header van het verhaal van Josien

Josien over het bestuur van studievereniging Social Work

Josien (24) is student MWD. Onder ‘lichte dwang’ van een vriendin werd ze lid van de feestcommissie van studievereniging SSW Leiden. Dat is zo goed bevallen dat ze inmiddels voorzitter is. Ze deelt graag haar verhaal.

Foto Josien van studievereniging Social Work

Door mee te werken in het bestuur heb ik grote stappen gemaakt in mijn professionele ontwikkeling, vooral op sociaal vlak. In een informele sfeer komen de beste gesprekken en de beste ideeën op tafel.

Tip van Josien

Dit is het voorzitterschap bij SSW

  • Tijdsbesteding: 3 uur per week, waarin je bijvoorbeeld contact legt met andere studieverenigingen, vergaderingen leidt en van alles regelt achter de schermen
  • SSW in drie woorden: leerzaam, vindingrijk en energiek
  • Belangrijke eigenschappen: sociaal, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel

Als voorzitter ben ik het aanspreekpunt van de studievereniging, maar het meeste werk doe ik achter de schermen. Zo regel ik van alles voor de activiteiten van onze vereniging. Denk aan lezingen op het gebied van sociaal werk, studiereizen, excursies naar organisaties in het werkveld, bijles door en voor studenten, maar ook borrels en feesten. Verder leid ik als voorzitter alle vergaderingen, maak ik de agenda’s en zorg ik dat iedereen goed op de hoogte is. Als studievereniging krijg je regelmatig mails binnen van maatschappelijke organisaties die met ons willen samenwerken. Daarmee ga je dan ook rond de tafel. Je netwerk wordt zo meteen een stuk groter!

Het bestuur van studievereniging Social Work

Hoe het voor mij begon

Tijdens de EL CID-week was er een ochtendprogramma op de hogeschool. Daar heb ik mij meteen ingeschreven voor de studievereniging. Ik was nieuw in Leiden. Ook sprak het idee om met studiegenoten samen te komen en van elkaar te leren me wel aan. In dat eerste jaar ben ik, onder ‘lichte dwang’ van een vriendin, lid geworden van de feestcommissie. Moet je nu zien... inmiddels ben ik al bezig aan mijn tweede bestuursjaar en dan nog wel als voorzitter. Als je dat vijf jaar geleden tegen me had gezegd dan zou ik heel hard hebben gelachen.

Wat het lastig kan maken

Ergens vind ik het altijd wel vervelend om mensen te bellen, terwijl je als voorzitter juist veel contacten moet onderhouden. Zodra ik aan de telefoon zit dan merk ik dat het eigenlijk prima gaat. Maar toch blijft het een van die dingen die ik zo lang mogelijk uitstel. Door de extra verantwoordelijkheid als voorzitter vond ik het spannend om dit jaar weer te beginnen. Gelukkig heb ik mijn andere bestuursleden, met wie ik goed kan samenwerken. Samen vormen we een sterk bestuur en komen we er wel!

Tip van Josien

Bij een bestuur krijg je de kans om competenties te ontwikkelen die verder gaan dan je eigen opleiding. Zo heb ik bijvoorbeeld in mijn jaar als penningmeester veel geleerd op het gebied van rekenen en begrotingen. Mocht ik uiteindelijk de richting schuldhulpverlening uit willen dan helpt het om die ervaring op mijn CV te hebben.

Tip van Josien

Wat maakt het de moeite waard

Wat ik interessant vind aan mijn werk voor de studievereniging is de afwisseling. Op de ene dag zit ik aan tafel met bestuursleden van andere verenigingen. De volgende dag ben ik bezig met de organisatie van een lezing. Daardoor leer ik veel verschillende mensen kennen. Het bestuur heeft zeker een bijdrage geleverd aan mijn ontwikkeling als sociaal werker en ik kan mijn netwerk op deze manier ook uitbreiden. Dat gaat straks zeker helpen bij het solliciteren. 

Jij en het bestuur van een studievereniging

Overweeg je om te kiezen voor een bestuur? Een bestuursfunctie neemt behoorlijk wat tijd in beslag, dus het belangrijkste is volgens mij dat je het echt leuk vindt. Ook moet je beschikken over doorzettingsvermogen en een groot verantwoordelijkheidsgevoel, want jij zorgt samen met je medebestuursleden voor de mooie vereniging die bij jouw studie hoort. 

Tip van Josien

Als mensen niet zeker weten of ze lid moeten worden, zeg ik altijd: “Bij twijfel doen”. Ik denk dat iedereen wel iets uit een studievereniging kan halen!

Tip van Josien

Meer weten?

Wil je meer weten over de studievereniging van Sociaal Werk? Bekijk dan de pagina van Studievereniging Social Work Leiden.

Groepsfoto studievereniging Social Work