschap van (Agoriaanse) coaches, leraren, vakexperts en (team)leiders.

Lees meer over het aanbod onder het kopje "Aanbod" of informeer vrijblijvend naar een scholing op maat voor jouw organisatie via [email protected] t.a.v Leny Baas.

De kracht van Agoriaans professionaliseren

Binnen alle activiteiten mag de professional leren zoals een kind binnen Agora mag leren; vanuit eigen nieuwsgierigheid, met een onderzoekende houding en in verbinding met de wereld om ons heen.

Dit betekent dat we werken vanuit vragen en zowel de voorbereiding als bij de begeleiding van de activiteiten zoveel mogelijk kennis en wijsheid benutten van de deelnemers en van (ervarings)deskundigen van binnen & buiten Agora.

Onze bijeenkomsten kennen een open en flexibel karakter. We gaan voor rijke leerervaringen waarbij we altijd ruimte maken voor hoofd, hart en handen.

Bijzonder aan de samenwerking binnen het LAN is dat we werken aan het verstevigen en verdiepen van het fundament van de Agoriaanse visie en dit combineren met de ervaring en professionaliseringsdeskundigheid vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden, de lerarenopleidingen en het netwerk binnen Leiden.

Onze herkenbare waarden zijn verbinding, verantwoordelijkheid, ruimte en plezier.

Expertise Spelend Leren

Van de vijf expertisegebieden die COIL te bieden heeft, omvat Spelend Leren een krachtig palet om spelen meer te integreren in jouw onderwijs. Spelen is gezond! Niet alleen voor kinderen, ook voor volwassenen. Het zorgt voor (werk)plezier, bevordert vitaliteit en creativiteit en helpt je herstellen van stress en angsten.

In onze visie is spelen een cruciale factor in leren. Het gaat om überhaupt kunnen spelen en met name ook om het effect ervan. Wanneer heb jij voor het laatst gespeeld? Hoe makkelijk/ moeilijk vind je het om dan volledig jezelf te zijn en welke energie ontstaat er?  

Centrum onderwijs & innovatie Leiden (COIL) biedt verschillende mogelijkheden voor onderwijsprofessionals zowel individueel, als voor teams.

Aanbod

Het LAN heeft als missie het Agoriaans onderwijsconcept verstevigen, bestendigen én verdiepen. Om die reden nodigen we alle Agoriaanse professionals van harte uit met ons op expeditie te gaan. Op Agoriaanse wijze maken we tijd en ruimte voor persoonlijke uitdagingen, rake leerervaringen en bruisende ontmoetingen. We leren en ontwikkelen op verschillende manieren, binnen en buiten de community. Via het LAN ontdek je jouw eigen route. Hieronder tref je een selectie van de verschillende mogelijkheden.

Driedaagse LAN-ervaring ‘Agoriaanse meester zijn wij samen’

Tijdens deze driedaagse ervaring werken we samen aan het fundament van het Agora onderwijs. Onze intentie is dat je tijdens deze dagen de ruimte voelt om jezelf uit te dagen om op inspirerende en plezierige wijze jouw Agoriaans vakmanschap te verdiepen in verbinding met Agoriaanse community.

De eerstvolgende editie: 11 t/m 13 oktober 2023 zit vol.
Volgende editie najaar 2024.

Buddy-groep

Je kunt aansluiten bij een Agoriaanse buddygroep waarmee je het komend schooljaar aan de hand van een eigen leervraag jouw kennis verdiept, elkaar uitdaagt en samen nieuwe vormen en praktijken oefent. Het LAN faciliteert vier verdiepingsmiddagen voor deze buddygroepen en indien wenselijk extra momenten die jullie ondersteunt bij jullie ontwikkeling.

De eerstvolgende verdiepingsmiddagen zijn op.........
Meld je aan........

Maatwerk

Het LAN ondersteunt op verschillende manieren de ontwikkeling van (Agora) scholen en teams. We ondersteunen scholen met een op maat ontworpen traject rondom een specifieke ontwikkelvraag.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt daarnaast een aantal thematrajecten aan die interessant zijn voor Agora-scholen:

Neem gerust contact met ons op te horen wat de mogelijkheden zijn.

Opleiden

Het LAN kan je adviseren bij het kiezen van een formele opleiding die waardevol is voor jouw Agoriaans vakmanschap. We werken samen met een aantal opleidingen die goed aansluiten bij het Agoriaans gedachtegoed en die tot een erkend certificaat of diploma leiden:

Voor (Agoriaanse) team- of schoolleiders:
Opleiding Schoolleider Vernieuwend Onderwijs

Voor (Agoriaanse) coaches zonder lesbevoegdheid:
Lerarenopleiding Spring PO/VO

Interesse of vragen

Wil je meer informatie over wat we voor jou en je schoolteam kunnen betekenen op het gebied van Agoriaans Professionaliseren? Neem contact op met Leny Baas via [email protected], of +31652781745

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden. De uiterste inschrijfdatum is gelijk aan de startdatum van de opleiding/cursus.

Praktische informatie

Wil je deelnemen of bijdragen aan één van de activiteiten? Neem contact met ons op. We gaan graag met je in gesprek om jouw route en opties te onderzoeken.

Duur & kosten: de bijeenkomsten en trajecten zijn wisselend in duur en variëren in kosten. We hebben geen winstoogmerk en zorgen voor een begroting waarbij ieders bijdrage wordt gewaardeerd.

Vragen of suggesties: Leny Baas denkt graag met je mee!
Leny Baas via [email protected], of +31652781745

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.