Hogeschool Leiden

Maja over PRÉ HBO

Maja (18 jaar) werkte aan haar profielwerkstuk tijdens PRÉ HBO: "Je doet je onderzoek met leerlingen van andere scholen. Wat ik hiervan heb geleerd is dat samenwerking heel erg belangrijk is om een goed resultaat te geven." Lees het verhaal van Maja.

Elke woensdag moet ik gewoon naar school, na 1 uur ben ik dan uit geroosterd om naar Leiden te gaan.

Dit is PRÉ HBO

  • Tijdsbesteding: iedere woensdagmiddag, en daarnaast de tijd die je nodig hebt om je profielwerkstuk af te ronden
  • Wat ga je doen: lessen volgen, zelfontwikkeling en onderzoek doen
  • Welke eigenschap heb je nodig om mee te doen: doorzettingsvermogen

PRÉ HBO is een programma voor nieuwsgierige en ondernemende havisten. Het programma is opgezet door Hogeschool Leiden, in samenwerking met verschillende middelbare scholen in de regio. Iedere woensdag komen de deelnemers van verschillende scholen naar de hogeschool om colleges te volgen en aan hun profielwerkstuk te werken. Samen ontdekken ze waar hun talenten liggen, én maken ze kennis met onderzoek doen. 

Hoe het voor mij begon

Op onze school kregen een voorlichting over het PRÉ HBO. Van leerlingen uit hogere klassen heb ik te horen gekregen dat het maken van je profielwerkstuk veel stress opleverde bij hun. Ik weet van mezelf dat ik niet zo goed om kan gaan met stress dus het leek me verstandig en interessant om mee te doen aan dit traject. Daarnaast vind ik nieuwe dingen altijd leuk.

Wat het lastig kan maken

PRÉ HBO is heel anders dan gewone lessen. Je krijgt veel vrijheid, maar hebt ook veel meer verantwoordelijkheid. Op de middelbare school komen leraren nog wel vaak achter je aan en helpen ze desnoods ook nog. Als je iets niet op tijd af hebt lopen ze niet achter je aan want het is je eigen probleem.

Je doet je onderzoek met leerlingen van andere scholen. Bij ons is hierdoor de communicatie vaak misgegaan en hebben we veel obstakels gehad tijdens het maken van ons profielwerkstuk. Wat ik hiervan heb geleerd is dat samenwerking heel erg belangrijk is om een goed resultaat te geven. Ook weet ik nu dat ik bepaalde grenzen moet stellen en desnoods kritisch op iemand moet reageren. Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is dat je goed moet communiceren. Zonder goede communicatie kan je eigenlijk niks.

Ik heb dit geleerd door in het begin fouten te maken en daardoor een ervaring te hebben gehad die niet zo prettig was. Heel cliché maar van fouten leer je echt.

Tip van Maja

Wat maakt het de moeite waard

Elke week zitten we in een ander lokaal en beginnen we de ‘les’. De laatste lessen moeten we zelf organiseren. Wij hebben iemand kunnen regelen die een voorlichting over GHB wilde geven. Ons profielwerkstuk gaat over de invloeden van GHB en daarom vond ik het erg interessant. Ik vond het ook leuk dat we dat zelf geregeld hadden, want normaal gesproken wordt er op school door de leiding wat geregeld en nu hebben we dat zelf kunnen doen. Hierdoor merk je ook dat het hbo erg zelfstandig is en dat je dat ook moet kunnen zijn. Je mag natuurlijk altijd met vragen naar de begeleiders toe komen, maar het is niet zo voorgekauwd als hoe het gaat op de middelbare school.

Na de lessen kregen we tijd om verder te werken aan ons profielwerkstuk. We werden geholpen met het verzinnen van een goede hoofd- en deelvraag en de begeleiders hebben ons geholpen met alles wat bij een profielwerkstuk komt kijken.

Door het werken aan het onderzoek heb ik geleerd dat samenwerking heel erg belangrijk is om een goed resultaat te krijgen. Ook weet ik nu dat ik bepaalde grenzen moet stellen en desnoods kritisch op iemand moet reageren. Een van de belangrijkste dingen die ik heb geleerd is dat je goed moet communiceren. Zonder goede communicatie kan je eigenlijk niks. Ik heb dit geleerd door in het begin fouten te maken en daardoor een ervaring te hebben gehad die niet zo prettig was. Heel cliché maar van fouten leer je echt.

Jij en PRÉ HBO

Om mee te doen met PRÉ HBO moet je in ieder geval doorzettingsvermogen hebben. Ook vind ik dat je zeker van moet zijn dat je het op deze manier wilt doen. Het lijkt allemaal wat makkelijker dan het is, maar je komt jezelf op bepaalde vlakken ook tegen. Bijvoorbeeld hoe goed ik communiceer of hoe ik mijn grenzen stel. 

Ik heb hele leuke mensen ontmoet en daarom ben ik ook blij dat ik meegedaan heb aan dit traject. Ik ga ze hierbuiten ook zeker nog spreken!

Maja

Meer weten?

Bezoek onze website als je meer wilt weten over PRÉ HBO. Of lees het verhaal van Nina. Zit jij straks 4 havo en wil je in november zelf deelnemen? Vraag dan naar de mogelijkheden bij de mentor of decaan van je eigen school.