Hogeschool Leiden

Ik dacht: dat lijkt me de perfecte combinatie. Dus toen ben ik me gaan verdiepen.

Lees het verhaal van onze studenten Julian en Bradley van Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs aan Hogeschool Leiden, hoe zij tot hun studiekeuze zijn gekomen en wat je kunt verwachten van de opleiding.

We spreken elkaar online. Julian verontschuldigt zich voor de gebrekkige internetverbinding. Hij logt in vanuit een vakantiehuisje, want ze zijn bij hem thuis aan het verbouwen. Bradley popt een minuutje later op en zit in de auto. Aan hun gezichten zie je het al: twee open, enthousiaste jongens. De sfeer is meteen top. De studenten kennen elkaar namelijk goed: ze zitten bij elkaar in de projectgroep van de opleiding Sociaal Werk: Jeugd in Onderwijs. Eens kijken wat ze ons kunnen vertellen over hun studiekeuze.

Studenten Julian en Bradley | Opleiding Sociaal Werk Jeugd in Onderwijs| Hogeschool Leiden

Studiekeuze

Julian: “Na de havo ging ik volledig blanco op zoek naar een studie. Ik begon met een tussenjaar. Omdat ik echt nog niet wist wat ik wilde doen en mijn opties goed wilde bekijken. Het leek me heel leuk om voor de klas te staan en met kinderen te werken. Daarom bekeek ik eerst of de pabo wat  voor me zou zijn. Daar vond ik dat het wel heel weinig ging over het gedrag van kinderen. Via een vriendin van mijn moeder hoorde ik over deze opleiding. Toen heb ik de open dag bezocht. Na een gesprek met een vierdejaarsstudent was ik om en heb ik me ingeschreven.”

Bradley: “Ik had precies hetzelfde! Ik miste in de pabo opleiding het stuk over gedrag van kinderen en wat daarachter zit. Ik twijfelde tussen de pabo en de opleiding Sociaal Werk. Daarom ging ik naar de open dag van allebei de opleidingen. Bij de opleiding Sociaal Werk kun je tijdens een proefdag 20 minuten aansluiten bij een aantal lessen. Tijdens één van die lessen hoorde ik over deze opleiding. Ik dacht: dat lijkt me de perfecte combinatie. Dus toen ben ik me gaan verdiepen. Ik bekeek bijvoorbeeld filmpjes van studenten op de website van de hogeschool.”

Van middelbare school naar het hbo

Julian: “En toch kun je je nooit echt helemaal voorbereiden op wat je te wachten staat. De overstap van het middelbaar onderwijs naar het hbo is gewoon best wel groot.”

Bradley: “Inderdaad. Ik stapte vrij blind in deze studie. Daardoor vond ik de eerste twee periodes erg chaotisch. Ze leggen je wel uit hoe alles werkt tijdens de startups. Maar het daarna zelf doen in de praktijk is echt anders. Je moet nog leren plannen. Na een aantal periodes gaat dat gelukkig vanzelf een stuk beter.”

Wat kun je verwachten?

Julian: “In de eerste periode werden we nog aan ons handje meegenomen. Vanaf de tweede periode werd je echt losgelaten. Die overgang was wel groot. Hoewel ik wel had verwacht dat het hard werken zou zijn hoor. Wat ik niet had verwacht is dat je ook veel bezig bent met jezelf. Reflecteren waarom je iets doet, hoe je ergens mee omgaat en wat je voelt. Dat was voor mij nieuw en daar moest ik aan wennen. Maar het is wel heel waardevol!”

Bradley: “Het is een hele uitdaging, maar dat maakt de studie juist zo leuk. Het is superboeiend wat we doen. De opleiding is niet voor iedereen. Ben je benieuwd naar de redenen achter gedrag? Dan is het echt een fantastische opleiding. Het is uitdagend en je leert dingen waar je echt wat aan hebt.”

“Dat is echt mijn belangrijkste tip aan mensen die deze studie overwegen. Praat met studenten en hoor over hun ervaring. Dus loop een dag mee. Dan krijg je vanzelf door of de studie bij je past en hoe iemand van je eigen leeftijd erin zit.”

Julian

Julian: “Achteraf vind ik het jammer dat ik zelf geen meeloop-dag heb gehad. Vorige maand liep er namelijk iemand de hele dag met mij mee. Zo kun je zien of de opleiding echt iets voor je is. Je krijgt dan een andere student toegewezen en wij beantwoorden de hele dag al je vragen.”

Bradley: “Ik help met de organisatie van de open dag. En de meest gestelde vraag is: is het echt zoveel werk? Je doet natuurlijk twee studies in één keer. Dus ik snap die vraag wel. Mijn antwoord is dan altijd: je moet wel een tandje bijzetten. Het is meer werk dan de gemiddelde hbo-opleiding maar je vergaat niet van het werk hoor. Er is ook een voorlichting over de studie tijdens de open dag. Wat ga je doen? Welke stages volg je? Je kunt ook boeken inzien om te kijken met welke theorie je te maken krijgt. En je kunt praten met mensen die de studie al doen.”