Demi Sami - alumnus opleiding Sociaal Werk

Over

Thema

Verbeter voorlichting psychische gevolgen bij chronische ziekte

30 mei 2022 - Het afstudeeronderzoek van Sociaal Werk-alumnus Demi Sami heeft in Alphen aan den Rijn geleid tot een aangepaste huisartsvoorlichting aan patiënten met een chronische ziekte.

Uit het onderzoek bleek dat patiënten door de huisartsen weliswaar uitvoerig werden geïnformeerd over behandelingen, medicijnen en controles, maar dat er zelden werd gesproken over psychische of sociale gevolgen. Het merendeel van de onderzochte patiënten gaf aan dat ze liever wel op de hoogte waren gebracht van mogelijke psychische gevolgen als somberheid, machteloosheid, boosheid of angst, of sociale gevolgen als problemen in de relatie of op het werk, seksuele problemen of financiële problemen. Daartoe ontwikkelde Sami een folder met informatie, tips en mogelijke doorverwijzingen die nu in praktijken te vinden is.

Demi Sami - alumnus opleiding Sociaal Werk

Sami: "Er komen veel positieve reacties op de folder! Daarom onderzoek ik of we deze ook buiten Alphen aan den Rijn kunnen verspreiden en ben ik in overleg met verschillende huisartsenpraktijken en het LUMC over het gebruik ervan. Mijn missie is om de zorg voor deze doelgroep te verbeteren."

Meer weten

Lees meer over de opleiding Sociaal Werk bij Hogeschool Leiden.