Foto Anne-Marije Tervooren, student Master Jeugdzorg en jeugdconsulent gemeente

Anne-Marije Tervooren - student Master Jeugdzorg en jeugdconsulent gemeente

 “Ik heb een achtergrond als MWD’er. Inmiddels werk ik als jeugdconsulent bij een gemeente. Ik ben hier verantwoordelijk voor de zorg die gezinnen krijgen. Wat hebben ze nodig en wat niet? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze gezinnen weer een beetje de regie in handen krijgen en wat meer begrip voor hun situatie krijgen? En ook gewoonweg weer eens kunnen lachen! Voor veel van deze gezinnen is dat niet zo vanzelfsprekend. Mijn kracht en drive ligt erin om iemand te ‘empoweren’. Daarvoor moet je kunnen (h)erkennen wat er speelt en dan vervolgens doorgaan op wat wél mogelijk is.”

Waarom de master Jeugdzorg?

“Ik heb voor deze master gekozen, omdat ik simpelweg een betere hulpverlener wil worden. Tijdens de opleiding worden actuele theoretische inzichten uit het vakgebied gekoppeld aan de praktijk. Zo kun je dit meteen meenemen naar de vloer. Dat is goed voor je werk en voor je motivatie. Het voedt je drive om te dóén! Als ik bijvoorbeeld iets op de werkagenda zet, merken collega’s dat ook direct. Dat vraagt soms wat extra lef maar dat is het altijd waard. Het werk wordt er beter van en daar gaat het om.”

“De theorie pas ik direct toe op de werkvloer. Ik merk dat dit werkt - en mijn collega’s ook.”

“In de master kun je niet anders dan reflecteren op je vak en hoe je daar zelf instaat. Omdat iedereen weer een eigen achtergrond heeft met andere ervaringen, krijg je ook zicht op de verschillende werkvelden binnen de jeugdzorg. En op de ontwikkelingen die daar spelen. Met elkaar zoek je de verdieping op. De docenten dagen je echt uit. Ze kijken naar wat jíj nodig hebt en weten je precies de juiste vragen te stellen. Als student moet je echt laten zien dat je de theorie begrijpt en dat je die kennis goed en effectief kunt toepassen.”

Een baan, gezin en een studie. Hoe combineer je dat?

“In combinatie met een volle baan en een gezin was voor mij wel duidelijk dat goed plannen en voorbereiden essentieel is om de opleiding te volgen. Daarnaast hielp mijn ambitie mij er op moeilijke momenten doorheen. Het is geen master die je er even naast doet. Iedereen heeft het tijdens de opleiding soms lastig, maar je helpt en steunt elkaar. Je durft kritisch te kijken naar jezelf en je professionaliteit. De master is al dat harde werken meer dan waard. Ik durf wel te zeggen dat ik nu een betere professional ben.”

Naar opleidingsinformatie Master Jeugdzorg