V.l.n.r. Ivo, Pim, Hjalmar (studenten verpleegkunde) en Vincent (ambulanceverpleegkundige op Schiphol)

Over

Thema

Studenten verpleegkunde organiseren ‘mannen-broeders’ borrel

4 februari 2021 - Drie studenten van de Opleiding tot Verpleegkundige organiseerden eind januari een online borrel met een gastspreker voor andere ‘mannen-broeders’ van hun opleiding.

De borrel was zo'n succes dat Pim, Ivo en Hjalmar nu alweer plannen maken voor de eerstvolgende borrel.

V.l.n.r. studenten Ivo, Pim en Hjalmar | Opleiding tot Verpleegkundige
V.l.n.r. Ivo, Pim en Hjalmar

Live rondleiding depot Nederlandse Rode Kruis

Tijdens de borrel gaf gastspreker Vincent Peters (ambulanceverpleegkundige op Schiphol) samen met de jongens een ‘live’ rondleiding in het depot van het Nederlandse Rode Kruis. Hier staan ambulances en andere hulpverleningsvoertuigen en er liggen allerlei materialen en onderdelen voor evenementenhulpverlening opgeslagen. Tijdens de tour sprak Vincent specifiek over zijn ervaringen als man in de verpleegkunde, over zijn huidige werk en meer. Onder het genot van een lekker hapje en drankje (die bij de studenten werden thuisbezorgd) konden de andere ‘mannen-broeders’ van de opleiding online vragen stellen aan Vincent en kletsen met elkaar.  

V.l.n.r. Vincent (ambulanceverpleegkundige op Schiphol), Pim en Ivo (studenten Opleiding tot Verpleegkundige)
V.l.n.r. Vincent, Pim en Ivo

Pim, Ivo en Hjalmar vertellen

"In een tijd waarin je je opleiding grotendeels vanachter een scherm volgt, is het super om weer even te zien en horen waar je het uiteindelijk allemaal voor doet. Tijdens de borrel merkte je dat dat gevoel ook bij de anderen sterk aanwezig was. Dat is voor ons reden genoeg om binnenkort weer wat leuks te organiseren."

Pim, Ivo en Hjalmar

Het aantal mannen in de Opleiding tot Verpleegkundige is aanzienlijk minder dan de meeste andere opleidingen (slechts 13%).

Hjalmar

"Ook op de stageadressen zijn het voornamelijk vrouwen die op de werkvloer rondlopen terwijl juist mannen bij patiënten en op de werkvloer voor een andere dynamiek zorgen."

Hjalmar

Hoewel de mannen het als een voorrecht zien om in de klas te zitten met voornamelijk vrouwen, geven zij aan af en toe het contact te missen met andere jongens binnen de opleiding. Als is het maar om van elkaar te horen hoe zij tegen het vak aankijken en wat hun toekomstplannen zijn. Vooral in een tijd waarin het contact met anderen toch al beperkt is, geven zij aan dat het prettig is om elkaar even te spreken en weer nieuwe energie op te doen.

Meer over de opleiding

Wil je meer weten over de opleiding? Bekijk dan de opleidingspagina Opleiding tot Verpleegkundige bij Hogeschool Leiden.