Winnaars HL-Prijs 2021
Ben je benieuwd naar de afstudeerproducten van de HL-Prijs winnaars van 2021? Lees meer over hun werk en ervaringen.
Overzicht winnaars

"Als er iets is wat we als mensheid nog kunnen ontdekken, dan is het de ruimte"
Loes (23) was van jongs af aan al gefascineerd door de ruimtevaart. Na de middelbare besloot ze haar droom te volgen en koos ze voor de opleiding Informatica waar ze als eindopdracht een softwaretool ontwikkelde om satellietdata leesbaar te maken.

"De cliënt kan straks nog steeds geholpen worden door middel van muziek"
Laura (23) onderzocht spanningsreductie en was vanaf het startsein gemotiveerd om het best mogelijke te bereiken. Dat loonde. Ze won de scriptieprijs van Vaktherapie en kijkt nu trots naar haar ex-collega’s die haar onderzoek in de praktijk brengen.

"Dit zijn de mensen waarbij ik het verschil wil maken"
Tijdens de opleiding SPH besefte Emily (24) dat ze bij mensen met een licht verstandelijke beperking het verschil wilde maken. Ze specialiseerde zich in de gehandicaptenzorg en ontwikkelde als afstudeeropdracht een kookcursus voor mensen met een LVB.

"Doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes"
Met een 9,6 won Amber (22) de scriptieprijs van HBO-Rechten. Voor advocatenkantoor Wille Donker deed ze onderzoek naar participatie onder de komende Omgevingswet en ontwikkelde ze een schema dat werkt als advies- en informatiemiddel voor gemeenten.

"Herken je deze kenmerken bij een cliënt met LVB?"
Kristie (23) en Larissa (24) besloten als duo af te studeren bij de opleiding Sociaal Werk. Samen deden ze onderzoek naar de combinatie van een lichtverstandelijke beperking (LVB) en een taalontwikkelingsstoornis (TOS), waarbij ze de HL-Prijs wonnen.

"Het gaat erom dat je rekening houdt met de behoeften en verschillen van de student"
Daisy (35) besloot de overstap te maken van de hulpverlening naar het onderwijs. Ze koos de Kopopleiding Leraar Omgangskunde en won de scriptieprijs met haar onderzoek naar differentiatie in het onderwijs waar ze een handleiding voor ontwikkelde.

"Het is mooi dat ik met mijn onderzoek zo veel beweging heb gecreëerd"
Jolanda (57) rondde in 1985 de bachelor Jeugdwelzijnswerk af, maar besloot in 2019 haar kennis te verversen. Dit jaar won zij de scriptieprijs van de Master Jeugdzorg met een onderzoek naar de uitvoering van de jeugdwet.

"Het mooie aan de vrijeschool is dat ik als leerkracht echt mijn eigen gang kan gaan"
De kunstzinnige en creatieve kant van de Vrijeschool Pabo sprak Marlieke (24) heel erg aan. Om haar kwaliteiten en valkuilen als leerkracht te ontdekken, deed ze een zelfonderzoek waarbij ze keek naar haar temperament als leerkracht voor de klas.

"Hierdoor bestaan we en bestaat al het moois in het leven"
Juliska (22) heeft tijdens haar opleiding Bio-informatica van veel verschillende vakgebieden geproefd, maar wilde meer weten over neurologie. Voor haar afstudeeronderzoek besloot ze daarom een klein orgaan in het brein te onderzoeken: de habenula.

"Ieder kind dat binnenkomt is een nieuw puzzeltje en dat vind ik heel leuk"
Elsje (30) studeerde de Pabo flexibele deeltijd en deed onderzoek naar differentiatie in de woordenschat en het betrekken van nieuwe kinderen in de nieuwkomersgroep waar zij lesgeeft. Een groep waar kinderen op hun eigen niveau leren en onderzoeken.

"Ik heb mijn eigen onderzoek steeds geïmplementeerd en weer onderzocht"
Een bijzondere wisselwerking: Till (29) won de scriptieprijs van zijn opleiding Docent Muziek met een onderzoek naar gitaarbegeleidingsles bij de minor Muziek van de Pabo van Hogeschool Leiden. Een thuiswedstrijd dus; met een lesmodule als resultaat.

