Foto Amber - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2021 - HBO Rechten

"Doorzettingsvermogen is de sleutel tot succes"

Met een 9,6 won Amber (22) de scriptieprijs van HBO-Rechten. Voor advocatenkantoor Wille Donker deed ze onderzoek naar participatie onder de komende Omgevingswet en ontwikkelde ze een schema dat werkt als advies- en informatiemiddel voor gemeenten.

Foto Amber - Hogeschool Leiden Prijs winnaar 2021 - HBO Rechten

In mijn afstudeeronderzoek ben ik ingegaan op participatie door de aanvrager, ook wel initiatiefnemer genoemd, van een omgevingsvergunning. Met die participatie wordt bedoeld dat een aanvrager, van bijvoorbeeld een nieuwe schuur in de tuin, zelf buren gaat informeren en hun belangen gaat ophalen. Bijvoorbeeld: ‘Dit belemmert misschien jullie zicht, wat vinden jullie daarvan?’ Onder het huidige omgevingsrecht doet de gemeente dit nog zelf middels een andere procedure. 

Door grondig onderzoek en de tijd die ik heb benut om mijzelf echt te verdiepen in de stof, is het gelukt om op een overzichtelijke manier praktische handvatten te geven.

Voor mijn scriptie heb ik onderzocht welke eisen er gelden voor de initiatiefnemer rondom die participatie en tot in hoeverre gemeenten, die de vergunningen verlenen, regels kunnen opleggen. Kunnen zij bijvoorbeeld aan de hand van de gevoerde participatie een vergunningsaanvraag toe-of afwijzen? 

Overzichtelijk schema

De resultaten die uit mijn onderzoek naar voren kwamen, heb ik verwerkt en omgezet in een schema voor Wille Donker advocaten; het kantoor waarvoor ik het onderzoek heb gedaan. Met behulp van dat schema kunnen advocaten onder andere zowel gemeenten als initiatiefnemers informeren en adviseren over de participatie die gevoerd moet worden. 

Laat je niet afschrikken door een nieuw onderwerp waar je nog niet zoveel van afweet. Bijt je vast en ga ervoor.

Niet zonder slag of stoot

Mijn afstudeertraject verliep niet zonder slag of stoot. Om de informatie te krijgen die ik nodig had, moest ik namelijk onder andere gemeenten interviewen. Het vinden van die gemeenten die mee wilden werken, was alleen niet zo eenvoudig als dat ik had gewild. Voor gemeenten is participatie op deze manier ook nieuw, waardoor de meeste nog niet zo ver waren met het vormen van hun beleid hiervoor. Daarnaast heb ik sinds het eerste studiejaar geen bestuursrecht meer gehad en was de Omgevingswet dus ook voor mij helemaal nieuw. Ik heb me daarom goed ingelezen in het onderwerp en hierdoor gelukkig de Omgevingswet en alles wat daarbij komt kijken tijdens mijn afstudeerperiode eigen kunnen maken. Het was een grote en zware uitdaging. 

Mijn tip is om je goed in te lezen, zodat je daarna een duidelijk en lopend verhaal kunt schrijven. Daarnaast is het natuurlijk aan te raden om vooraf een goede planning te maken, maar laat je vooral niet afschrikken als het proces niet gaat zoals gepland. Uiteindelijk moet je je focussen op het doel en is je doorzettingsvermogen doorslaggevend.

Terugblik en tip

Ik heb nu natuurlijk een heel specifiek onderzoek gedaan binnen mijn vakgebied, maar na het behalen van mijn havodiploma een aantal jaar geleden wist ik in eerste instantie nog helemaal niet wat ik wilde doen. Net zoals veel anderen trouwens; er zijn zoveel opleidingen waar je uit kunt kiezen. Toen ik mij verdiepte in bacheloropleidingen sprak HBO-Rechten mij het meeste aan. Iedereen krijgt namelijk wel een keer te maken met recht; of je nu consument bent of werknemer. Het is dan belangrijk om te weten waar je staat. Ik vind het mooi dat ik nu mensen daarbij kan helpen.

Meer weten?

Wil je meer lezen over de HL-Prijswinnaars van 2021 en de opleiding: