Gele fiets

Over

Thema

De Leidse Kringloopmarkt - Tussen Cash & Trash

9 maart 2022 - Op 18 maart is de Leidse Kringloopmarkt. "Taxeren, verkopen, ruilen, repareren: het is allemaal mogelijk", vertelt Remy Verbeek, docent Commerciële Economie en aanjager van het evenement.

Hoe een idee voor een evenement in het thema van circulariteit uitgegroeid is tot de Leidse Kringloopmarkt - Tussen Cash & Trash.

Repareren onder begeleiding

Heb jij nog oude spullen in een kast of op zolder en wil weten of ze nog wat waard zijn? Of wil je ze repareren, verkopen, ruilen of weggeven? Heb je kleding of een fiets die met een kleine reparatie te herstellen is, neem ze mee! Onder begeleiding voer je zelf een kleine kledingreparatie uit. Defecte fietsverlichting, een lekke band, een kapotte bel, pedalen of zadel worden ter plekke gerepareerd door vakmensen. Het kringloopevenement start om 14.00 uur met de opening door wethouder Yvonne van Delft.

Wereld Recycling Dag

Het idee voor de Leidse Kringloopmarkt is anderhalf jaar geleden bij Remy Verbeek ontstaan tijdens de voorbereidingen van Leiden European City of Science: "Ik ben binnen de opleiding Commerciële Economie coördinator duurzaamheid, dus mijn gedachte ging gelijk uit naar dit onderwerp. Tegelijk is het 18 maart Wereld Recycling Dag, dus ik wilde wel iets doen met dit thema. Een poosje later werd ik gevraagd om dit evenement te organiseren".

De locatie

De locatie voor het evenement was al snel gevonden: 'Het Gebouw' aan het Arubapad in Leiden Noord. De plek waar ook 'Leren met de Stad – Op Locatie' plaatsvindt, een initiatief van onder andere Hogeschool Leiden, Universiteit Leiden en de gemeente. "Het is een geweldige locatie om de bewoners van Leiden Noord te betrekken bij het thema circulariteit", vertelt Remy.

Robot die afval scheidt

Het evenement moet een groot, circulair feest worden. "Supermarkten uit de buurt leveren producten die ze anders zouden weggooien. Hier maken we duurzame hapjes van die we uitdelen tijdens het evenement". Op locatie word je begroet door 'Egbert de Engerd', de mascotte van het evenement. Het is een robot van bijna 3 meter hoog, een idee van kinderen om slimmer met afval om te gaan. "De robot scheidt het afval in zijn maag". 

Robot scheidt afval

Bewustwording creeëren

Daphne Bulte, vierdejaarsstudent Commerciële Economie, hoopt met haar bijdrage een succesvolle dag te maken van 18 maart. "Ik hoop dat dit evenement bewustwording creëert onder de inwoners van Leiden en dat er wordt gekeken wat je nog kan met een item voor het weg te gooien. Dingen zijn veelal nog te repareren en/of te upcyclen. Dit is iets wat ik de inwoners van Leiden wil laten zien en wil meegeven."

Daphne doet onderzoek naar circulariteit in Leiden-Noord en helpt mee met de organisatie van het kringloopevenement. Naast Daphne zijn verschillende studenten betrokken bij de organisatie, zoals Joeke Dwars, student Toegepaste Psychologie en Bram van der Weijden, student Commerciële Economie.

Aandacht voor duurzaamheid en circulariteit

Remy vindt het belangrijk om als docent, opleiding en hogeschool aandacht te besteden aan de thema’s duurzaamheid en circulariteit en de SDG's (Sustainable Development Goals) in het bijzonder. "Jongeren worden tegenwoordig met problematiek geconfronteerd, zoals klimaatverandering, stikstof, CO2-uistoot en armoede in de wereld. Wij moeten huidige en toekomstige studenten bewapenen met skills om deze problemen interdisciplinair op te kunnen lossen." Hogeschool Leiden laat studenten kennis maken met de SDG’s. 

Meer weten?

Wil je meer informatie over dit evenement? Bekijk de evenementpagina op www.leiden2022.nl.