David Keus

"Mijn onderzoek biedt hoop: we kunnen bouwen aan herstel''

David (27) specialiseerde zich tijdens zijn studie MwD in Jeugd. Hij schreef over kinderen in de residentiële jeugdzorg die een ingrijpende levensgebeurtenis hebben meegemaakt en onderzocht hoe hulpverleners trauma geïnformeerd aan de slag kunnen.

David Keus

Mijn vader zit in de hulpverlening, dus eigenlijk heeft dit vakgebied mij altijd al geïnspireerd. Ik ben altijd wel gecharmeerd geweest van het werken met mensen. Ze zijn mooi en divers. Ik vind het mooi als ik betrokken mag zijn bij levens, waardoor ze het leven kunnen leiden zoals ze willen, waardoor ze kunnen zijn wie ze zijn en waardoor ze kunnen worden wie ze willen worden. De keuze voor MwD was destijds dus ook snel gemaakt. 

Adverse Childhood Experiences

Sinds de jaren 90 komen we er steeds meer achter dat ingrijpende levensgebeurtenissen in verband staan met de kinderen die in de residentiële jeugdzorg terechtkomen. Die nare ervaringen hebben een grote invloed op het latere leven en welzijn van mensen. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Denk aan diabetes, kanker of COPD. 

Mijn onderzoek heeft zich gericht op een residentiële inrichting; Koraal. Een instelling die zorg verleent aan mensen met cognitieve en adaptieve beperkingen. In mijn onderzoek heb ik gekeken naar deze doelgroep en hoe wij als hulpverleners trauma geïnformeerd aan de slag kunnen met kinderen die zoiets traumatisch hebben meegemaakt en hoe wij ons daar meer bewust van kunnen zijn. Als wij weten wat de invloed van zo’n gebeurtenis op een kind is, kunnen we de behandelingen ook beter personaliseren. 

Je bent met dit werk niet kortstondig betrokken bij iemands leven. Dat vind ik mooi. Tot de kern en essentie komen van wie iemand is, heeft voor mij een enorm toegevoegde waarde in mijn werk.

Trauma Informed Care

Uiteindelijk is het doel om veerkracht bij kinderen te versterken. Dat is waar het bij Trauma Informed Care over gaat. Trauma Informed care is hulpverlening met meer oog voor veiligheid en aandacht voor de impact van ingrijpende jeugdervaringen en de effecten daarvan.

Voorbeeld uit de media

Een bekend voorbeeld uit de media is die van Tygo Gernandt die in zijn programma ‘Tygo in de psychiatrie’ Jason tegenkomt. Een jongen die heel veel diagnoses rijk is en continu labels op zich geplakt krijgt, waardoor zijn behandelingen niet meer aansluiten op wat hij nou eigenlijk nodig heeft. Dit noemen we ‘diagnostic overshadowing’. Trauma’s zijn dingen waar hulpverleners nog weleens overheen kijken, omdat er teveel op een diagnose wordt gefocust. Dat mijn onderzoek dus actueel en van belang was, is iets wat zeker is. 

Hoopgevend onderzoek

Wat ik mooi vind aan dit onderwerp is dat het heel hoopgevend is en ik hoop dat dat iets is waar mensen iets aan hebben. Onze generatie groeit op in een tijd waar veel onzeker is, problemen de kop opsteken en waarin we steeds meer het gevoel hebben machteloos te staan tegenover grote problemen. Het opvoeden en goed laten opgroeien van kinderen is een enorme taak. Als je ziet wat er allemaal mis kan gaan, is het makkelijk om pessimistisch te zijn. Ik ben van mening dat we weerstand moeten bieden tegen dat pessimisme en optimistischer mogen, nee moeten, kijken. Mijn onderzoek biedt hoop. Er is herstel mogelijk. Vandaar de naam van mijn scriptie: bouwen aan herstel. 

Onderzoek verder uitbouwen

Ik werk nu als maatschappelijk werker bij een welzijnsorganisatie in Wassenaar. Op dit moment wordt de jeugdzorg daar verbouwd, efficiënter en beter ingericht, dus dat is iets waar ik mij mee bezig mag houden. Ik ben benieuwd waar dat heengaat. Door het enthousiasme waarmee ik het onderzoek heb gedaan, weet ik dat ik hiermee verder wil. Ik probeer mijn onderzoek nu al in de praktijk te brengen en dat is iets wat ik de komende tijd nog verder hoop te doen.

Heb vertrouwen in je eigen kunnen en probeer altijd leergierig én nieuwsgierig te zijn. Ga met mensen in gesprek om theorie levendig te houden en zorg ervoor dat je voelt dat je iets toevoegt aan jouw werkveld.

Gouden tip van David

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2022 en de opleiding: