Hogeschool Leiden

Maatschappelijke opstelling

  • Maatwerk / incompany
  • Systemisch werken
  • Start: 9 april 2024
  • Duur: 1 middag
  • Nederlandstalig

In het kort

Wij zien het als onze opdracht om systemisch werken en de kracht van opstellingen ook in te zetten voor de samenleving als geheel en daarom organiseren wij maatschappelijke opstellingen.

De samenleving is een systeem, hierin zijn we allemaal met elkaar verbonden. Net als in onze organisaties komen we hier dynamieken tegen die zich bijna buiten ons om lijken te bewegen, maar waar we wel continue door beïnvloed worden. Er gebeurt hierin van alles dat invloed heeft op hoe wij kijken, werken en leven. Dit geldt ook voor het onderwijs.

Het onderwijs is in een crisis, naast leraren- en geldtekorten is er een groeiende roep naar ‘ander’ onderwijs. Waarin zowel leerkracht als leerling een plek hebben die beter aansluit bij de mens die ze vertegenwoordigen. In onze opstellingen bekijken we een maatschappelijke vraagstuk over het onderwijssysteem.

Voor wie zijn deze Maatschappelijke opstellingen bedoeld?

Voor iedereen die geïnteresseerd is in systemisch werken en die zich aangesproken voelt door de vraag die tijdens de betreffende opstelling centraal staat. Om deel te kunnen nemen aan de opstellingsmiddagen hoef je niks speciaals te kunnen. Het is niet nodig om in het onderwijs werkzaam te zijn.

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses. Het expertteam werkt daarbij nauw samen met onze partners uit het werkveld. Zo kunnen we optimaal inspelen op de actuele ontwikkelingen in het onderwijs. Nieuwsgierig? Bekijk ons actuele opleidingsaanbod.

Wat kun je verwachten?

Tijdens een opstellingsmiddag staat een vraag over het onderwijssysteem centraal. Als je meedoet aan deze opstelling dan vertegenwoordig je iets of iemand als representant, waarbij je aan de hand van de vraag een positie in de ruimte inneemt. Ook is het mogelijk om op het moment zelf een vraag in te dienen. Hiervoor hoef je niets speciaals te ‘kunnen’, alles wordt duidelijk uitgelegd tijdens de opstellingsmiddag. Een open houding is gewenst. Laat je meenemen en ervaar wat het je brengt!

We werken met een centraal vraagstuk die we op de middag zelf vanuit de deelnemers inbrengen, met als doel het systeem een stukje te helen. Vaak word je door de vraag zelf ook getriggerd, omdat het in jouw eigen systeem ook iets aanwakkert. Dat is alleen maar goed en kan daardoor ook een helende werking op jou hebben. Maar wees je ervan bewust dat we met elkaar de opstellingen doen voor het centrale maatschappelijke vraagstuk.

 

 

 

Vergelijkbare opstellingen

Ben je benieuwd naar wat Systemisch Werk voor jou en jouw team/organisatie/vraagstuk zou kunnen betekenen? Vanuit Centrum onderwijs & innovatie Leiden kunnen we teams aan de hand van een bepaald vraagstuk, op maat begeleiden in de vorm van een opstelling. Daarnaast zijn we erop gericht om de deelnemers van onze trainingen en workshops te laten zien hoe je zelf systemisch kan kijken naar de groepen waar je deelt van uit maakt. 

Benieuwd naar ons Systemisch Maatwerk en incompany trainingen? Bekijk hier de mogelijkheden.

Werkwijze

We werken op deze opstellingsmiddagen op verschillende manieren. Afhankelijk van de vraag en de setting kunnen we bijvoorbeeld 4D-mapping toepassen. Deze effectieve methode is bedacht door Otto Scharmer in zijn Theory U.

Deze opstellingsmiddagen worden begeleid door Nynke Verdoner.

Nynke Verdoner is Systemisch Coach in het onderwijs en begeleidt zowel individuele als groepsprocessen middels verschillende opstellingen.

 

Schrijf je in

De eerstvolgende Maatschappelijke opstelling is op 9 april 2024. Wil je deelnemen aan één van deze opstellingen als representant? Meld je dan nu aan!

Voor alle post-hbo opleidingen, cursussen en maatwerktrajecten gelden de algemene leverings- en annuleringsvoorwaarden van Hogeschool Leiden. De uiterste inschrijfdatum is gelijk aan de startdatum van de opleiding/cursus.

Praktische informatie

Ben je van plan om deel te nemen aan de Maatschappelijke opstelling? Bekijk hier de praktische informatie.

Duur en locatie: De opstellingen duren elk 3,5 uur en worden gegeven in de omgeving van Leiden.
Data: De eerstvolgende Maatschappelijke Opstelling vindt plaats op:

  • 9 april 2024

Kosten: € 35,- incl. koffie en thee.
Informatie: neem gerust contact op met het expertteam Systemisch Werk van Centrum onderwijs & innovatie Leiden. De volgende experts denken graag met je mee: 
Nynke Verdoner via [email protected], of +31(0)6 - 29 09 18 23
Kim Cober via [email protected] , of +31(0)6 - 22 08 77 10
Guus Koot via [email protected], of +31(0)6 - 48 13 39 80

Centrum onderwijs & innovatie Leiden

Als leraar ben je nooit uitgeleerd. Centrum voor onderwijs & innovatie Leiden biedt een uitgebreid aanbod voor professionals in het onderwijs, waaronder post-hbo opleidingen, cursussen, workshops en masterclasses.