Diplomering studenten Verpleegkunde - Hogeschool Leiden

Over

Thema

Diploma met gouden randje voor studenten Verpleegkunde

29 september 2020 - Een ongekend aantal verpleegkundestudenten van Hogeschool Leiden, welgeteld 223, ontvingen afgelopen woensdag hun getuigschrift met de titel Bachelor of Nursing in het Holiday Inn in Leiden.

Een diploma met een gouden randje waarmee zij tegemoetkomen aan de exponentieel stijgende vraag naar gediplomeerde verpleegkundigen. In een feestelijke ‘coronaproof’ setting werd het behalen van deze mijlpaal gevierd in drie verschillende sessies. Studenten, een klein deel van hun aanhang en diverse betrokkenen vanuit de opleiding waren aanwezig. Familie, vrienden en docenten die niet live konden of mochten deelnemen, hadden de mogelijkheid om een livestream te volgen. Zeven studenten werden extra in het zonnetje gezet. Zij zijn cum laude afgestudeerd.

De zeven cum laude afgestudeerden - opleiding Verpleegkunde Hogeschool Leiden
De zeven cum laude afgestudeerden

Zorghelden 

In de speech van opleidingsmanager Aart Rietveld en de persconferentie van jaarcoördinatoren Dick Wassink en Marlou Wallast-Dorgelo werd enorme waardering uitgesproken voor de studenten. Het behalen van dit getuigschrift is een ongekende prestatie in een tijd waarin een zwaar beroep wordt gedaan op de mensen in de zorg. Veel studenten hebben de afgelopen maanden, tijdens hun stage of naast hun studie, gewerkt op de zogenaamde ‘Corona-afdelingen.’ Anderen hadden de studie begin van het jaar al afgerond en werkten vanaf dat moment volledig in de praktijk. Samen met andere docenten en ondersteuners van de opleiding hebben zij de gediplomeerden nogmaals uitgeroepen tot 'zorghelden’. 

“Het was fijn om na een lange tijd weer voor zo’n grote groep studenten te staan en dan ook nog eens drie keer die dag. Ik ben altijd trots op studenten die hun beroepsopleiding met succes afronden, maar op deze studenten ben ik extra trots. Zij zijn in deze pandemie afgestudeerd en hebben een belangrijke rol vervuld in de strijd tegen het virus. Deze groep studenten heeft in een half jaar ’Coronatijd’ meer geleerd dan wij ze in een jarenlange opleiding kunnen leren.”

Marlou | docent en jaarcoördinator Opleiding tot Verpleegkundige

Trots  

Astrid Elzo Kraemer is één van de studenten die cum laude is afgestudeerd.

Astrid Elzo Kraemer | afgestudeerd verpleegkundige

“Het in ontvangst nemen van mijn getuigschrift was een superleuke ervaring. Ik betrapte me erop dat ik zelfs wat emotioneel werd toen ik mijn speldje kreeg. Zoveel jaar geleden kreeg ik er ook één, maar dit was toch heel anders. Ik was trots op mezelf!”

Astrid Elzo Kraemer | afgestudeerd verpleegkundige

Blijven ontwikkelen en verdiepen 

Nadat Astrid in 1989 de Inservice-opleiding afrondde heeft zij veel praktijkervaring opgedaan, maar zij wilde zich als verpleegkundige blijven ontwikkelen en verdiepen. De keuze voor de opleiding tot hbo-verpleegkundige was voor haar dan ook een logische. Astrid: “Ik zag en zie mezelf als een verpleegkundige die nooit klaar is met leren en probeer dat ook over te brengen. Kennis hebben is zo leuk en zo goed voor je zelfvertrouwen! Iedereen die ik ooit heb begeleid bij zijn of haar studie heb ik gezegd: 'vraag je bij alles af waarom je het zo doet! Zelfs bij de meest simpele dingen. Zorg ervoor dat je altijd kunt verantwoorden waarom je iets op een bepaalde manier doet. Rust niet voordat je een antwoord hebt op je vraag’. Een verpleegkundige die zegt ‘we doen het zo omdat we het altijd al zo doen' is in mijn optiek namelijk geen goede verpleegkundige.”

“Al deze studenten hebben de afgelopen maanden meer dan ooit hun verpleegkundig leiderschap kunnen vormgeven. Zij hebben hun verantwoordelijkheid als verpleegkundige de afgelopen tijd niet alleen gezien, maar ook uitgevoerd en gevoeld. De studenten hebben een diploma behaald waarop ze altijd kunnen terugvallen, ‘eens een verpleegkundige altijd een verpleegkundige (mits je geen ernstig verwijtbare fouten maakt)’. Hoe je leven ook loopt je kunt altijd terugvallen op dit."

Dick Wassink | docent en jaarcoördinator opleiding Verpleegkunde

Over de opleiding

Verpleegkunde is een vakgebied dat continu in ontwikkeling is. Als verpleegkundige met een hbo-opleiding ben jij de spil in de zorg aan patiënten. Je verleent zorg aan patiënten die met verschillende ziektebeelden tegelijk te maken kunnen hebben. Het ene moment overleg je met de arts over de noodzakelijke zorg. Het andere moment sta je aan het bed van de patiënt om een infuus in te brengen. In de Opleiding tot Verpleegkundige van Hogeschool Leiden vormt de dagelijkse praktijk altijd het uitgangspunt.

Lees meer over de Opleiding tot Verpleegkundige.