Hogeschool Leiden

Over

Thema

Student Claire van Megen is Leidsch Dagblad Persoon van het Jaar

Claire van Megen, student van de Academische Pabo bij Hogeschool Leiden, is uitgeroepen tot Leidsch Dagblad Persoon van het Jaar. Er is massaal gestemd op de 22-jarige Claire, die zich met haar Stichting PraatErover! inzet voor studentenwelzijn.

Inmiddels een beetje bijgekomen van alle commotie rondom haar winst vertelt Claire trots: “Vanuit alle hoeken krijg ik reacties van mensen op de verschenen artikelen rondom de nominatie en het winnen van de verkiezing. Ook zijn er de afgelopen weken meer afspraken ingepland bij de hulpverleners van de stichting. Studenten weten ons te vinden. Van de eettafel tot de studentenkamer, er is meer aandacht voor studentenwelzijn. En dat is alles wat je hoopt.”

Hogeschool Leiden

Voor de titel Persoon van het Jaar waren in totaal negen mensen genomineerd. De cartoon die Claire van het Leidsch Dagblad kreeg als prijs heeft inmiddels een mooi plekje in de woonkamer van haar studentenhuis gekregen.  

Aandacht voor studentenwelzijn

Claire is blij met alle aandacht die de stichting nu krijgt. “Het is gewoon heel cool dat er nu in de plaatselijke media zoveel aandacht is voor dit onderwerp. In de landelijke media horen we regelmatig hoe slecht het gaat met het welzijn van jongeren en jongvolwassenen. Het is belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de oplossingen”, benadrukt Claire. De stichting werkt in Leiden inmiddels samen met alle studentenverenigingen en de gemeente. Deze opzet wordt als blauwdruk gebruikt om ook in andere studentensteden eenzelfde netwerk aan hulp op te zetten. “Onze taak zit er pas op als alle jongvolwassenen in Nederland op een laagdrempelige manier toegang hebben tot toereikende en gratis psychische hulpverlening.” 

Volgens Daniël Nieuwenhuizen, teamleider Academische Pabo, is Claire een terechte winnaar. “We zijn hartstikke trots op wat Claire al heeft bereikt met haar stichting. Deze maatschappelijke inzet zien we ook heel duidelijk terug in hoe ze studeert aan de Academische Pabo", aldus Daniël.

Toekomst

Momenteel zit Claire in het laatste jaar van haar studie. Na haar afstuderen heeft ze twee bachelors op zak: een bachelor Leraar Basisonderwijs om voor de klas te kunnen staan en een bachelor Pedagogische Wetenschappen. Plannen voor na haar studie heeft ze volop. “Ik heb zoveel leuke ideeën. Misschien ga ik wel een master doen en daarnaast een dag voor de klas staan. En dan lesgeven aan meertalige kinderen om ervoor te zorgen dat zij dezelfde kansen krijgen als de reguliere leerling. Maar goed, eerst afstuderen. Wat ik ook ga doen, het heeft sowieso te maken met het helpen van kinderen en jongvolwassenen.”

Hogeschool Leiden
Claire (tweede van links) samen met de andere bestuursleden van Stichting PraatErover!

De mogelijkheid om daar vanuit de politiek iets aan te doen, sluit Claire niet uit. “Een van mijn voorbeelden is Tweede Kamerlid Lisa Westerveld. Zij zet zich blijvend in voor de jeugdzorg. Ik heb haar eens ontmoet bij het Onderwijsdebat", vertelt Claire. “Er zijn allemaal onderzoeken over het welzijn van jongeren en hoe slecht het ervoor staat met de wachtlijsten. Maar wat je uiteindelijk nodig hebt, is dat iemand iets doet. Dat hebben wij ook geprobeerd met deze stichting en hiervoor wil ik mij blijven inzetten.”

Meer weten?

Stichting PraatErover! biedt via studentenverenigingen gratis en laagdrempelige hulp aan studenten. Ook als je geen lid bent van een studentenvereniging kun je bij de hulpverleners van stichting PraatErover! terecht. Kijk voor meer informatie op de website van Young in Leiden, een initiatief van Gemeente Leiden en partners.