"Ik heb praktische aanbevelingen gedaan richting Slachtofferhulp"
Michelle (27) won de scriptieprijs van Sociaal Juridische Dienstverlening door met een 8,8 af te studeren. Ze onderzocht het recht op herstelrechtvoorzieningen binnen Slachtofferhulp: de organisatie waar ze in haar derde studiejaar ook stage liep.

"Ik vind het gaaf om dingen te maken die belangrijk zijn voor de samenleving"
Linn (21) koos in het tweede jaar voor de richting Organische Chemie en studeerde in 2021 af bij TNO Rijswijk waar zij nieuwe MOFs ontdekte die defensie in de toekomst kan gebruiken. Ze won hiermee de scriptieprijs en mag nu aan de slag bij TNO.

"Ik wilde praktisch aan de slag met zowel mensen als organisaties"
Karijne (22) deed voor haar scriptie onderzoek naar hoe je HRM-beleid strategisch kunt afstemmen op organisatiedoelen. Met een 7,8 won ze daarmee de scriptieprijs binnen haar opleiding.

"Je leert je patiëntengroep heel goed kennen. Dat kan de zorg alleen maar beter maken"
Als kinderverpleegkundige wilde Hesther (28) zich meer verdiepen in het hoe en waarom. Daarom koos zij voor de Master Advanced Nursing Practice (MANP) en deed ze haar afstudeeronderzoek op de afdeling Orthopedie van het Sophia Kinderziekenhuis.

"Met wat omdenken ben ik aan de juiste informatie gekomen"
Mieke (23) studeerde af van de opleiding Communicatie op het onderwerp burgerparticipatie bij Rijkswaterstaat. Ze onderzocht onder meer het gebruik van nudging-technieken bij taalgebruik van de organisatie. Haar scriptie werd beloond met een 8,7.

"Onderzoeken is als puzzelen: in combinatie met biologie vind ik dat geweldig"
Maureen (22) studeerde Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek en onderzocht antimicrobiële peptiden: eiwitten die ziekmakende bacteriën in je lichaam doden. Ze focuste op het verpakken van die eiwitten, zodat deze langzaam vrijkomen in je lichaam.

"Sta open om te leren en om zorg te verlenen, want iedere patiënt is anders"
Verpleegkundestudent Amber (22) schreef haar scriptie over iets dat volgens haar onmisbaar is voor de kwaliteit van de zorg: klinisch redeneren. Ze deed hier onderzoek naar op de afdeling Orthopedie in het Alrijne Ziekenhuis Leiderdorp.

"Thuiszorgmedewerkers willen waardering voelen die ze terugkrijgen van de cliënt"
Simon (33) won de HL-prijs van zijn opleiding Management in de Zorg met een onderzoek naar het verminderde gebruik van thuiszorgtechnologie bij thuiszorgteams. Een onderzoek dat hij met passie uitvoerde bij thuiszorgorganisatie Zorgbalans.

"Voor een groep staan en de dynamiek in een klas zien, dat is gewoon fantastisch"
Liesbeth (26) maakte de overstap naar het docentschap en koos voor de Kopopleiding Leraar Gezondheidszorg en Welzijn. Ze ontdekte haar passie voor het ontwikkelen en verbeteren van onderwijs met een onderzoek naar portfolio-inzet in het mbo.

"Voor het bedrijf is inzichtelijk gemaakt wat ze anders moeten doen"
Met een 9.5 won Kim (22) de scriptieprijs van de opleiding Commerciële Economie (CE). Voor een organisatie die amper likes op sociale media kreeg, onderzocht ze hoe er meer interactie met de doelgroep gegenereerd kon worden.

"We hebben onderzoek gedaan met de data van 99 ziekenhuispatiënten"
Coen (30), Britt (23), David (27) en Brigitte (22) wonnen de scriptieprijs voor de Opleiding tot Fysiotherapeut en deden voor hun Praktijkgericht Onderzoek Fysiotherapie onderzoek naar spierkrachtmetingen op de IC van het LUMC.

"Zelfregulatie betekent het uitoefenen van invloed op jezelf"
Bij Maatschappelijk Werk en Dienstverlening won Ben (25) de scriptieprijs met een onderzoek voor het lectoraat GGZ. Hij ontwikkelde een werkboek voor professionals om mentale vaardigheden van cliënten met psychische aandoeningen te bevorderen.