Hogeschool Leiden

Begeleiden en beoordelen in de praktijk

  • Training
  • Praktijkopleider
  • Datum: op aanvraag
  • Duur: 1 dag of 2 dagdelen
  • Nederlandstalig
  • Bewijs van deelname

In het kort

Hoe gaat het nu écht met die student die zo weinig vertelt? En hoe benut je de beperkte tijd die je hebt voor een begeleidingsgesprek zo efficiënt mogelijk? Hoe verloopt het beoorde-lingsproces en hoe kom je tot een eerlijke beoordeling van jouw student in de praktijk? Als praktijkopleider in de zorg voer je regelmatig gesprekken met studenten, werkbegeleiders en docenten van verschillende onderwijsinstellingen. Ieder gesprek heeft een eigen doel en dat doel bepaalt de inhoud van het gesprek. Maar hoe zorg je er nu voor dat je dit doel behaalt? In deze eendaagse training leer je hoe je dit soort gesprekken effectief voorbereidt en uit-voert. Ook leer je hoe je een student op een eerlijke en navolgbare wijze beoordeelt. En wat het verschil is tussen een beoordeling van een hbo-v en een mbo-v student. Met nieuwe kennis én vertrouwen in eigen kunnen, sta je na deze training steviger in je schoenen als praktijkopleider.

Voor wie is deze training bedoeld?

De training ‘Begeleiden en beoordelen in de praktijk’ is bedoeld voor praktijkopleiders in de zorg die studenten (mbo/hbo) begeleiden en beoordelen en hier vaardiger in willen worden.

Bij- en nascholingen Verpleegkunde

Het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV), onderdeel van Hogeschool Leiden, biedt verschillende verpleegkundige cursussen, trainingen en masterclasses aan die inspelen op de actuele ontwikkelingen binnen de zorg. Ook is het mogelijk om een maatwerktraject samen te stellen gericht op de scholingsbehoefte binnen uw organisatie. Verder hebben wijkverpleegkundigen de optie om deel te nemen aan het Leernetwerk Wijkverpleging.

Benieuwd naar wat het CBNV voor uw organisatie kan betekenen? Neem contact op met hoofd CBNV Diana van der Boon, e: [email protected], t: +31(0)6 1158 5726.

Wat levert deelname aan deze training je op?

Je hebt gezellig gekletst met een student, maar is hij nu wel verder gekomen in zijn leerproces? Of die ene wat stillere student die aangeeft dat het goed gaat. Maar is dat wel écht zo? En hoe zorg je ervoor dat die werkbegeleider wel haar afspraken nakomt? 

Tijdens deze eendaagse training onderzoeken we dit soort herkenbare lastige situaties en leer je hoe je op een prettige manier en doelgericht een begeleidingsgesprek voert. Waarin de student wél verder komt met zijn leerproces. En je wel achterhaalt hoe het gaat met die ene stillere student. Deze training biedt jou handvatten in het begeleiden en beoordelen van studenten. Ook gaan we dieper in op beoordelen. Wat komt er nu kijken bij het beoordelingsproces? Hoe bepaal je het niveau? Welke rol heb je? Hoe differentieer je en hoe geeft je een beoordeling op een heldere manier terug aan de student? En hoe beoordeel je attitude? Deze vragen staan centraal in deze eendaagse training. Door in kleine groepen te werken, doe je tijdens de training ervaring op met nieuw gedrag en ga je met zelfvertrouwen weer terug de praktijk in.
 

Na afloop van deze training ‘Begeleiden en beoordelen in de praktijk’:

  • beschik je over de juiste handvatten om een begeleidings- of beoordelingsgesprek voor te bereiden, te voeren en te evalueren 
  • zet je bewust (verbale en non-verbale) gesprekstechnieken in en kun je beoordelen wat de effecten daarvan zijn.
  • reflecteer je kritisch op de uitvoering van het gesprek en je eigen rol daarin
  • heb je zicht op het gehele beoordelingsproces van een student, waarbij je rekening houdt met het niveau

Wil jij je vaardigheden als praktijkopleider (verder) ontwikkelen? Schrijf je dan in voor de Opleiding tot Praktijkopleider.
 

Praktijkopleiders vervullen een belangrijke rol in het opleiden van studenten. Deze training helpt om de kwaliteit van begeleiden en beoordelen te verbeteren.

De praktijkopleider leert in deze training in één dag een doelgericht en efficiënt begeleidingsgesprek te voeren, waarin de praktijkopleider de regie heeft en houdt over het gesprek. Hierdoor voelt de student zich gezien en gehoord. 

In de training wordt getraind volgens de methode van Karin de Galan, waarin de praktijk van de deelnemers centraal staat. We trainen nieuw gedrag dat direct in de praktijk toegepast kan worden.

De training wordt ontwikkeld en verzorgd conform de methode van Karin de Galan en verzorgd door gecertificeerde Karin de Galan trainers van het CBNV van Hogeschool Leiden. 

Eefje van Wersch

Eefje heeft klinische en ontwikkelingspsychologie gestudeerd. Na een aantal jaren als therapeut binnen de GGZ te hebben gewerkt, heeft zij de overstap gemaakt naar het hoger onderwijs. Binnen de opleiding Toegepaste Psychologie heeft zij als docent verschillende rollen vervuld, met als specifieke aandachtsgebieden toetsing en het begeleiden en coachen van studenten. Sinds augustus 2021 is Eefje docent en coördinator van de Opleiding tot Praktijkopleider in de gezondheidszorg.

Vergelijkbare scholingen

Jezelf verder ontwikkelen als praktijkopleider? Vanuit het Centrum voor Bij- en Nascholing Verpleegkunde (CBNV) bieden we diverse cursussen, masterclasses, workshops en andere opleidingstrajecten aan. Denk aan de Opleiding tot Praktijkopleider of training Samenwerken met een nieuwe generatie (generatie Z). Benieuwd naar ons actuele aanbod? Bekijk het nascholingsoverzicht.  

Praktische informatie

Heb je interesse in een training 'Begeleiden en beoordelen' op maat voor jouw team of organisatie? Bekijk hier de praktische informatie.

Duur

Deze training duurt 1 dag (9:00-16:30 uur).

Locatie

Bij voorkeur wordt de training op locatie van Hogeschool Leiden verzorgd, vanwege de benodigde faciliteiten voor de training. In-company is ook mogelijk.

Kosten

We hanteren een vaste prijs voor deze training voor een groep van maximaal 12 zorgprofessionials: € 2650,- vrijgesteld van BTW. De cursusprijs is inclusief catering en lunch.

Voor deze prijs passen wij de training aan op de leerbehoefte van jou en je collega’s. We voeren hiervoor een intakegesprek met de opdrachtgever en toekomstige deelnemers. Het gebruik van literatuur, locatiehuur en catering op de locatie van Hogeschool Leiden zijn inbegrepen in de prijs.

Certificaat

Je ontvangt voor deelname aan deze training een bewijs van deelname van Hogeschool Leiden.

Vragen?

Neem voor meer informatie contact op met Diana van der Boon, hoofd CBNV. 

Praktische zaken

Voordat je aan je opleiding bij Hogeschool Leiden kunt beginnen is het belangrijk om een aantal praktische zaken te regelen.