Nina - deelnemer PRÉ HBO | Hogeschool Leiden

Nina over PRÉ HBO

Nina (18 jaar) deed mee om te ontdekken wat ze leuk vindt: "Het leek me interessant omdat ik nog erg twijfelde over mijn studiekeuze. Met PRÉ HBO hoopte ik meer bevestiging te vinden." Lees het verhaal van Nina.

Nina - deelnemer PRÉ HBO | Hogeschool Leiden

Ik wilde voornamelijk nieuwe mensen leren kennen! Maar wat ik vooral heel interessant vond was dat ik al een stapje naar 5 havo maakte om aan mijn profielwerkstuk te beginnen.

Dit is PRÉ HBO

  • Tijdsbesteding: iedere woensdagmiddag en daarnaast de tijd die je nodig hebt om je profielwerkstuk af te ronden
  • Wat ga je doen: lessen volgen, zelfontwikkeling en onderzoek doen
  • PRÉ HBO in drie woorden: gezellig, origineel en interessant

PRÉ HBO is een programma voor nieuwsgierige en ondernemende havisten. Het programma is opgezet door Hogeschool Leiden, in samenwerking met verschillende middelbare scholen in de regio. Iedere woensdag komen de deelnemers van verschillende scholen naar de hogeschool om colleges te volgen en aan hun profielwerkstuk te werken. Samen ontdekken ze waar hun talenten liggen, én maken ze kennis met onderzoek doen. 

Hoe het voor mij begon

Ik ben bij het PRÉ HBO gekomen via een docent op school. Hij was heel enthousiast en vroeg mij en een aantal andere klasgenoten om einde van de dag naar zijn lokaal te komen. Daar gaf hij een kleine voorlichting over dit programma. Het leek me interessant omdat ik nog erg twijfelde over mijn studiekeuze. Met PRÉ HBO hoopte ik meer bevestiging te vinden. Ik twijfelde aan deelname omdat ik niet zeker wist of ik het niet te druk zou krijgen. Omdat het al in de middag begint, mis ik elke woensdag wel minstens drie lessen.

Wat het lastig kan maken

Omdat je werkt aan je profielwerkstuk gaat er meer tijd in PRÉ HBO zitten dan verwacht. Toen we eenmaal aan het profielwerkstuk begonnen stak mijn groepje er veelt tijd in. Bijvoorbeeld in het weekend en na het doordeweekse huiswerk. Wat ik hierdoor heb geleerd is het stellen van grenzen en die ook uiten. Als er iets niet goed gaat dat meteen aankaarten en het zo snel mogelijk proberen op te lossen. Gelijk in actie komen en het probleem oplossen door middel van je grens te tonen was voor mij een uitdaging.

Tip van Nina

Stel je grenzen en uit deze ook naar anderen.

Tip van Nina

Wat maakt het de moeite waard

Wat ik allemaal tot nu toe heb gedaan is voornamelijk werken aan persoonlijke ontwikkeling. Je leert bijvoorbeeld hoe je moet omgaan met tegenslagen en je praat over wat je zou willen. Natuurlijk werk je ook aan je profielwerkstuk. Dat was super interessant, vooral omdat we het een jaar eerder doen dan mijn klasgenoten.

Het leukste vind ik dat je ervaart dat je het leuk kunt hebben met de mensen waarvan je van tevoren niet had gedacht dat je er contact mee zou krijgen. Je leert elkaar kennen door de groepsopdrachten. Af en toe gingen we na afloop met elkaar de stad in om wat te drinken.

Jij en PRÉ HBO

Om mee te doen met PRÉ HBO hoef je niet specifieks iets kunnen. Het enige wat echt belangrijk is, is motivatie. Je moet een doel hebben en het echt willen! Anders demotiveer je mensen die wel gemotiveerd zijn.

Nina

Wat ik leuk vind aan het PRÉ HBO is naast de mensen ook de opdrachten die we krijgen waarbij we alle vrijheid krijgen.

Nina

Meer weten?

Bezoek onze website als je meer wilt weten over PRÉ HBO. Of lees het verhaal van Maja. Zit jij straks 4 havo en wil je in november zelf deelnemen? Vraag dan naar de mogelijkheden bij de mentor of decaan van je eigen school.