Pollen

Over

Thema

Leer alles over pollen en hooikoorts

11 mei 2022 - Neem een luchtsample met een pollensniffer, bekijk onder de microscoop het DNA en ontdek welke pollen je hebt gevangen! De experts van het Leiden Centre for Applied Bioscience (LCAB) staan tijdens de Hooikoortsdag voor je klaar.

Het voorjaar is heerlijk, maar voor veel mensen is het ook het seizoen van niezen, snotteren en tranende ogen. Pollen in de lucht zorgen vaak voor hooikoortsklachten. Wat zijn pollen en welke pollen veroorzaken die klachten nu precies?

Pollen

Luchtsamples nemen en DNA bekijken

Experts van het LCAB, het kenniscentrum van de faculteit Science & Technology van Hogeschool Leiden, Naturalis en het LUMC staan voor je klaar! Bijvoorbeeld met pollensniffers, waarmee je zelf luchtsamples kunt nemen. Je kunt je vangst bekijken onder een microscoop en er is een pop-up lab voor iedereen die het interessant vindt om te zien hoe je uit luchtdeeltjes DNA kan isoleren, waarmee bepaald kan worden wat er zoal in de lucht zweeft. Speciaal voor kinderen is er een DNA-pollenpuzzel met leuke verrassing. Bovendien kun je een zogenoemde 'pollensampler' zien die de pollen op het dak van het LUMC verzamelt, of je kunt je kennis over pollen testen. 

Hooikoortsdag 2022 

Wil je alles weten over hooikoorts en met je eigen ogen bekijken hoe pollen eruitzien? Tijdens de Hooikoortsdag in Leiden ontdek je alles over pollen en hooikoorts. De Hooikoortsdag is onderdeel van het programma van Leiden European City of Science 2022 en vindt plaats op dinsdag 24 mei van 14.00 uur tot 17.00 uur bij Speeltuinvereniging de Doorbraak (Katoenpark 1) in Leiden. De activiteit is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig.

Over Leiden European City of Science 

Leiden European City of Science 2022 is een wetenschapsfestival van 365 dagen, boordevol activiteiten, lezingen, workshops, excursies, tentoonstellingen en evenementen, voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Hogeschool Leiden is één van de Founding Partners. Het doel van het wetenschapsfestival is om wetenschap en samenleving te verbinden – bij uitstek het speelveld van praktijkgericht onderzoek. Lees meer over Leiden2022.