Foto Karijne - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2021 - Opleiding Human Resource Management

"Ik wilde praktisch aan de slag met zowel mensen als organisaties"

Karijne (22) deed voor haar scriptie onderzoek naar hoe je HRM-beleid strategisch kunt afstemmen op organisatiedoelen. Met een 7,8 won ze daarmee de scriptieprijs binnen haar opleiding.

Foto Karijne - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2021 - Opleiding Human Resource Management

Tijdens mijn studie merkte ik al dat ik graag wat meer de diepte in wilde dan dat mogelijk zou zijn bij een afstudeeronderwerp zoals ziekteverzuim of uitstroom. Voor mij betekende dat, dat ik een onderzoek wilde uitvoeren op het gebied van strategisch-HRM. Daarbij voer je geen algemeen HR-beleid uit, maar zorg je dat alles goed is afgestemd op het bereiken van organisatiedoelen. Bijvoorbeeld met werving en selectie, opleiding, ontwikkeling, beoordeling en beloning. Dus eigenlijk het hele HR-spectrum.

Ik deed mijn onderzoek en maakte mijn scriptie voor DMN-WESTINGHOUSE, een internationale machinefabriek met het hoofdkantoor in Noordwijkerhout. Ik had daar in het derde jaar al stage gelopen. Dat was perfect, want daardoor wist ik al in welke fase de HR-afdeling zich bevond en welke contacten ik moest leggen om mijn doelen te bereiken.

Ik heb kwalitatief onderzoek gedaan met interviews over de huidige bevindingen van het HR-beleid met collega’s op drie niveaus: bedenken (HR-beleid), uitvoeren (lijnmanagement) en ervaren (medewerkers). Wat daaruit vooral bleek is dat bij veel medewerkers, maar ook bij de organisatie zelf, de doelen niet altijd helemaal duidelijk waren. Duidelijke organisatiedoelen vormen een basis voor Strategisch HRM en hiervoor kon ik aanvullende aanbevelingen doen zoals bijvoorbeeld het opstellen van een functiehuis en het in kaart brengen van potentieel van medewerkers. 

Ik kwam uit bij deze opleiding, omdat ik praktisch aan de slag wilde en interesse had in zowel de menselijke kant als de business kant. Als HR-professional zit je daar precies tussenin.

Praktische studie

Toen ik klaar was met het vwo wist ik dat ik praktisch aan de slag wilde. Zo kwam ik al snel bij het hbo terecht. De menselijke kant en business kant vond ik beide interessant. En dat is eigenlijk waar je als HR-professional precies tussenin zit. 

Wat ik heel leuk vond aan Hogeschool Leiden is dat het best wel kleinschalig is. De docenten kennen je daardoor goed en weten waar je kracht ligt. Dat merkte ik bijvoorbeeld tijdens mijn minor HR-analytics. De docent merkte dat ik het vak heel leuk vond en maakte mij enthousiast over een master die sinds dat jaar nieuw was aan de Hogeschool Utrecht. Data Driven Business, de master die ik nu volg. 

Maak je niet druk om het woord scriptie of afstudeeronderzoek. Doe gewoon alsof het een normale opdracht is en zorg dat er een duidelijke rode lijn in je verhaal zit. Laat het desnoods lezen door iemand die jouw vak juist niet doet.

Toekomstplannen

Met de master Data Driven Business word ik opgeleid tot analytics translator. Ik maak daarbij de vertaalslag tussen de harde data enerzijds en de business anderzijds. Die twee liggen binnen organisaties vaak ver uit elkaar. Na mijn opleiding wil ik een leuke functie als HR-analist vinden. Iets waar ik mijn ei in kwijt kan wat betreft data en cijfers, maar waar ik wel verbonden blijf met HR.

Als je het grootste deel van je opleiding leuk vindt en een klein deel niet, twijfel dan niet maar zet door. Je kunt daarna namelijk nog altijd verdieping zoeken op de onderwerpen die je het interessantst vond.

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2021 en de opleiding: