Foto Loes - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2021 - Opleiding Informatica

"Als er iets is wat we als mensheid nog kunnen ontdekken, dan is het de ruimte"

Loes (23) was van jongs af aan al gefascineerd door de ruimtevaart. Na de middelbare besloot ze haar droom te volgen en koos ze voor de opleiding Informatica waar ze als eindopdracht een softwaretool ontwikkelde om satellietdata leesbaar te maken.

Foto Loes - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2021 - Opleiding Informatica

Ik ben eigenlijk op een hele grappige manier bij de opleiding terecht gekomen. Ik had eerst namelijk mijn zinnen op de opleiding Communicatie gezet, omdat ik een cultuurprofiel op het vwo had. Maar in mijn laatste jaren op de middelbare school had ik zoiets van: ik wil eigenlijk iets in de bèta gaan doen.

Ik vind het heel interessant om dingen te ontdekken en als er iets is wat we als mensheid nog kunnen ontdekken, dan is het wel de ruimte.

Van kinds af aan vond ik het al leuk om dingen te lezen over de ruimte en bezig te zijn met ruimtevaart. Op de middelbare school had ik helaas alleen nooit bedacht dat ik met mijn keuzeprofiel dan wel de wetenschapskant op moest. In het vijfde jaar van de middelbare school dacht ik: ik wil iets met de ruimtevaart doen, maar hoe dan? Ik heb toen eerst gekeken naar studies zoals sterrenkunde en natuurkunde, maar kon daar niet terecht met mijn profiel. Ik heb toen uiteindelijk voor hbo Informatica gekozen, omdat dit een mooie tussenstap was voor waar ik naartoe wilde. 

Software Engineering

Aan het begin van de opleiding was ik nog best zoekende, omdat ik nieuw was in het vakgebied van software. Ik moest de basisvaardigheden zoals programmeren nog leren, want daar had ik me nog niet echt mee beziggehouden voordat ik met deze opleiding begon. Binnen de opleiding koos ik voor de richting Software Engineering en vanaf het derde jaar kon ik zelf alles kiezen met betrekking tot stages en minoren. Ik heb toen voor de minor Aerospace Engineering & Maintenance bij Avans Hogeschool in Breda gekozen, die gefocust was op de lucht- en ruimtevaartechniek.

Binnen de opleiding heb ik stages en een minor gekozen die aansloten bij mijn interesse in de ruimtevaart.

Binnen de opleiding Informatica waren er trouwens ook een aantal vakken waar de focus op de ruimtevaart lag. Het was vrij technisch allemaal, maar ik vond het leuk om met die wereld kennis te maken. Daarnaast heb ik stage gelopen bij Airbus Defence & Space in Leiden. Daar kon ik een dataverwerking softwaretool maken voor satellietdata. Dat vond én vind ik hartstikke leuk. Ik realiseerde mij toen: dit is wat ik écht wil.

Afstudeerstage in de ruimtevaart

Voor mijn afstudeerstage heb ik gezocht naar bedrijven die iets deden met ruimtevaart. Ik ben toen bij Cosine terechtgekomen: een bedrijf in Warmond dat zelfstandig of in opdracht van de lucht- en ruimtevaart instrumenten en onderdelen vervaardigd die in satellieten worden geplaatst. Tijdens mijn stage moest ik een eindproduct opleveren en dat was in mijn geval een softwaretool om de satellietdata die Cosine binnenkrijgt om te zetten naar een leesbaar formaat. Het doel was dus om de satellietdata zodanig leesbaar te maken, dat je het zou kunnen tonen op een kaart, op die manier makkelijk verschillende gebieden zou zien en dit vervolgens zou kunnen visualiseren in bepaalde tools zoals Google Maps.

Omdat ik het onderwerp zelf heel interessant vond, maakte het niet uit dat ik dat extra stapje moest zetten en op moest zoeken hoe iets daadwerkelijk in elkaar zat.

Mijn eindproduct is beoordeeld met een 9. Dit was voor het verslag, de stage en eindpresentatie. De docenten vonden het indrukwekkend dat ik zo snel binnen dit vakgebied kon werken, omdat het best wel een 'learning curve' was als het ging om de wetenschap achter het visualiseren van data. Dat ging bij Cosine namelijk niet op dezelfde manier als hoe we het hadden geleerd bij de opleiding. Ze vonden het heel knap dat ik dit tijdens mijn stage had geleerd en deze kennis meteen toepaste bij het visualiseren van de ruimtedata.

Gouden tip

Als je echt iets wil en ergens je best voor doet, dan kom je er wel. Dat heb ik ook bij mezelf gezien. Probeer vooral te focussen op wat je wel wil en niet op de dingen die je niet wil. Zoek naar stageplekken binnen de business die jou aanspreekt en kijk of je daar misschien ook een minor kunt volgen of kunt afstuderen. Probeer het voor jezelf ook leuk te maken. Het belangrijkste is namelijk dat je iets doet wat je zelf leuk en interessant vindt.

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2021 en de opleiding: